Efsane başkan son yolculuğuna uğurlandı

Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba Vodafone Arena'da düzenlenen cenaze töreninin ardından yolculuğuna uğurlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uzun süredir tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba, son yolculuğuna uğurlandı.

Seba'nın Türk ve Beşiktaş bayraklarına sarılı naaşı, getirildiği Valideçeşme'deki evinin bulunduğu bölgedeki binalara da siyah-beyaz bayraklar asıldı. Sokakta ayrıca Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray flamaları yer aldı. Beşiktaşlı taraftarların yanı sıra Fenerbahçe ve Galatasaray formaları giyen kişilerin de törende katıldığı gözlendi.        

Kulüp binasına getirildi

Komşularından helallik alındıktan sonra Seba'nın naaşı, Akaretler'deki kulüp binasına getirildi. 

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri, eski yöneticiler, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Seba döneminde efsane kadroda yer alan futbolculardan Gökhan Keskin, Rıza Çalımbay, Samet Aybaba, Mehmet Özdilek, Ulvi Güveneroğlu, 6,5 yıl görev yapan eski teknik direktör Gordon Milne’nin de yer aldığı törende çok sayıda kişi gözyaşlarına hakim olamadı.

g.jpg

Vodafone Arena’da tören düzenlendi

Süleyman Seba için Vodafone Arena'da binlerce kişinin katılımıyla tören düzenlendi.

İnşaat çalışmaları süren siyah-beyazlıların yeni stadı Vodafone Arena'daki törene katılanlar "Süleyman Seba'nın evlatlarıyız" ve "Süleyman Seba ölmedi, kalbimizde yaşıyor" tezahüratlarıyla  karşıladı.

Statta, siyah-beyazlı taraftarların dışında çok sayıda Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor formalı kişiler de törene katıldı. Buradaki törende spor, siyaset, iş ve magazin dünyasından birçok ünlü isim de yer aldı.

Vodafone Arena'daki törende UEFA 1. Başkan Vekili Şenes Erzik, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun da aralarında yer aldığı kulüp başkanları ve temsilcileri, Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, eski Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren, eski ve faal teknik direktörler, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da katıldı.

Öte yandan stada, Süleyman Seba'nın "İyi insan olmadan iyi Beşiktaşlı olunmaz" sözü ve "Sana söz büyük Başkan, şampiyon olmasak da hep şerefli kalacağız" yazısının yer aldığı pankartlar asıldı.

uu.jpg

Siyah-beyazlı kulübün Başkanı Fikret Orman, törende yaptığı konuşmada, Beşiktaş'ın çok önemli bir çınarını kaybettiğini söyledi. Bu arada, Başkan Orman'ın konuşmasının son bölümünde taraftarlar "Seba koysana, Seba koysana, stat adını Seba koysana" tezahüratıyla kesti. Taraftarların bu tezahüratlarına Fikret Orman, "İnşallah" şeklinde karşılık vererek sözlerini tamamladı.  

Törende Süleyman Seba'nın ailesini temsilen Prof. Dr. Ayhan Kızıl da konuşma yaptı. Kızıl, Seba'nın tüm Türkiye'nin onursal başkanı olduğunu belirterek, "Spor camiasına idol olmuş, gönüllerde yer tutmuş bir insandı. Medyada Seba anlatılıyor. Yaptıkları gösteriliyor. Şimdi dirilse 'ben bunları yapmadım' der" diye konuştu.

Cenaze namazı Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde

Önceki gün 88 yaşında vefat eden Seba’nın cenaze namazı, İstanbul Müftüsü Rahman Yaran kıldırdı.

Dolmabahçe'deki Bezmialem Valide Sultan Camisi'ndeki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, eski Başbakan Yardımcılarından Hüsamettin Özkan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere spor, siyaset ve iş dünyasında birçok ünlü isim katıldı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, yöneticiler, siyah-beyazlı eski futbolcular ile UEFA 1. Başkan Vekili Şenes Erzik, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, çok sayıda kulübün başkan ve temsilcileri, eski ve faal teknik direktörler, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da cenaze namazında hazır bulundu.

Namazın ardından Süleyman Seba'nın Türk ve Beşiktaş bayraklarına sarılı naaşı, Cumhurbaşkanı Gül, Beşiktaş Kulübü Başkanı Orman ve sevenlerinin omuzlarında cenaze aracına taşındı. Seba'nın cenazesi toprağa verilmek üzere Feriköy Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Taraftarlar, cenaze aracına eşlik etti.

Hayata 88 yaşında gözlerini kapatan Seba'nın cenazesi daha sonra Feriköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi. Seba'nın naaşının toprağa verildiği sırada dua eden Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın göz yaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

Türkiye'yi birleştirdi

Başkanlığı döneminde ve yaşadığı süre boyunca centilmenliğiyle herkesin örnek aldığı Süleyman Seba, cenaze töreninde de tüm Türkiye'yi birleştirdi. Siyaset dünyasının farklı kesimlerinden önemli isimlerin yanı sıra spor camiasının da önde gelen yöneticileri cenaze törenine katıldı.

Beşiktaşlı taraftarlarla birlikte Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzosporluların da cenazede yer aldığı görüldü. Bursaspor ve Galatasaray taraftar grubu liderleri de cenazeye katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül: Herkesin hep sevgisini kazanmış

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Seba'nın Dolmabahçe'deki Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından gazetecilere açıklamada bulundu. 

Seba ailesi ile Beşiktaş ve spor camiasına başsağlığı dileyen Gül, "Zarif, beyefendi bir insan olarak kendisini anlattı. Kendisi Beşiktaş'ın başkanıydı. Beşiktaş camiasından çıktı ama ne kadar büyük bir mutluluk ki bütün bir camianın, spor camiasının, spor takımlarının, herkesin hep sevgisini kazanmış, herkesin cenazesine sahip çıktığı bir kişilik oldu. Bunun çok iyi bir örnek tarafı var. Bir kez daha mekanı cennet olsun" diye konuştu.

Arınç: Bütün kulüp başkanlarına örnek olmasını diliyorum

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da cenaze namazının kılındığı Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde gazetecilere açıklamada bulundu. 

Süleyman Seba'nın Türk futbolu için çok önemli bir isim olduğunu vurgulayan Arınç, "Allah'tan rahmet diliyorum. Onun hayatının, örnek olacak vasıflarının bütün kulüp başkanlarına örnek olmasını diliyorum " ifadelerini kullandı. 

Milne İngiltere'den geldi

Seba döneminde Beşiktaş'ta 6,5 yıl görev yapan ve 3 lig şampiyonluğu yaşayan İngiliz eski teknik adam Gordon Milne de cenaze törenine katıldı. 

Seba'nın vefatını Beşiktaş ve Türk sporu için büyük bir kayıp olarak değerlendiren Milne, şunları kaydetti:

"Yıllarca emek verdiğimiz ve büyük başarılar yaşadığımız kulübümüz en büyük rengini kaybetti. Kendisi benim için çok ayrı bir yere sahip. Birlikte nice iyi günler yaşadık. Beşiktaş'a bütün ömrünü adamış bir insandı. Tüm Beşiktaş camiasının ve Türkiye'nin başı sağolsun."

Bu konularda ilginizi çekebilir