Hollanda penaltılarla yarı finalde

2014 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde Hollanda, normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten maçta Kosta Rika'yı penaltılarda 4-3 yenerek yarı finale yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SALVADOR - 2014 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde Hollanda, normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten maçta Kosta Rika'yı penaltılarda 4-3 yenerek yarı finale yükseldi. Hollanda ile Kosta Rika arasındaki 4. ve son çeyrek final maçı, Brezilya'nın Salvador kentindeki Fonte Nova Arena'da oynandı.

22. dakikada karşılaşmanın ilk gol girişimi Hollanda'dan geldi. Memphis Depay'in pasıyla ceza alanında topla buluşan Robin van Persie'nin sol ayağıyla yerden yaptığı vuruşta, kaleci Keylor Navas gole izin vermedi. Seken topu tamamlamak isteyen Wesley Sneijder'in ceza sahası yayı üzerinden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak, Navas'ın üzerine gitti.

29. dakikada Hollanda, Depay ile gole yaklaştı. Robin van Persie'nin pasıyla sol çaprazdan ceza alanına giren Depay'in yerden yaptığı vuruşta, kaleci Navas ayağıyla topu çıkarmayı başardı.

39. dakikada Hollanda, Robben'in kaleyi cepheden gören bir pozisyonda düşürülmesiyle serbest vuruş kazandı. Serbest atışı kullanan Sneijder'in sert şutunda, Navas topu kornere çeldi.

Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0'lık eşitlikle sona erdi.

75. dakikada Wesley Sneijder'in sol kanattan kullandığı serbest atışta, Ron Vlaar'ın yaptığı kafa vuruşunda top, direğin üzerinden dışarı gitti.

82. dakikada Hollanda, Robben'in yerde kalmasıyla tehlikeli bir noktadan serbest vuruş kazandı. Kaleyi sol çaprazdan gören bir pozisyonda serbest atışı kullanan Sneijder'in vuruşunda top, yan direğe çarparak oyun alanına döndü.

84. dakikada ceza alanının sağ tarafında dar bir açıda topla buluşan van Persie'nin vuruşunda, kaleci Navas bir kez daha başarılıydı.

89. dakikada Sneijder'in sol kanattan arka direğe ortaladığı topu kale sahası içinde müsait durumda olmasına rağmen ıskalayan van Persie, mutlak bir gol pozisyonundan yararlanamadı.

90+3. dakikada Hollanda öne geçme fırsatını kullanamadı. Blind'in sol kanattan yerden ortaladığı top, kaleye paralel geçtikten sonra van Persie'nin önünde kaldı. Arka direkte boş pozisyondaki van Persie'nin vuruşunda meşin yuvarlak, önce çizgi üzerindeki Yeltsin Tejeda'ya, ardından üst direğe çarparak oyun alanına döndü.

Mücadelenin normal süresi 0-0 beraberlikle sonuçlandı ve uzatma bölümüne geçildi.

93. dakikada Robben'in sağ kanattan kullandığı kornerde, Vlaar'ın penaltı noktası üzerinden yaptığı kafa vuruşunda top, Navas'ın müdahalesiyle dışarı çıktı.

117. dakikada Kosta Rika ender gelişen ataklarından birinde öne geçme şansı yakaladı. Savunmadan kurtularak önünü boşaltan Marcos Urena'nın kaleciyle karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşta, Hollanda kalecisi Jasper Cillessen başarılıydı.

119. dakikada Hollanda bir kez daha gole yaklaştı. Sneijder'in ceza alanının sol çaprazından sağ ayağıyla yaptığı vuruşta top, üst direkten döndü.

Uzatma bölümünde de gol çıkmayınca karşılaşmanın galibi penaltı atışları sonucunda belli oldu.

İlk penaltı atışlarını Celso Borges ve van Persie golle sonuçlandırdı: 1-1. Kosta Rika'da Bryan Ruiz, ikinci penaltı vuruşunda kaleci Tim Krul'a takıldı. Hollanda, Robben'in kaydettiği golle ikinci penaltılar sonucunda 2-1 öne geçti. Kosta Rika, Giancarlo Gonzalez ile durumu 2-2'ye getirirken, Sneijder'in başarılı penaltısı, Hollanda'yı bir kez daha öne taşıdı: 3-2. Kosta Rika, Christian Bolanos ile durumu 3-3 yaptı. Dirk Kuyt takımını bir kez daha öne geçirdi: 4-3. Teknik direktör Louis van Gaal'in penaltı atışları için oyuna dahil ettiği kaleci Tim Krul, Michael Umana'ya gol izni vermedi ve Hollanda rakibini penaltılarda 4-3 yenerek yarı finalde Arjantin'in rakibi oldu.

Bu arada ilk üç çeyrek final maçında olduğu gibi Hollanda-Kosta Rika karşılaşmasının öncesinde de iki takımın kaptanları, ırkçılığa karşı mesaj içeren bir metin okudu.

Bu konularda ilginizi çekebilir