Yüzlerce yıl yaşayan şirket olmanın 3 sırrı

Dünya çapında marka yaratan, kaliteye önem veren ve aynı ailenin yönettiği şirketler uzun ömürlü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Çin'in asırlardır süren tuz ticaretini kontrol eden China Salt'ın kapısına geçtiğimiz günlerde kilit vuruldu, şirket ömrünü tamamladı. Bilinen en eski şirket bir Japon inşaat firması olan Kongö Gumi'ydi. 578 yılında kurulduğu tahmin edilen şirket, 1400 yıldan fazla bağımsız olarak yaşadıktan sonra bir başka şirketin bünyesine katıldı. Eski şirketlerin bazıları zaman içinde iflaslar nedeniyle yok oldu ya da başka şirketlerin kanatları altına girdi. Ayakta kalan şirketlerin ise ortak sırları var. Kendi alanlarında dünya çapında markalar haline gelmeleri, kaliteye büyük önem vermeleri ve uzun yıllardır aynı aile tarafından yönetiliyor olması. İşte hafta sonu için ilgiyle okuyacağınız bir "yüz yıllanmış şirketler" hikayesi. Çin'in dünyanın en eski tekelinin kapısına kilit vurması 'hala ayakta kalan en eski şirketler acaba hangileri?' sorusunu akla getiriyor. Dünyanın en eski şirketlerinin bazıları zaman içinde iflaslar, satın almalar, birleşmeler nedeniyle ya yok oldu ya da başka şirketlerin kanatları altında yoluna devam etti. Bazıları ise hala ayakta. Bunların en eskisi ise 705 yılında Japonya'da kurulan ve bugün hala ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden bir otel.
Çin geçtiğimiz günlerde dünyanın en eski tekeline son verdi. Pekin yönetimi, İÖ 7'inci yüzyıldan bu yana faaliyet gösteren tuz sektörü üzerindeki kontrolünü, piyasa reformlarını hayata geçirme ve bürokrasiyi azaltma çabaları kapsamında sonlandırdı. Kapısına kilit vurulan Çin Ulusal Tuz Endüstrisi hem tuz sektöründeki düzenlemeleri yapıyor hem de tuz satıyordu. Hun Hanedanı, tuz tekelini İÖ 119'dan itibaren büyümesini finanse etmek için kullanmış, 3'üncü-5'inci yüzyıllar arasında Hun Hanedanı yıkıldıktan sonra kurulan krallıklar da gelirinin yüzde 80-90'ını tuzdan elde etmişti. Çin'in asırlardır süren tuz ticaretini kontrol eden China Salt artık olmayacak. Ancak yüzyıllar önce kurulan ve hayatta olan birçok şirket yoluna devam ediyor.

Dünyanın en eski şirketlerinin bazıları zaman içinde iflaslar, satın almalar, birleşmeler nedeniyle ya yok oldu ya da başka şirketlerin kanatları altında yoluna devam etti. Bazıları ise hala ayakta. Ayakta kalan şirketlerin başarılarının sırları kendi alanlarında dünya çapında markalar haline gelmeleri, kaliteye büyük önem vermeleri ve büyük bir kısmının yüzyıllardır aynı aile tarafından yönetiliyor olması. Dünyada bilinen en eski şirket bir Japon inşaat firması. 578'de kurulduğu tahmin edilen Kongō Gumi, 1400 yıldan fazla bağımsız bir şirket olarak yaşadıktan sonra Osaka merkezli bir başka Japon şirketin bünyesine katılmış. Ancak yüzyıllar önce kurulan ve kendi başlarına yollarına devam eden birçok şirket var. Bunların en eskisi yine bir Japon. Dünyanın yaşayan ve yüzyıllardır para kazanan şirketlerine bir göz atalım.

a-005.jpgb-001.jpgc.jpg

           

d-002.jpge-001.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir