Derbide gülen taraf Beşiktaş oldu

Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında oynanan Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi maç, siyah-beyazlı takımın 3-1 üstünlüğü ile sona erdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında Beşiktaş, Fenerbahçe'yi 3-1 mağlup etti.

8. dakikada Fenerbahçe'nin golü geldi. Dirar'ın sağdan yaptığı ortada Fabricio topu sektirdi. Guiliano'nun şutunu Vida kale çizgisi üzerinde engellese de Fernandao dönen topu filelere gönderdi: 0-1

14. dakikada Quaresma'nın sağdan ortasında Love topa kafayla vurdu, meşin yuvarlak Kameni'de kaldı.

20. dakikada Tosic'in hatalı pasını kaparak ceza sahasına yönelen Fernandao'nun uzaktan şutunda top az farkla auta gitti.

25. dakikada Quaresma'nın soldan kullandığı serbest vuruşta Babel ön direkte meşin yuvarlağa kafayla vurdu, top dışarı gitti.

35. dakikada Quaresma, Isla'dan sıyrılarak sağdan ceza sahasına girdi ve sağ ayağının dışıyla şutunu çekti, Kameni meşin yuvarlağı kornere çeldi.

49. dakikada Beşiktaş skoru eşitledi. Quaresma'nın paslaşarak kullandığı köşe vuruşunda Gökhan Gönül'ün sağdan ortasında Vida kafayla topa vurdu ve meşin yuvarlağı ağlara gönderdi: 1-1

52. dakikada Fenerbahçe gole çok yaklaştı. Mehmet Topal'ın savunmanın arkasına attığı topa hareketlenen Fernandao'nun şutunu kalesini terk ederek ceza sahası dışına çıkan Fabricio ayaklarıyla önledi. Dönen topu Şener Özbayraklı uzak mesafeden kaleye gönderdi, Medel çizgi üzerinde kafayla müdahale ederek gole izin vermedi. 

53. dakikada Quaresma'nın soldan kullandığı serbest vuruşta Vagner Love kafayla meşin yuvarlağı indirdi. Altı pas gerisinde oluşan karambolde son vuruşu Hutchinson yaptı, savunmaya çarpan top Kanadalı oyuncudan auta gitti. 

73. dakikada Gökhan Gönül'ün sağdan yaptığı ortada Negredo yükselip meşin yuvarlağa kafayla vurdu, top kalecide kaldı.

77. dakikada Beşiktaş 2-1 öne geçti. Negredo'nun pasıyla ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Quaresma sağ ayağının dışıyla uzak köşeden şık bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi: 2-1

90+1. dakikada Valbuena'nın soldan kullandığı serbest vuruşta Mehmet Topal'ın kafayla kaleye gönderdiği topu Fabricio kurtardı.

90+4. dakikada Quaresma bir kez daha fileleri havalandırdı. Hızlı gelişen Beşiktaş atağında Negredo'nun pasıyla sol çaprazda topla buluşan Portekizli oyuncu dar açısına rağmen sert bir şutla topu ağlarla buluşturdu: 3-1

Derbiyi Beşiktaş 3-1 kazandı. 

Beşiktaş zirve iddiasını sürdürdü

Fenerbahçe 3-1 üstünlük kurarak ligde 12. galibiyetini alan Beşiktaş, 8 de beraberlikle puanını 44'e yükselterek zirvedeki iddiasını sürdürdü.

Ligin ilk yarısında Fenerbahçe'ye 2-1 mağlup olan siyah-beyazlı ekip, Vodafone Park'taki derbi maçını 3-1 kazanarak ikili averajda rakibinin önüne geçti.

Fenerbahçe'yi Vodafone Park'ta ilk kez yendi

Beşiktaş, Vodafone Park'ta Fenerbahçe'ye ilk kez üstünlük kurdu. Siyah-beyazlı ekip, 5 maç sonra Fenerbahçe'yi mağlup etti.

38 maçlık namağlup iç saha serisinde 100. puan 

Siyah-beyazlı ekip, iç sahadaki yenilmezlik serisini 38 maça çıkardı.

Beşiktaş, biri Atatürk Olimpiyat Stadı'nda, 6'sın 3. İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda ve 31'i Vodafone Park'ta olmak üzere evindeki 38 maçta 31 galibiyet ve 7 beraberlik aldı. Siyah-beyazlı takım, iç sahadaki namağlup serisinde 100. puanına ulaştı. 

Quaresma'dan ilk derbi golleri

Beşiktaş'ın tecrübeli oyuncusu Ricardo Quaresma, Türkiye kariyerinde ilk derbi golünü attı.

Siyah-beyazlı ekipte 5. sezonunu geçiren ancak daha önce Galatasaray veya Fenerbahçe maçlarında gol atma başarısı gösteremeyen Portekizli futbolcu, 77. dakikada şık bir vuruşla meşin yuvarlağı sarı-lacivertli takımın filelerine gönderdi. Quaresma, 90+4. dakikada bir gol daha buldu ve takımının sahadan 3-1 galibiyetle ayrılmasını sağladı.

Ricardo Quaresma, maçın ardından taraftarlara üçlü çektirdi. 

Vida, ilk derbisinde gol sevinci yaşadı

Beşiktaş formasıyla ilk derbi maçına çıkan Domagoj Vida, bir başka ilki daha yaşadı.

Karşılaşmanın 49. dakikasında kafayla meşin yuvarlağı filelere gönderen Vida, ilk gol sevincini bir derbi maçında gerçekleştirdi. 

Gökhan Gönül, galibiyetle "Dalya" dedi

Fenerbahçe maçıyla Süper Lig'deki 300. maçına çıkan Gökhan Gönül, üçüncü "Dalya"sını galibiyetle kutladı.

Beşiktaş formasıyla 46. maçına çıkan ve geçmiş sezonlarda Fenerbahçe'de 254 karşılaşma oynayan Gökhan Gönül, derbi mücadelesinde 300. maçına çıktı.

Fenerbahçe'nin serisi bitti

Süper Lig'de 15, resmi maçlarda ise 21 maç sonra kaybeden sarı-lacivertliler, derbi öncesi son yenilgisini 29 Eylül 2017'de Teleset Mobilya Akhisarspor karşısında yaşamıştı.

Beşiktaş'ın yeni stadı Vodafone Park'ta ilk yenilgisi alan sarı-lacivertliler, tam 149 gün sonra yenilgi yaşayarak taraftarını üzdü.

Mehmet Topal'a yabancı madde isabet etti

Beşiktaş tribünlerinden atılan yabancı bir madde Fenerbahçe'nin tecrübeli futbolcusu Mehmet Topal'ı yaraladı.

Fenerbahçe'nin attığı ilk golden sonra sarı-lacivertli futbolcular, sevinmek için kendi taraftarlarının bulunduğu kale arkası tribününe geldi. Bu sırada Beşiktaş tribününden gelen bir cisim, Mehmet Topal'ın başına isabet etti.

Fenerbahçe'nin derbi serisi de sona erdi

Sarı-lacivertliler, son yıllardaki derbi üstünlüğünü koruyamadı.

Bu maça kadar ligdeki son derbi yenilgisini Beşiktaş karşısında 27 Eylül 2015'te Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 3-2'yle alan Fenerbahçe, daha sonraki 9 derbide 4 galibiyet, 5 beraberlik yaşamıştı.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman:
Beşiktaş daha iyi oynadı ve hak ederek kazandı

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş'a 3-1 kaybettikleri derbi maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Vodafone Park'a mutlak kazanmak için geldiklerini söyledi.

Beşiktaş'ın attıkları gole iyi bir refleks verdiğini anlatan Kocaman, "Bu tepkiye aynı refleksle cevap veremedik. İsmail çıkınca oyunu akışı etkilendi. Alışık olmayan bir bölgede oynadı Isla. Ana faktör bu değil. Doğru oyun için geriye çekilmemiz lazımdı. Kaybedilen maçlardan sonra söylenen her şey haklıdır." diye konuştu.

"Attığımız gol ofsayttı"

Aykut Kocaman, karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır'ın verdiği kararları da değerlendirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Attığımız gol ofsayttı. Yediğimiz ikinci ve üçüncü golden önce bizim lehimize faul vardı. Benim de içinde bulunduğu kişilerin oluşturduğu bir sürü gerginlikten sonra hakemlerin nötr bir maç yönetmesini beklemek insafsızlık olur. Açık yüreklilikle söylüyorum, hakemin art niyeti yoktu. Hataların hepsi insani olarak mesleki ortamın oluşturduğu gerginliklerdendi. Beşiktaş bizden daha iyi oynadı ve hak ederek kazandı."

Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman: Beşiktaş daha iyi oynadı ve hak ederek kazandı

"PFDK'ye sevk edilme sebebimi anlamış değilim"

Aykut Kocaman, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilmesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Sevk edilme sebebimi anlamış değilim. Söylediğim şeylerin arkasındayım. Bazen zaman zaman hatalar yapabiliyoruz. Onu hissettiğimde de özür dilemesini biliyorum. Toplumumuza uygun olmasa da hata yaptım derim. Söylediklerimin hiçbirinde suç unsuru yok. Türkiye Futbol Federasyonunun asli görevi eşit koşulları sağlamaktır. Türkiye Futbol Federasyonun görevi zırt pırt PFDK sopasıyla korkutmak değil, bu insanlar 'ne diyor' diye düşünüp 'yanlış yapıyor muyuz?' diye düşünmektir."

Kocaman'dan Fikret Orman'a sitem

Aykut Kocaman, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın kendisi hakkında söylediği sözlere tepki gösterdi.

Fikret Orman'ın kendisinin söylediğini iddia ettiği "ölüm kalım" ifadesini kullanmadığını vurgulayan Kocaman, "Başkanın böyle 'sana ne' demesi çok ayıp. Ben düşüncelerimi söylerim. Kulüplere bir şey demem. Bu bilmeden kullandığı dil doğru değil. Başkan bile olsa doğru değil. Kaldı ki ben varsayalım 'ölüm kalım' dedim, maç için konuşuyoruz. Beşiktaş gibi 110 yıllık kulübü öldürmek mi bu? Yanlış bilgilendirmeyle insanları böyle aslanların ağzına atıp yenmesini izlemek doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.

Fikstür eleştirisi

Aykut Kocaman, Ziraat Türkiye Kupası'nda Beşiktaş'la oynacakları maçı 1 Mart Perşembe günü oynamalarını eleştirdi.

Kupa maçının 28 Şubat Çarşamba günü oynanması gerektiğini savunan Kocaman, şunları kaydetti:

"Galatasaray cuma günü ligde, salı günü kupada oynuyor. Beşiktaş salı Avrupa'da oynadı, bizimle bugün oynadı, perşembe yine oynayacağız. Sonra Beşiktaş pazartesi, biz pazar günü oynayacağız. Kupada ve ligde oynayan takımlar arasında bir tek biz 3. gün oynuyoruz. Kupada çarşamba günü maç yok. Ben bunun neden olduğunu anlamıyorum. Beşiktaş'la bugün oynadık, çarşamba günü yine oynayalım. Yok olmuyorsa biz de lig maçını pazartesi günü oynayalım. Neden kupada çarşamba günü maç yok? Bunu söylediğim zaman yine PFDK'lik mi olacağız. Burada keyfiyet gözüküyor. Bunun bir gerekçesi olması lazım. Zorunluluk varsa başımızın üzerine ama ortada zorunluluk yok. Beşiktaş'la aynı yorgunluğa sahibiz."

Aykut Kocaman, maçtan sonra tebrik ettiği Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'le aralarında bir sorun olmadığını anlatarak sözlerini tamamladı.

Beşiktaş Teknik Direktörü Güneş:
Kazanma duygumuzu sahaya yansıttık

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, takımının Fenerbahçe'yi 3-1 yendiği derbi maçın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Maçtan önceki düşüncelerini sahaya yansıttıklarını belirten Güneş, "Oyun olarak üstündük. Kazanma duygumuzu fizik ve ruh olarak sahaya yansıttık." dedi.

Rakipleri karşısında 1-0 geriye düştükleri derbi maçını kazanmanın da güzel olduğunu vurgulayarak, "Fizik ve moral olarak yorulduk ama mutlu olarak ayrıldık. Oyuncularımın hepsi gayretli oynadı, tebrik ediyorum. Galibiyetin bir numaralı mimarı taraftarlar, onlara teşekkür ediyorum. 1-0 geriye düşmemize rağmen olağanüstü destek verdiler. Rakibin direncini kırmak önemliydi. Onu kırdığımız için mutluyuz." diye konuştu.

Beşiktaş Teknik Direktörü Güneş: Kazanma duygumuzu sahaya yansıttık

"Başakşehir ve Galatasaray'ı yakalamak istiyoruz"

Süper Lig'de zirvede yaşanan rekabetle ilgili soruyu yanıtlayan Güneş, "Üzerimizde üç takım vardı, yakalayabileceğimiz takım Fenerbahçe vardı. Onu sağladık. İkinci yarıdaki 4 puan kaybı iyi olmadı. Bursaspor maçımız öncesinde rakip takımın sahası halı gibiydi. Bizden sonraki karşılaşmada yine halı gibiydi. Şimdi Başakşehir ve Galatasaray'ı yakalamak istiyoruz."

Maç sıkışıklığı yaşadıklarını kaydeden Şenol Güneş, "Büyük olmanın sancıları bu. Şampiyonlar Ligi'nde puan kayıplarıyla bedel ödedik. Ligde önümüzdeki 3 maçı iyi bitirirsek bizim için daha iyi olacak. Önce kupa maçını, arkasından Trabzonspor, Gençlerbirliği ve Başakşehir maçlarını umarım kazanırız." değerlendirmesinde bulundu.

Kocaman ile diyaloğu

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ile maç öncesinde sarılarak sahaya çıktıklarını anlatan Güneş, şunları söyledi:

"Çok enterasan şeyler yaşıyoruz. 'Aykut hocanın elini sıkacak mısınız' diye sordular. 'Ne alakası var' dedim. Medyanın yumurta gibi bizi birbirine vurdurmaya çalışmasına alet olmadım. Kendimden özveride bulunarak yaklaşan bir insanım. Biri tokalaşmak istemiyorsa yanıma gitmiyorum. En azından onu kurtarmak için gitmem. Kavga yaptırarak ne o takıma ne diğer takımlara yararı var. Aykut hocayla maçtan önce de, sonra da konuştuk."

Quaresma'nın performansı

Derbi maçta iki gol atan Ricardo Quaresma'nın performansını değerlendiren Güneş, "İyi çalıştı. Asist yapmada, ileriye gidip gelmede iyiydi. Onun adına çok sevindim. Eleştiriyi biz de yapıyorduk. Bu kadar etkin hücuma çıkabilen, gol attırabilen oyuncu olarak gol sayısı düşüktü. Böyle bir maçta gol atması önemliydi." diye konuştu.

Cüneyt Çakır'ın yönetimi

Güneş, hakem Cüneyt Çakır'ın yönetimiyle ilgili ise şunları söyledi:

"Ofsayt oldu veya penaltı verildi, bunların herkesin konuştuğu şeyler. Bana göre penaltı vardı. Hakemi baskı altından kurtabilirsek daha iyi olur. Kelimeleri süzerek konuşmaya çalışıyorum. Disiplin kuruluna sevk edildiğim için kendimden utanç duyuyorum. İnşallah bir daha gitmeyiz. Maçı kazanırken hakemin bize yardımı olduğunu düşünmüyorum. Ofsaytı zaten rakip takımın hocası söylüyor. Ben penaltı pozisyonunu da söylüyorum. Hakemi konuşmak hem futbola hem hakeme haksızlık olur. Öyle FIFA kokartlı hakemler var ki futbol oynatmıyor. Hakemlerimizin futbol oynatmaya dönük olmasını söylemek sıkıntı olmamalı. Ne toplantıya gelirim, ne konuşurum bana ceza vermesinler. Gerçekleri söylemek suç unsuru değil. Fırat Aydınus ile de zor kazanıyoruz. Genç hakemlere söylüyorum; baskılarla, başkalarına şirin görünmek için yaparsanız geleceğinizi karanlığa atarsınız."

Beşiktaşlı futbolcu Quaresma:
Galibiyeti hak ettik

Beşiktaş'ta iki gol atarak yıldızlaşan Ricardo Quaresma, maçın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Derbi galibiyetiyle 3 puana uzandıklarını ifade eden Quaresma, "Bu galibiyet bizim için 3 puan anlamına geliyor. Galibiyeti hak ettik. Şimdi toparlanıp perşembe gününe hazır olmak istiyoruz. Bizim için çok önemli bir maçtı. Bu galibiyet bizi yarışta tuttu. Kazanacağımız zaman yarışta olacağımızı biliyorduk. Şampiyon olmamamız için birçok algı operasyonu yapılıyor ama bunlara rağmen bir mücadele ortaya koyduk ve sonuna kadar da bunu koymaya devam edeceğiz" dedi.

"Mükemmel taraftar grubuyla gurur duyuyorum"

Attığı iki golle siyah-beyazlıların galibiyetinde önemli rol oynayan Portekizli futbolcu üç puanın daha önemli olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"En önemlisi bugün galibiyetti. Takımıma ve kulübüme bir şekilde yardımcı oldum. Takım olgusu çok önemli. Ben de bunun bir parçası olabiliyorsam ne mutlu bana. Bu mükemmel kulüpte oynadığım için bu mükemmel taraftar grubuna sahip olduğumuz için gurur duyuyorum. Oynadığım sürece elimden gelenin en iyisini ortaya koyacağım."

Tolgay Arslan:
Türkiye'nin en iyi takımı olduğumuzu gösterdik

Beşiktaşlı futbolcu Tolgay Arslan ise galibiyeti siyah-beyazlı taraftarlara armağan ettiklerini söyledi.

Çok iyi bir maç çıkardıklarını anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Üç puanı hak ettik. Şimdi yarışa geri döndük. İnşallah böyle devam ederiz. Haftaya da zor maçımız var. Herkes bu galibiyetin tadını çıkarsın ama yarın önce Türkiye Kupası'ndaki Fenerbahçe maçına, sonra da ligdeki Trabzonspor karşılaşmasına odaklanmamız gerekiyor."

Tolgay, maçın 30. dakikasından sonra çift forvete dönmelerinin kilidi açtığını anlatarak, "Hocamız bana 10 numara mevkisinde görev verdi. Sonra çift forvete döndük. Bu, bizim için iyi oldu. Geriden topları iyi çıkardık. Kendime güveniyorum. Hocamızın çift forvete dönmesi kilidi açtı. Riske girmemize rağmen iyi maç çıkardık. Bugün Türkiye'nin en iyi takımı olduğumuzu herkese gösterdik." değerlendirmesinde bulundu.

Beşiktaş'ın iki numaralı ismi Çebi:
Gerçek Beşiktaş futbolunu seyrettik

Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi de derbide ikinci yarı çok iyi oynadıkları söyledi.

Sezon sonunda şampiyonluk ipini göğüslemek istediklerini aktaran Ahmet Nur Çebi, "Ofsayttan yediğimiz gol, verilmeyen bir penaltı ve Fernandao'nun kırmızı kart görmemesine rağmen 3-1'lik sonu aldık. Burada takdiri ilahiye inanmamak söz konusu olamaz. Daha ligde çok maç var. Fenerbahçe maçı için keyifli bir andı. İnşallah ligin sonunda kupayı kaldıran biz olacağız." diye konuştu.

Beşiktaş Yönetim Kurulu Sözcüsü Albayrak:
Bugün herkesi yendik

Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Sözcüsü Metin Albayrak ise haklı bir galibiyet aldıklarını belirtti.

Sezon sonunda şampiyonluğa ulaşacaklarına inandıklarını aktaran Albayrak, şunları kaydetti:

"Önümüzde çok yol var. İkinci yarıda çok güzel bir oyunla galibiyeti hak ettik. Hocamızı, ekibini ve futbolcularımızı tebrik ediyorum. Taraftarımıza teşekkür ediyorum. İlahi adalet var. Maçlardan önce yapılan algı operasyonlarıyla alakalı her zaman duruşumuz nazik. Türk futbolunun ileri gitmesi için o şıklıkla konuşuyoruz. Bugün herkesi yendik. Hakkımızla galip geldik. İnşallah sezon sonunda şampiyon olmak istiyoruz. Buna çok inanıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir