Dürüst: Yabancı sınırlaması bugün için söz konusu değil

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Dürüst, Lucescu'nun 'Yabancı sınırını kademeli olarak düşüreceğiz' açıklaması hakkında, "Orada söylenmek istenen altyapıdaki oyunculara oynama imkanı sağlayacak tedbirleri almak." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ali Dürüst, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde yaptığı açıklamada, A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu'nun İtalyan basınına verdiği röportajda yer alan, "Federasyonla sahadaki yabancı sayısına bir sınır koyacağız. Doğu ülkelerinde yabancısız olmaz." sözlerine açıklık getirdi.

"Lucescu'nun açıklamaları ile ilgili belki yanlış bir anlaşılma var" diyen Dürüst, "Orada söylenmek istenen altyapıdaki oyunculara oynama imkanı sağlayacak tedbirleri almak. Bu da zaman içinde gerçekleşecektir. Tabii ki kulüplerin girdiği taahhütleri de gözardı etmemek gerek." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'nın doğusu demek istedi"

Dürüst, Lucescu'nun tepki çeken Türkiye'yi doğu ülkesi olarak nitelemesi hakkında ise "Lucescu'nun açıklamaları hep gündem oluyor ama Lucescu 'doğu ülkesi' derken, Avrupa'nın doğusunda demek istedi. UEFA'da da Türkiye, Avrupa'nın doğusunda işaret ediliyor. Lucescu, Avrupa'nın doğusunda kalan takımlarda bu sıkıntı oluyor demek istedi. Çünkü bu ülkelerde serbest dolaşım olmadığı için Ukrayna'da ve benzer ülkelerde altyapılardan gelen oyuncuları oynatma adına olan teşvikleri kastetti. O da kendi şahsi fikridir." açıklamasında bulundu.

"Kısıtlama bugün için söz konusu değildir" 

Ali Dürüst, "Süper Lig'de yabancı sınırlaması gelecek mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Kulüpler Birliği ile federasyon devamlı iletişim halinde. İki sene önce alınan yabancı kuralında da federasyon kulüplerle hareket etmişti. Çünkü bunlar Türk futbolunun lehine yapılan hareketlerdir. Bugün de alınacak tedbirler ki bunlar içinde kısa vadede sınırlama olacağını düşünmüyoruz. Ama altyapıdan gelen oyunculara kulüplerinde nasıl daha fazla yer verebiliriz diye düşünüyoruz. Bunun için Kulüpler Birliği de araştırma içinde. Sayın Başkan Dursun Özbek'le de görüştüm, onlar da bir çalışma yapıyorlar. Hep beraber oturup, Türk futbolunu daha ileriye götürmek için çalışacağız. Yani iki ayrı grup yok, tek grup halinde Türk futboluna faydalı olacak tedbirler alınacaktır ama bir kısıtlama bugün için söz konusu değildir."

"VAR üzerinde çalışılıyor"

Dürüst, son olarak çevrimdışı olarak testlerine başlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi hakkında ise şunları söyledi:

"VAR üzerinde çalışılıyor, bu bizim dışımızda bir şey. Bağımsız kuruluş buna onay verecek ama her hafta maçlarda da bu deneniyor. Oradan çıkacak sonuçlara göre uygulamaya geçecek. Hataya da yer yok. Hazır olduğumuz vakitte geçeceğiz. Türk futboluna fayda sağlayacağını umuyoruz. Diğer ülkelerde başlandı bir takım sıkıntılar çıkıyor ama o sıkıntılar ortadan kalktığı an, hazır olduğumuz an bu sisteme geçeceğiz."