Borsada ilk yarının lideri Galatasaray oldu

Galatasaray yüzde 73.7 oranında değerlenen hissesiyle ligin ilk yarısında borsa tarafının lideri oldu. Fenerbahçe 1 milyar TL değerlenen tek kulüp hissesi olurken yabancı yatırımcının en fazla ilgisi Beşiktaş'a oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ligin ilk yarısı Medipol Başakşehir’in liderliği ile sona erdi. Ancak borsa tarafının ilk yarı lideri yüzde 73.7 oranında değerlenen hissesiyle Galatasaray Spor Kulübü oldu. Galatasaray hisse performansıyla Avrupa’daki rakiplerini de geride bıraktı. Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, “Getiri bazında BIST Süper Ligi’nin ilk yarı lideri yüzde 73,7’lik kuvvetli getirisi ile Galatasaray olarak karşımıza çıkıyor. Buradaki yüksek performansta, Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilme kararı ile geçen sene Şampiyonlar Ligi’nde hakedilen paranın bu dönemde hesaba geçmesi önemli rol oynadı. Ayrıca Fenerbahçe 1 milyar TL değerlenen tek kulüp hissesi olarak yüz güldürürken, yabancı yatırımcının en fazla ilgi gösterdiği hisse ise Beşiktaş oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe 1 milyar TL değerlenen tek klüp oldu

Yerel piyasalara ilk bakışta Medipol Başakşehir’in halen olmasa da 4 büyük kulübümüzün BIST’e kote olarak yatırımcıların ilgisini çekmeye çalıştığını görüyoruz. Ayrıca yükümlülüklerin farklılaştırması boyutunda, Fenerbahçe’nin tahvil enstrümanını kullanması önemli bir aşama. Borsada 3 milyar TL’ye yakın toplam piyasa değeri bulunan kulüplerimiz arasında Fenerbahçe, 1 milyar TL’nin üzerinde değerlenen tek kulüp olarak da dikkat çekiyor. Yabancı yatırımcının ilgisi en çok çeken kulübümüz ise ülkemizi yurtdışında da temsil eden Beşiktaş’ın hisseleri.

Galatasaray hissesi yüzde 73,7 değerlendi

BIST denince akla gelen hisse fiyatları analizimizin temel noktasını oluşturuyor. İlk yarının gerçek liderini bulmak için 2016 yılının tümünü değil, 19 Ağustos – 26 Aralık tarihleri arasındaki değerleri göz önünde bulundurmayı değerli buluyoruz. Araştırmamız sonucunda, getiri bazında BIST Süper Ligi’nin ilk yarı lideri yüzde 73,7’lik kuvvetli getirisi ile Galatasaray olarak karşımıza çıkıyor.

BIST Süper Ligi İlk Yarı Puan Durumu                                                                                 Sıralama                        Sunduğu Getiri             Piyasa Değeri (TL)          STSL S                             1. Galatasaray                         73,70  %                       671,860,800                    3
  2. Fenerbahçe                           0,70  %                     1,086,517,600                    4
  3. Beşiktaş                                 1,74  %                        945,600,000                    2
  4. Trabzonspor                      -10,76   %                        276,000,000                  13

BIST Performansına Göre Ligin Sonunda Kim Şampiyon Olacak?

Analizdeki nedensellik ilkesi, sahadaki performansın borsaya yansıması şeklinde vuku buluyor. Daha net ifade edersek, sahadaki iyi futbol piyasalarda gol getiriyor. Yapılan araştırmalara göre, galibiyetin ardındaki günde hisse fiyatlarında yüzde 1’e yakın artış görülüyor. Mağlubiyet durumlarında ise yüzde 1,4’e yakın düşüş görülüyor. Ayrıca, yüksek oynaklığın olduğu günlerde hacim de artıyor.

Takımlar ara dönemde güçlenmek için yeni transferlere yöneliyorlar. Lig 2.si Beşiktaş defans hattını Mitrovic (€4,200,000) ile güçlendirirken, ilk yarının 4.sü Fenerbahçe sol kanadındaki eksikliği gidermek için Karavaev’i (€80,000) kiraladı. İki takımın da yaratıcı orta saha açığını kapatmak için Trabzonspor’dan Mehmet Ekici ile ilgilendiği biliniyor. Ara transfer döneminin en faal takımı ise Trabzonspor oldu. İlk yarıda hem sahada hem de Borsada zayıf bir performans gösteren Trabzonspor kadrosuna Carl Medjani (Bedelsiz), Joao Pereira (Bedelsiz), Fabian Castillo (€950,000) ve son olarak Beşiktaş’tan Olcay Şahan’ı (€200,000) ekledi. BIST Ligi’nin ilk yarı şampiyonu Galatasaray ise PAOK’tan Garry Rodrigues (€3,500,000) ile Gençlerbirliği’nden Ahmet Çalık’ı (€2,500,000) renklerine bağladı.

Önceki yılın istatistiklerine bakarsak, 2015/2016 sezonunun ilk yarısı 14 Ağustos-27 Aralık tarihleri arasında oynandı. Aynı getiri analizimizi bu tarihler arası için de uygularsak, Beşiktaş yüzde 12,3’lük getirisi ile yatırımcısını güldüren tek kulüp oluyor ve hem ligin ilk yarısını hem de sonunu şampiyon kapatıyor. Diğer 3 kulüp ise o dönem içerisinde yatırımcısını zarara uğratıyor: Trabzonspor (-%3,70), Fenerbahçe (-%3,78), Galatasaray (-%25,10).

Geçen seneki durumu bu sezonun projeksiyonu olarak kullanır isek (Medipol Başakşehir hariç), Galatasaray ve Fenerbahçe’nin bu sezonun şampiyonu olmaları ön plana çıkıyor diyebiliriz. Geçen sene pozitif görünümü ile Beşiktaş’ı işaret eden hisse fiyatları, bu sezon da yükseliş eğimi gösteren Galatasaray ile Fenerbahçe’yi şampiyonluk yolunda favori olarak karşımıza çıkarıyor.

Avrupa’nın 'Borsa Fatihi' de Galatasaray

Yıllarca ülkemizi yurt dışında başarılı şekilde temsil etmiş Galatasaray, Avrupa’daki borsalara kote olmuş diğer futbol takımları ile genişlettiğimiz 16 takımlık Şampiyonlar Ligi’nde de yüzde 73,7’lik getirisi ile ipi göğüslüyor. Kırınıma baktığımızda, Türkiye’deki takımların yurt dışındaki rakiplerine göre borsaya daha yatkın olduğunu görüyoruz. Bizim ardımızdan ise 3 büyük takımı ile Portekiz geliyor. İktisat literatürünü incelediğimizde, futbol kulüp hisselerinin borsada pek başarılı olamadıklarına dair hipotez kabül görmüş durumda. İngiltere’de halka açılan bazı takımların daha sonrasında kazanç elde etmeyip geri çekilmeleri de bu hipotezi doğrular nitelikte duruyor. Ancak, Galatasaray’ın yanı sıra B.Dortmund ile Lazio da yatırımcısına 4 aylık periyotta sundukları yüksek getirilerle bu hipoteze karşı pratikte ayak durmaya çalışıyorlar. Buradaki yüksek performansta, Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilme kararı ile geçen sene Şampiyonlar Ligi’nde hakedilen paranın bu dönemde hesaba geçmesi önemli rol oynuyor. Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta kendilerine ilk 10’da yer bularak yatırımcısına ikinci yarı için ümit vadetmeye devam ediyor.

Borsa Şampiyonlar Ligi  İlk Yarı Puan Durumu
    Sıralama                      Sunduğu Getiri

1. 
Galatasaray                      73.70 %
2.  Borussia Dortmund         26.44 %
3.  Lazio                                  20.52 %
4. Juventus                             7.12  %
5.  Benfica                                1.99  %
6. Fenerbahçe                        0.70  %
7.  Olympique Lyonnes           0.66 %
8.  FX Porto                              0.00 %
9.   Beşiktaş                             -1.74 %
10. AS Roma                          -1.75 %
11. AFC Ajax                          -2.68 %
12. Sporting Lisbon              -3.03  %
13. Celtic                                -3.54  %
14. Trabzonspor                    -10.76 %
15. Manchester United        -11.04 %
16. Copenhagen                   -11.56 %

Bu konularda ilginizi çekebilir