Peri masalı 'yarı'da bitti

'Potanın perileri' lakablı A Milli Kadın Basketbol Takımımız, 2014 FIBA Dünya Şampiyonası yarı finalinde İspanya'ya 66-56 yenilerek, final oynama şansını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2014 FIBA Dünya Şampiyonası yarı finalinde İspanya'ya 66-56 yenilerek, final oynama şansını kaybetti.

Bu sonuçla İspanya şampiyonada finale yükselirken, Türkiye ise ABD-Avustralya maçının kaybedeniyle bugün bronz madalya için karşı karşıya gelecek.

Maça, Işıl'ın iyi yönlendirmeleriyle başlayan Türkiye, Sanders ve Şaziye'nin basketleriyle ilk dakika içinde 5-0 öne geçti. Ancak üst üste iki hücumda süreyi kullanamayan Türkiye karşısında Torrens'in arka arkaya 4, Palau'nun 3 ve Lyttle'ın 2 sayısıyla 9-0'lık seri yakalayan İspanya, 4. dakikanın başında 9-5 öne geçti. Nevriye ve Sanders ile skor bulan "Potanın Perileri", 6. dakikanın içinde 12-11 üstünlük kurdu. Bu dakikadan sonra millilerde Cansu ve Birsel, İspanya'da ise Torrens ve Lyttle basketler bulurken, 8. dakika, 16-16 eşitlikle geçildi. Periyodun son dakikasında Tuğçe ve Sanders ile basketler bulan Türkiye, Xargay ve Lyttle'ın sayılarına engel olamasa da çeyreği 20-19 önde tamamladı.

İkinci periyoda iki takım da tutuk başladı. Çeyreğin ilk 4,5 dakikasında sayı atılmazken, sessizliği bozan Türkiye'den Sanders oldu. Bu oyuncunun 14. dakika içinde kaydettiği basketle milliler, skoru 22-19'a taşıdı. Yaptığı savunmayla 5 dakika rakibine sayı atma şansı vermeyen ay-yıldızlı takım, hücumda ise süreyi istediği gibi kullanamadığı için dengesiz atışlar yaptı. Torrens ve Lyttle'ın basketlerine engel olamayarak 18. dakika içinde 25-22 geri düşen Türkiye, savunma sertliğini artırdı ve Sanders ile devrenin bitimine 33 saniye kala 27-26 öne geçti. Bu basketin ardından gelişen hücumu iyi savunamayan ay-yıldızlı ekip, Gil'in turnikesine mani olamadı ve soyunma odasına 28-27 İspanya'nın üstünlüğüyle gidildi. 

 İkinci devreye Işıl'ın 22. dakikanın başında attığı 3 sayılık basketle başlayan Türkiye, 30-28 öne geçti. Işıl'ın bu basketine Lyttle ve Torrens ile karşılık veren İspanya, 24. dakikada 32-30 üstünlük kurdu. Ancak Türkiye Nevriye'nin, Palau'nun sportmenlik dışı faulünde 3'te 3 yapması, ardından da 2 serbest atışı sayıya çevirmesiyle 25. dakikada yeniden öne geçti: (32-34). Nevriye'nin skorer oyunuyla etkili olan milliler, 26. dakikada farkı 7 sayıya (32-39) çıkardı. Ancak Torrens, Xargay ve Lyttle'ın basketleriyle 9-0'lık seri elde eden İspanya, 29. dakikanın sonunda 41-39 öne geçti ve son periyoda bu skorla girildi.

Son çeyreğe İspanya, Torrens'in 5 sayısıyla başladı. Bu oyuncuya Türkiye, Birsel ve Sanders ile karşılık verirken, 32. dakika Nicholls'un serbest atıştan bulduğu tek sayıyla 47-43 İspanya'nın üstünlüğüyle geride kaldı. Bu dakikadan sonra Torrens'in 3 sayısı ile skoru 50-43 yapan İspanya, A Milli Takım Başantrenörü Ceyhun Yıldızoğlu'na 34. dakikada çalınan teknik faulü de Lyttle ile sayıya çevirdi: (52-44). Aynı dakika içinde Nicholls ve Torrens'le arka arkaya basketler bulan İspanya, farkı 12 sayıya kadar (56-44) çıkardı. Karşılıklı basketlerin atıldığı mücadelede 37. dakika 62-50 İspanya'nın üstünlüğüyle geçildi.

Son bölümde maçın kontrolünü elinde bulunduran İspanya, karşılaşmayı 66-56 kazanarak adını finale yazdırdı.

Arzumuz yeterli değildi 

A Milli Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Ceyhun Yıldızoğlu, 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası yarı finalinde 66-56 kaybettikleri İspanya maçında mücadeleleri ve kazanma arzularının yeterli olmadığını söyledi.

Ülker Sports Arena'da oynanan müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Yıldızoğlu, finale yükselen İspanya takımını kutlayarak, şunları kaydetti:

"İspanya, her zaman her organizasyonda kendi evlerinde gibi mücadele ediyor. Savunma kaynaklı skor yapabilen çok iyi bir takım olduklarını konuşmuştuk ama kırılma anlarında en büyük farkı burada yarattılar. Bu tip maçları kazanmak için İspanya gibi bir takıma karşı yakaladığınız 7 sayılık farkı eritmelerine izin vermemeniz gerekiyor. Biz onlara çabuk ve kolay bir şekilde 9-0'lık seri verdik. Bugün enerji olarak diğer maçlara göre çok daha iyiydik ama mücadelemiz ve kazanma arzusu galibiyet için yeterli olmadı."

Şampiyonanın son gününde bugün bronz madalya karşılaşmasına çıkacaklarını aktaran deneyimli başantrenör, şöyle konuştu:

"Her zamanki gibi en iyi mücadelemizi yaparak, şartlar ne olursa olsun yolumuza devam edeceğiz. Bu çocuklar Türkiye'ye çok büyük zaferler ve onur yaşattılar. Belki bu şampiyonayla bu takımda köklü değişiklikler olacaktır. Bundan sonra da bu kurum içinde olan her bireyin, milli takımı ileri götürmek için iyi işler yapacağına inanıyorum. Yerimizin yukarılar olduğunu gördük. Bundan sonra finaller veya ilk 4 için değil, şampiyonluk için mücadele edecek bir organizasyonla yola devam edeceğiz. Oyuncularımı da göstermiş olduğu mücadeleden dolayı tebrik ediyorum."

Ceyhun Yıldızoğlu, basın toplantısının ardından gazetecilere yaptığı değerlendirmede ise milli takımın İspanya karşısında hücum sürelerini kullanamaması hakkında açıklamada bulundu. 

İspanya karşısında forvet pozisyonunda kısa kaldıklarını anlatan Yıldızoğlu, "Bugün boş bulduğumuzda şutu göndermekle ilgili çok net karar almıştık ama pozisyonlar şutumuzun ritmini bozdu. Bugün savunma kaynaklı bir tane turnikemiz yok. İkinci atıştan beslenemiyoruz. Bunun sonucunda kaliteli hücuma kalıyoruz. Turnuvanın başından bu yana kaliteli ofans konusunda çok fazla sorun yaşadık. Geçen yıllarda bunu bir şekilde telafi edebiliyorduk ama bu sene başarılı olamadık. Maalesef çözüm üretemedik" diye konuştu.

Başantrenör Yıldızoğlu, bir gazetecinin "Işıl Alben'in oyunu yavaşlattığına inanıyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Kişileri konuşmamak lazım. Bizde organizasyon olmadığı zaman bir kişiyle alakalı olmuyor. Keşke öyle olsa. Ya takım halinde çok iyi oynuyoruz ya da herkeste bir sıkıntı oluyor" ifadelerini kullandı. 

Birsel: "Kaybettiğimiz için çok üzgünüz"

Milli basketbolcu Birsel Vardarlı Demirmen ise yarı final maçını kaybettikleri için çok üzgün olduklarını söyledi.

Maç hakkında konuşacak çok şey olmadığını belirten deneyimli basketbolcu, "İstediğimiz basketbolu sahaya yansıtamadık. Onlar bizden daha organize gözüktüler. Bu maçı unutup, bugün çıkacağımız madalya maçına konsantre olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir