Zeybekci: En az yüzde 5 büyümeliyiz

AK Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Yüzde 4 civarında bir büyüme Türkiye'nin yerinde sayması demektir. Türkiye yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Program kapsamında konulan hedeflere ulaşmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Yüzde 4 civarında bir büyüme Türkiye’nin yerinde sayması demektir. Türkiye, yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda” dedi.  

Zeybekci, Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen Heimtekstil Fuarı'nda fuar ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.   

Fuara kendi şirketiyle 23. kez, bireysel olarak da 27. kez katıldığını aktaran Zeybekci, fuarda 10 yıl önceye kıyasla yaklaşık yüzde 30 civarında bir yer kaybı olduğunu dile getirdi.   Türkiye’nin ihracatında tekstil ve konfeksiyonun 35 milyar dolarlık paya sahip olduğunu ifade eden Zeybekci, “Bu yaklaşık 150 milyar dolar olan ihracatımızın içinde 35 milyar dolarlık paydan yüzde 25 seviyesinde bir kalemi teşkil ediyor. Son derece önemli” dedi.  ,

“Tekstil ve konfeksiyon sektörü büyük bir istihdam kaynağı” 
  
Tekstil ve konfeksiyonun katma değerindeki millilik oranının önemine vurgu yapan Zeybekci, sektörün ayrıca Türkiye açısından çok büyük bir istihdam kaynağı olduğunu ifade etti. Sektörün Türkiye’de yaklaşık 3 milyon dolaylı ve doğrudan  istihdamı barındıran bir alan olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şunları söyledi:  “Her ne kadar kayıtlı 1 milyon civarında görünse de, kayıt dışı ve sezonluk geçici çalışanlarla 3 milyona çıkabilen bir alandan bahsediyoruz.  Avrupa Birliği’nin ortalama eğitim süresinin 12, G. Kore’nin 12 bucuk, İskandinav ülkelerinin 13 yıla yaklaştığını baz alırsak,Türkiye’nin ortalama eğitim süresi 7 buçuk yıl. Bu iş gücü stokumuzla Türkiye’de teknolojik anlamda çok büyük istihdam alanları açmamız mümkün değil. Dolayısıyla bu tablodan en kolay değerlendirilebilecek emek yoğun alan tekstil ve konfeksiyon olarak görünüyor.”  Zeybekci, Türkiye ekonomisinin tekstil ve konfeksiyonu bırakarak daha yüksek katma değerli ve teknolojik ürünlerde ihracat payını artırması gerektiği şeklindeki yorumların yanlış olduğunu vurgulayarak, “Bu yorumları yapanların Türkiye’nin gerçeklerinden ne derece haberdar olduğunu sizlerin takdirine sunuyorum. Bu bağlamda tekstil ve konfeksiyon, makro ekonomimiz ve dış ticaretimiz için son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.  

Yeni Orta Vadeli Program  

  Zeybekci, 2016-2018 dönemine ilişkin yeni Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin de değerlendirmede bulundu. Zeybekci, şöyle devam etti:  “Ekonomi yönetimi, geleceği öngörerek, elde etmek istediği sonuçları tespit ederek etkili tedbirler almaktadır.  Biz 2015 yılı sonu itibarıyla, Türkiye’nin büyümesi yüzde 4 hatta daha üzeri olacak dedik. Bunu şubatta, martta, nisanda söyledik. Türkiye’nin cari açığı 2015 itibarıyla  artık tehlike olmaktan çıkmıştır dedik. Türkiye’nin yabancı finansman ihtiyacı duyan cari açığının yüzde 4’ün altına ineceğine dikkati çektik. Ülkemizin dış ticaret açığı yüzde 30’un üzerinde, cari açık yüzde 40 civarında iyileşti ve yüzde 4’ün altına indi. Büyümede ‘Türkiye’nin son çeyrek  büyümesiyle beraber 2015 büyümesi yüzde 4 ve üzerinde olacak’ deniyor. 'Günaydın’ derler adama, bunlar tespitler. Bunları 2015 başından itibaren yapabilmiş olsaydık ve  ortak bir söylem haline gelmiş olsaydı Türkiye 2015 yılında yüksek maliyetlere de katlanmazdı.”  

z-001.jpg

" Enflasyonla mücadelede tercih edilen yöntem gözden geçirilmeli"  

 Türkiye’nin konulan hedeflere ulaşmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Zeybekci, "Ancak şunu unutmayalım, yüzde 4 civarında bir büyüme Türkiye'nin yerinde sayması demektir. Türkiye yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda" şeklinde konuştu. Zeybekci, enflasyona ilişkin ise "Bu alanda konuşmak risklidir ama Türkiye’de maalesef enflasyonla mücadelede tercih edilen yöntemin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de yüzde 9 civarında enflasyon bulunan bir ortamda enflasyonla mücadelede 2 yöntemin söz konusu olduğunu aktaran Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Enflasyonun sebebi arzın talepten daha düşük olmasıdır. Şu anda Türkiye’de maalesef tercih edilen, talebi daraltmak. Parasal disiplin, parasal sıkılaştırma politikaları ve bunu yapmak için de 'para tüketime gitmesin, tasarruflara gitsin' düşüncesi var. Bunda tek yöntem öngörülür o da faizlerin artırılması. Faizleri artırdığınız anda para tüketime, üretime, yatırıma, istihdama ve ya büyümeye gitmez. Halbuki enflasyonun sebebi talebin fazla, arzın düşük olması ise  yapılması gereken kesin çözüm arzı artırmaktır.  Yani üretimi, büyümeyi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artırmaktır. Bunu elde etmek için de yapmanız gereken şey faizleri düşürerek yatırımcının, özel sektörün, reel sektörün, üreticinin ve Türkiye’nin büyümesine ve istihdamına katkı sağlayacak insanların finans imkanlarına ve paraya daha ucuz ve kolay ulaşmasını sağlamaktır. Bu iki yöntem arasında fark vardır. Bu yüzden Türkiye’nin bu yöntemi gözden  geçirmesi gerek. Yeni OVP ile Türkiye’nin büyümeyi yüzde 5 ve üzerine çok hızlı taşıması gerekiyor. “  

İstanbul’daki terör saldırısı  
  
Nihat Zeybekci, İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen terör saldırısına ilişkin ise şunları kaydetti:  “İstanbul’da yapılan saldırıyı üzülerek takip ediyoruz. Lanetle kınadığımız bir saldırı  ancak bu millet bunu da atlatacaktır. Türkiye çok büyük bir ateş çemberinin içinde. Bu aynı zamanda bilinçli bir saldırı. Alman Çeşmesi’nin önünde ve Almanlara yapılan bir saldırı söz konusu. Buradan vatandaşlarımıza birlik beraberlik çağrısında bulunuyorum. Teröre verilebilecek en önemli cevap birlik ve kardeşliktir"