Zülfikar: Kaçak ve hileli akaryakıtta sorun azalıyor

TABGİS Yönetim Kurulu Başkanı Zülfikar, "Sektörümüzün çok uzun yıllar boyunca mücadele etmek zorunda kaldığı kaçak ve hileli akaryakıt sorunu, EPDK'nın, sektörün ve ilgili kamu kurumlarının ortak çalışmaları neticesinde oldukça azaldı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, sektörün sorunlarına değinerek açıklamalarda bulundu.

Sektörün uzun yıllar boyunca mücadele etmek zorunda kaldığı kaçak ve hileli akaryakıt sorununun, ortak çalışmalarla azaldığını dile getiren Zülfikar, akaryakıtın vergisel boyutta suistimali sonucu buradan alınan yaraların hala kanamaya devam ettiğini, bu yaralardan birinin de maliyetin altında yapılan satışlar olduğunu bildirdi.

Zülfikar, gerek LPG gerekse petrol piyasalarında sürekli ve dikkati çeken oranlarda yapılan indirimlerin incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"Lisanslama kriteri en az 50 bayi olmalı"

Piyasada faaliyet gösteren dağıtıcıların lisanslama sırasında kurumsal yapılarının çok daha iyi kritik edilmesi gerektiğine vurgu yapan Zülfikar, "Sadece 5 bayiden oluşan bir teşkilat ağına sahip olunması yeterli görülüp lisans verilmemelidir. En kısa zamanda bu kriterin en az 50 bayiye yükseltilmesi beklentilerimiz arasındadır" değerlendirmesinde bulundu.

Zülfikar, sendika olarak üzerinde çalıştıkları en önemli konulardan birinin de istasyon işletmelerinin üzerindeki maliyet yükünün azaltılması olduğuna dikkati çekerek, "Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere en azından enflasyon oranıyla örtüşen bir grafikte olması gereken kar marjlarının istasyonların idamesinde yeterli olabilmesi için, bayilerin yüksek maliyetli kalemlerini azaltmak için çalışmalarımıza daha fazla ağırlık vermeye başlayacağız" dedi

"Maliyet içindeki en önemli kalemlerden biri, kredi kartları"

Ana dağıtım şirketlerinden de önemli bir beklentilerinin olduğunu dile getiren Zülfikar, "Bayi arkadaşlarımızın genel giderleri içerisinde en fazla maliyet unsuru oluşturan kalemlerden birisi elektronik işlemler üzerinden yapılan satışlardır. Bu satışların maliyetinin paylaşımı konusunda bayinin omuzlarına gün geçtikçe daha fazla yük binmiştir. Ve artık taşınamayacak hale gelmiştir. Günden güne yaygınlaşan ve tüketicininde son derce memnun olduğu elektronik satışların mutfağında yaşadığımız bu önemli sorunu en kısa zamanda çözüme kavuşturacak tedbirlerin alınmasını istiyor ve bekliyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Kredi kartı en gazla akaryakıtta kullanıloyor

Maliyetler içindeki en önemli kalemlerden birinin kredi kartı ile yapılan satışlardan kaynaklandığını belirten Zülfikar, kredi kartının en fazla kullanıldığı sektörlerden birisinin de akaryakıt sektörü olduğunu vurguladı.

Zülfikar, TABGİS olarak, kredi kart komisyon oranlarının özel teşebbüsler tarafından değil düzenleme ve denetleme yetkisi olan otorite kurumlar tarafından belirlenemsi gerektiğini düşündüklerini ifade ederek, bu konuda rekabet kurumu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) başvurularını yaptıklarını ifade etti.