Ay sonunu 'kadınlar' getirecek

Eylül ayına erkeklerde, Basketbol 2014 FIBA Dünya Kupası ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası grup elemeleri ile başlayan Türkiye, ay sonunda kadınlarda iki önemli takım sporunda mücadele verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası müsabakalar bakımından eylül ayına oldukça hareketli başlayan Türkiye, ay sonunu kadın sporcularıyla getirecek.  

Eylül ayının ilk yarısında, erkeklerde Basketbol 2014 FIBA Dünya Kupası ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası grup elemelerinde mücadele eden Türkiye, ay sonunda kadınlarda iki önemli takım sporunda ter dökecek. Ay başındaki iki organizasyonda da umduğunu bulamayan Türk spor kamuoyu, teselliyi, voleybol ve basketbolda yapılacak Dünya Şampiyonalarında arayacak.  

A Milli Basketbol Takımı'nın, Dünya Kupası'da çeyrek finalde elenmesi, A Milli Futbol Takımı'nın ise Avrupa Şampiyonası elemeleri A Grubu ilk maçında deplasmanda İzlanda'ya 3-0 yenilmesinin ardından gözler, bu kez A Milli Kadın Basketbol ve Voleybol Takımlarında olacak. 

"Potanın Perileri" ilk kez dünya arenasında 

A Milli Kadın Basketbol Takımı, 27 Eylül-5 Ekim tarihlerinde Ankara ve İstanbul'un evsahipliğinde düzenlenecek 2014 FIBA Dünya Şampiyonası'na, tarihinde ilk kez katılacak olmanın gururunu yaşayacak.   

Şampiyonada A Grubu'nda yer alan Türkiye; Fransa, Kanada ve Mozambik ile karşı karşıya gelecek. Grubunu ilk sırada tamamlayan takımların çeyrek finale doğrudan katılacağı şampiyonada, grup ikinci ve üçüncüleri eleme turu oynayacak.  

Kadın basketbolunda son dönemdeki yükselişiyle dikkati çeken Türkiye, ilk önemli çıkışını 2011 Avrupa Şampiyonası'nda gerçekleştirdi. Polonya'nın evsahipliğinde yapılan organizasyonda Rusya ile final oynayan A Milli Takım, gümüş madalya kazanarak tarihinin en büyük başarısına imza attı. Türkiye, Avrupa'nın en iyi ikinci takımı olmasının yanı sıra şampiyonada ilk 5 takım arasına girerek, hem 2012 Londra Olimpiyatları için eleme maçları oynamaya hak kazandı hem de bir sonraki Avrupa Şampiyonası'na doğrudan katılma hakkı elde etti. 

Ankara'daki olimpiyat elemelerini geçen "Potanın Perileri", böylece olimpiyatlara giden ilk kadın milli basketbol takımı oldu. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda çeyrek finalde Rusya'ya elenen ay-yıldızlı ekip, 2013 Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazanarak istikrarını korudu.   

"Potanın Perileri", 27 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'da düzenlenecek Dünya Şampiyonası'nda, saha ve seyirci avantajını en iyi şekilde değerlendirip madalya kazanırsa, tarihinde bir ilke daha imza atmış olacak. 

"Filenin Sultanları"  takım sporlarının gururu 

Uluslararası arenada elde etiği başarılarla Türkiye'de takım sporlarının "gururu" olan A Milli Kadın Voleybol Takımı, tarihinde 3. kez Dünya Şampiyonası'na katılacak.  

23 Eylül-12 Ekim tarihlerinde İtalya'da düzenlenecek şampiyonada B Grubu'nda yer alan "Filenin Sultanları"; Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Kamerun ve Sırbistan ile mücadele edecek. Gruplarını ilk 4 sırada tamamlayan takımlar, tur atlayacak. 2. turda ise gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımlar, yarı finale yükselecek.   

İlk çıkışını Ankara'daki 2003 Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak yakalayan ve o tarihten bu yana popülaritesini hiç kaybetmeyen ay-yıldızlı ekip, Dünya Şampiyonası tarihinde, 2006 yılında 10. sırayı elde ederken 2010'da ise 6. sıraya yükseldi. 2011 Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan A Milli Takım, 1-6 Mayıs 2012 tarihlerinde Ankara'da düzenlenen Olimpiyat Avrupa Kıta Elemeleri'nde şampiyonluğa ulaşarak, olimpiyatlara katılma hakkı elde eden ilk Türk kadın takımı oldu.    

Bu tarihten sonra işleri pek de isteği gibi gitmeyen "Filenin Sultanları", Londra Olimpiyatları'nda oldukça güçlü rakiplerle eşleşti ve gruptan çıkamayarak genel klasmanda 9. sırada yer aldı. 2013 Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek finalde elenerek genel klasmanda 3'üncülükten 7'nciliğe gerileyen A Milli Takım, bu yıl ağustos ayında Tokyo'da düzenlenen Dünya Bayanlar Grand Prix'sinde 4. olarak moral buldu. 

2014 Dünya Şampiyonası, A Milli Takım'ın aradığı çıkışı yakalayabilmesi için büyük önem taşıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir