Kartal'ın stat sıkıntısı krize dönüştü

Beşiktaş'ın Vodafone Arena'nın yapımı sürecinde yaşadığı stat sıkıntısı, Çaykur Rizespor maçı öncesi krize dönüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beşiktaş'ın yaşadığı stat sıkıntısı, Ziraat Türkiye Kupası'nda Çaykur Rizespor maçı öncesi zirve yaptı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun açıkladığı kupadaki 2. hafta programında boş bırakılan Beşiktaş-Çaykur Rizespor maçının oynanacağı stat konusunda ilginç gelişmeler yaşandı. Beşiktaş Kulübü'nün "Maçı Bolu'da oynayalım" teklifini Çaykur Rizespor cephesi kabul etmedi. Bunun üzerine arayışlara giren siyah-beyazlılar, Sarıyer Yusuf Ziya Öniş Stadı'nı gündeme getirdi. Ancak stadın fiziki şartları gereği maçın saat 20.30 yerine 13.30'da başlamasının öngörülmesi, bu kez yayıncı kuruluşla ilgili sıkıntıya yol açtı.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın zemininde yaşanan sorun nedeniyle bakıma alınması üzerine kupa maçını ilk etapta burada oynamak istemeyen Beşiktaş yönetimi, yaşanan bu gelişmelerin ardından zor durumda kaldı. Yönetim, zorunlu olarak maçın Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanması için dün akşam saatlerinde Türkiye Futbol Federasyonu'na başvurdu.

Beş ayrı statta 29 maç

Beşiktaş, BJK İnönü Stadı'nın yeniden yapımı için yıkımının ardından son 2 sezonda iç saha maçlarını 5 ayrı statta oynadı.

Siyah-beyazlılar, Vodafone Arena'nın yapımı sürecinde şimdiye dek evsahibi takım sıfatıyla 29 resmi maçının 22'sini Atatürk Olimpiyat, 4'ünü Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan statlarında oynadı. Beşiktaş, Ankara Osmanlı, Başakşehir Fatih Terim ve Konya Büyükşehir Torku Arena'da da birer maç yaptı.

Kasımpaşalı yöneticilerle anlaşmazlık

Beşiktaş, BJK İnönü Stadı'nın yıkımının başlamasıyla geçen sezon iç sahadaki maçlarını Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda, derbiler ve Avrupa kupası maçlarını ise Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynama konusunda Kasımpaşa Kulübü ile anlaştı ve protokol imzaladı.

Ancak daha sonra iki kulüp yöneticileri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle protokol iptal oldu ve siyah-beyazlılar bu statta evsahibi ekip olarak sadece 4 lig maçına çıkabildi. Beşiktaş, geçen sezon diğer resmi maçlarını Atatürk Olimpiyat  Stadı'nda oynadı.

Asıl sıkıntı bu sezon

Beşiktaş, stat konusunda asıl sıkıntıyı ise bu sezon yaşamaya başladı.

Siyah-beyazlı kulüp, ezeli rakipleri Fenerbahçe ve Galatasaray'dan olumsuz yanıt almasının ardından, yeni açılan Başakşehir Fatih Terim Stadı için İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü yönetimiyle masaya oturdu. Ancak iki takımın stadı ortaklaşa kullanması sonucu saha zemininin hasar göreceği gerekçesiyle İstanbul Başakşehir yönetimi sadece 2 maç için statlarını kullanma izni verdi.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda özellikle bu sezon yaşanan zemin sorunu nedeniyle zora giren siyah-beyazlı yönetim, Sivasspor maçını Ankara'daki Osmanlı, Trabzonspor müsabakasını ise Konya Büyükşehir Torku Arena'da oynadı.

Beşiktaş, ligde bu haftaki Akhisar Belediyespor maçını, daha önceki anlaşma uyarınca Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynayacak, 16. haftadaki Galatasaray derbisini ise Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapacak.

Gocay: Atatürk Olimpiyat Stadı artık yuvamız

Beşiktaş Kulübü Futbol Altyapı ve Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Berkan Gocay, özellikle Çaykur Rizespor maçının nerede oynanacağı konusunda yaşanan sıkıntının Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki zemin çalışmasından kaynaklandığını söyledi.

Yağış nedeniyle stat zemini çalışmalarının ertelendiğini vurgulayan Gocay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Zemin çalışmasının bir gün ertelenmesinin sıkıntı olmayacağına karar verildi. Galatasaray maçını da inşallah bu statta oynayacağız. Adana Demirspor karşılaşmasıyla ilgili arayışlarımız var. En uygun şartlarda yer bakıyoruz" dedi.

Yaşadıkları stat sorunu konusunda herkesten yardım aldıklarını kaydeden Berkan Gocay, şunları söyledi:

"Bütün kulüplerle aynı gemideyiz. Hiçbir kulübün diğer kulübe kötü yaklaşacağını düşünmüyorum. Böyle bir şey de izlemlemedik. Çaykur Rizespor her yere gelebileceğini söyledi ama Bolu'yu yorgunluk olacağı düşüncesiyle tercih etmedi. Biz de İstanbul dışında olmamayı tercih ettik. Hazırlama ve Düzenleme Kurulu, İstanbul İl Spor Müdürlüğü, Sarıyer kulübü olmak üzere herkes gerekli yardımı yaptı. Yayıncı kuruluş da yardımcı oldu.

Vodafone Arena bitene dek artık Atatürk Olimpiyat Stadı bizim yuvamız. Başka çaremiz yok, orada oynayacağız. Trabzonspor maçını Konya'da oynadık. Konya Kulübü'ne, Belediyesine ve Valiliğine teşekkür ederiz. İnşallah bundan sonra bu konuda bir sıkıntı olmayacak." 

Tek yetkili federasyon

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Futbol Müsabaka Talimatı'nın 11. maddesi (a) bendine göre, oynanacak her türlü müsabakanın yapılacağı sahayı, gün ve saati belirlemeye ve ilan etmeye tek yetkili federasyon.

Spor Toto Süper Lig Müsabakaları Statüsü'nün "Stadyumların Tespiti" başlıklı 4. maddesi ise şöyle:

"Kulüpler, sezon boyunca oynayacakları stadyumları belirler ve mülkleri kendilerine ait değilse tahsis işlemlerini bizzat yaparlar. Kulüplerin belirledikleri stadyumlarda müsabaka yapmaları TFF'nin onayına tabidir.

TFF tarafından belirlenen ölçütleri yerine getirmeyen ve istenilen belgeleri ibraz etmeyen kulüplerin göstermiş olduğu stadyumlarda müsabaka oynatma yetkisi TFF'ye aittir.

Fikstürde gösterilen müsabakalar, ismi önce yazılı takımın stadyumunda oynanır. Stadyumu onarıma alınan veya lig kriterlerine uymayan ya da yeni sezonda veya devrede stadyumu açılmayan takımlar fikstüre göre kendi sahasında yapacağı müsabakaları oynamak üzere TFF tarafından kabul edilecek bir stadyum bulmak zorundadırlar.

Müsabakalarını oynayacakları stadyumu değiştirmek isteyen kulüpler, taleplerini müsabakanın oynanacağı günden en geç 15 gün önce TFF’ye bildirmek zorundadırlar."