Zorlu Enerji elektrikte 1600 MW’ye koşuyor

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, elektrikteki 1061 MW’lik mevcut kurulu gücü 2018’de 1600 MW’ye yükseltmeyi hedeflediklerini, santral ve kömür sahası özelleştirmelerine de katılacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Zorlu Enerji Grubu, Türkiye’nin kurulu güç açısından GigaWatt (1 GW=1000 MW) seviyesinin üzerine çıkmış oyuncuları arasında yer alıyor. Şirket, halen 1061 MW düzeyinde bulunan kurulu gücünü 2018 itibariyle 1600 MW’ye ulaştırmayı hedefliyor. Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, sorularımızı cevapladı. 

►2015 yılı elektrik talebi tahmininiz nedir? 

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tüketimin yüzde 5.7 artışla 271 milyar kWh olacağını tahmin ediyor. Geçmiş yıllarda öngörülenlerle gerçekleşenler arasında en fazla yüzde 3’lük sapmalar yaşandığını göz önünde bulundurduğumuzda 2015 yıl sonu elektrik talebinin de TEİAŞ öngörülerine paralel olacağını söyleyebiliriz.

Elektrik fiyatları nasıl bir seyir izler? 

Elektrik fiyatlarının seyrinde hem kuraklık gibi çevresel faktörler hem de doğalgaz fiyatlarındaki değişimler etkili oluyor. Orta ve uzun vadede gaz fiyatlarını kontrol edemediğiniz sürece bu durum elektrik piyasasını da etkileyecektir. Ancak 2015’te böyle bir etki beklemiyoruz. Bu yıl 1 kWh elektrik için ortalama 17.3 kuruşluk fiyatlar görüleceğini ve PMUM’daki fiyat oluşumlarının da 16.5-17.0 kuruş bandında olacağını öngörüyoruz.

Grubunuzun 2014’teki elektrik satışları nasıl seyretti? 

Zorlu Elektrik olarak, elektrik üretimi, toptan ticareti ve serbest tüketici kapsamında bulunan kişi ve kurumlara doğrudan elektrik satışı gerçekleştiriyoruz. Serbest tüketici limitlerindeki düşüş doğrultusunda, portföyümüzde kurumsal müşterilerimizin yanı sıra KOBİ’lerden restorantlara, eczanelerden meskenlere kadar çok çeşitli profillere sahip müşterilerimiz bulunuyor. 2014 yılında yaklaşık 2.3 milyar kWh’lık elektrik satışı gerçekleştirdik. 

2015 yılı hedefleriniz… 

Zorlu Elektrik olarak 2015’te de öncelikli hedefimiz büyümek. Planlamamızda muhafazakâr davranarak serbest tüketici limitlerinin çok az değişeceği veya hiç değişmeyeceği varsayımı üzerinde durduk. 2015’te bu varsayım altında mevcut müşteri sayımızın iki katı kadar yeni müşteri edinmeyi hedefl iyoruz. Müşteri sayı ve hacmindeki büyümeyi özellikle KOBİ tarafında gerçekleştirebilmek bizim için ayrı bir önem taşıyor. 

Gelecek 5 yıla ilişkin kurulu güç hedefleriniz nedir? 

Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 7 hidroelektrik, 6 doğalgaz, 2 jeotermal ve 2 rüzgâr santraliyle 1.061 megavatlık kurulu gücü yöneten Zorlu Enerji Grubu olarak, gücümüzün yüzde 38’ini yenilenebilir enerji kaynaklardan alıyoruz. 2018 sonunda kurulu gücümüzü 1.600 megavata çıkarmayı hedefliyoruz. 

Bu hedefin ne kadarı hangi kaynaklardan oluşacak? 

Elektrik üretiminde doğalgazın payının azalacağı öngörüsüyle önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatırımları ağırlıklı enerji portföyümüzü çeşitlendirecek. Yatırımlarımıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın stratejisine uyumlu olarak yön vereceğiz. Son dönemde kârlı ve dengeli büyümenin yoğun çaba gerektirdiği enerji sektöründe yatırımlarımıza kararlılıkla devam eden bir şirket olarak, sorumluluğumuzun bilincindeyiz. 

‘Piyasa şeffaflaşmalı’ 

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, elektrik piyasasının gelişiminde önemli aşamalar kaydedilse de devreye alınması gereken yapısal düzenlemeler olduğunu söyledi. “Piyasayı oluşturan kuruluşların kendilerini gerçekten şeffaf, adil ve hesap verebilir bir yatırım ve ticaret ortamında hissetmeleri önemli” diyen Ak, şöyle devam etti: “EPİAŞ’ın kurulmasını, hacim ve likiditenin artması için şeffaf bir işleyişin sağlanmasını, serbest tüketicilere ulaşmada hesap verebilir ve rekabetçi bir yapının oluşturulmasını ve bu yapının denetimini, sıfır bakiye gibi belirsiz maliyet kalemlerinin öngörülebilir hale getirilmesini, dağıtım şirketlerinin altyapı çalışmalarının tamamlanmasını öncelikler arasında sayabiliriz. Tedarikçilerin serbest tüketicilere fiyat teklifi sunmalarının önünde büyük bir engel olan sıfır bakiye maliyetine yol açan durumlar iletim kaynaklı sorunlar. O yüzden bu bakiye, faturalardaki iletim bedellerinin içine atılmalı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir