Zeytinyağının lider markaları Amerikan şirketine satıldı

Türkiye'nin zeytinyağı sektöründe en çok bilinen 3 ana markası Amerika merkezli Bunge şirketine satıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM

Salat markası ile ayçiçeği, mısır ve kanola yağı piyasasında yer alan Bunge, zeytinyağının en eski ve lider markaları Komili, Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra'yı Ana Gıda'dan satın aldı. Sözkonusu satışla ilgili anlaşmanın imzalandığı resmen açıklandı.

Anadolu Endüstri Holding'in yüzde 68'ine sahip Yazıcılar Holding tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, Anadolu Endüstri Holding'in yüzde 52.25 ve SEEF Foods' un yüzde 44.75 hisseye sahip olduğu Ana Gıda A.Ş.'nin Bunge'ye satışı konusunda anlaşma imzalandı.

Açıklamada özetle şu bilgilere yer verildi: " Anlaşma resmi makam ve kurumlardan izinlerin alınması sonrasında tamamlanacak olup, anlaşma uyarınca hisse devrinin 2017 yılı 1.çeyrek içinde sonuçlandırılması öngörülmektedir.

Sözkonusu sözleşmeye göre, Ana Gıda'nın şirket değeri 172,5 milyon TL olarak saptanmış olup hisse bedeli şirketin yılsonu nakdi, borcu, işletme sermayesi gibi diğer düzeltmeler sonucunda belirlenecektir. Buna göre, mevcut durumda, Ana Gıda'nın 30.09.2016 tarihli finansal raporları dikkate alınarak yukarıda anılan şirket değeri üzerinden yapılan net borç, işletme sermayesi ve diğer düzeltmeler sonrasında AEH'nin yüzde 55,25 oranında hisselerinin satış bedeli yaklaşık 55,4 milyon TL seviyesinde hesaplanmakta olup, 31.12.2016 tarihli finansal tablolar dikkate alınarak nihai satış bedeli belirlenecektir."
Anadolu Endüstri Holding (AEH) ve SEEF Foods'un sahip olduğu Ana Gıda, bünyesinde Türkiye'nin en eski 3 zeytinyağı markası var. Bunlar, 1887'de kurulan Komili, 1914'te kurulan Sezai Ömer Madra ve 1953'te kurulan Kırlangıç.

Anadolu Grubu yağ sektöründen çekiliyor

Ana Gıda'nın Bunge'ye satılmak üzere anlaşma imzalanması ile Anadolu Grubu,2000'li yılların başında biraz da zorunlu olarak girdiği yağ sektöründen tamamen çekilmiş olacak. Anadolu Grubu, sahibi olduğu ABank'ın verdiği krediyi ödemekte zorlanan Bolak Grubu'ndan Kırlangıç Zeytinyağı Tesisileri' ni alarak sektöre adım attı.Bolak Grubu'nun elindeki iki önemli marka olan Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra'yı alan Anadolu Grubu, 2008'de Komili'yi Unilever'den satın alarak zeytinyağı pazarında sektörün lideri konumuna ulaştı.

Sarayın zeytinyağcısı Komili 3.kez el değiştirdi

Komili Zeytinyağı’nın öyküsü 1878 yılına dayanıyor. Midilli’nin Komi köyünde zeytinyağı üretimine başlayan Komili Hasan, kalitesiyle kısa zamanda tanınan bir üretici oldu. “Kalitesiz ürünle alıcıyı bir defa, kendini ebediyen kandırırsın” diyen Komili Hasan, Osmanlı Sarayı'nın zeytinyağı ve sabun tedarikçisi oldu.
Komili Hasan, 1923'te Lozan'da imzalanan Mübadele Sözleşmesi ile başlayan göç sonucunda, tesislerini Ayvalık'a taşır. Zeytinyağında bir çok ilke imza atan Komili, 1995 yılında Komili ailesi tarafından dünyanın dev şirketlerinden Unilever'e satıldı.Unilever Komili markası ile 13 yıl üretim yaptı. Anadolu Grubu ise, Kırlangıç markası ile piyasada yer alıyordu. 2008'de Unilever Komili'yi Anadolu Grubu'na sattı. Anadolu Grubu,8 yıldan beri Komili, Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra gibi sektörün güçlü 3 markası ile pazarda lider konumundaydı. Bu 3 marka, satışın tamamlanması ile Bunge bünyesinde tüketici ile buluşmaya devam edecek.

Bunge, tarım ve gıdada dünya devi

Türkiye'nin en eski 3 zeytinyağı markasını ve tesislerini almak için sözleşme imzalayan Bunge, Hollanda Amsterdam'da 1818'de kuruldu. Merkezini 1999'da Amerika Birleşik Devletleri- New York'a taşıyan Bunge, 4 kıtada 40 ülkede 35 binden fazla çalışanı,400'den fazla fabrika, depo ve alım merkezi olan uluslararası bir şirket.

Dünyanın en büyük yağlı tohum, nebati yağ ve küspe üreticilerinden biri olan Bunge, Dünyanın lider şişelenmiş rafine nebati yağ tedarikçisi konumunda .Güney Amerika’nın en büyük buğday işleyicisi ve dolayısıyla un üreticisi olan Bunge, Avrupa’ya küspe, Çin’e yağlı tohum tedarikinde lider konumunda.

Türkiye'de 2000 yılı itibariyle faaliyete geçen Bunge, gerek iç piyasadan, gerek ithal olarak tedarik ettiği yağlı tohumları işleyerek dağıtımını gerçekleştiriyor. Ayrıca, pirinç, mısır ve buğday özelinde ticari faaliyetlerde bulunuyor. Türkiye’de yağ, hububat ve yem sektörünün en büyük tedarikçilerinden olan Bunge'nin Ege ve Trakya'da tesisleri bulunuyor. Bitkisel yağ sektöründe ise yine Türkiye'nin en eski yağ markalarından Salat ile ayçiçeği,mısır ve kanola yağı ile raflarda yer alıyor. Bunge Ana Gıda'yı alarak ilk kez zeytinyağı sektörüne girmiş olacak.Bunge Gıda,Türkiye'nin en büyük 500 şirket sıralamasında 113.sırada yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir