Platini "5 hakem" uygulamasını istiyor

UEFA Başkanı Platini, futbol maçlarında daha fazla hakem kullanılması gerektiğini ve teknolojik uygulamalara karşı olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - UEFA Başkanı Michel Platini, maçlarda topun çizgiyi geçip geçmemesi ve penaltı pozisyonlarını tespit etmek için daha fazla hakemin sahada olmasını tercih ettiğini bildirdi.

CNN International'a konuşan Platini, bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, Spor Toto Süper Lig ve İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) gibi organizasyonlarda denenen ilave yardımcı hakem uygulamasına destek verdi.

İlave yardımcı hakemin, iki yıldır İtalya'da başarıyla uygulandığını savunan Platini, "Dünya üzerinde 35 futbol liginde 5 hakem uygulamasına geçildi" dedi.

"Mükemmel kameralara gerek yok"

"Gol pozisyonlarında ve topun çizgiyi geçip geçmediğini tespit etmek için daha fazla hakemin sahada olması gerekiyor" diyen Platini, söz konusu pozisyonlar için "mükemmel kameraların" kullanılmasına karşı olduğunu belirtti.

Gol Çizgisi Teknolojisi sisteminin UEFA Şampiyonlar Ligi'nde kullanılmasının çok maliyetli olduğuna dikkati çeken Platini, "Şampiyonlar Ligi'nde bu teknolojinin uygulanması için tahminen 52 milyon avro gerekli. Bu paraların saha çimlerine, altyapıya ve farklı alanlarda kullanılmasını tercih ederim" diye konuştu.

Platini, Fransa'nın evsahipliği yapacağı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (Euro 2016) halen İngiltere ve Hollanda liglerinde denenen sistemin kullanıp kullanılmayacağı konusunun netlik kazanmadığını ve karara bağlanması için UEFA İcra Kurulu'nun toplanacağını ifade etti.

Afrika gibi maddi olanakları kısıtlı bölgelerin yeşil sahalarında teknolojik uygulamalara geçilmesinin "imkansız" olduğunu vurgulayan UEFA Başkanı, bu nedenle daha fazla sayıda hakemin maçları yönetmesine daha sıcak baktığını belirtti.    

Euro 2016'ya daha fazla takım katılmasının, kaliteyi düşüreceği yönündeki eleştirilere cevap veren Platini, "Ben futbol adamıyım. Futbol için iyi olmayan bir şeyi ulusal federasyonlarımıza asla teklif etmem. 54 federasyona bu konudaki fikrini sordum ve sadece İngiltere ve Almanya karşı çıktı, onlar da çoğunluğun kararına saygı duydu" değerlendirmesinde bulundu.

"FIFA Başkanlığını düşünebilirim"

Platini, 2015'te yapılacak FIFA başkanlık seçimine aday olabileceğinin sinyalini vererek, "Geleceğime ilişkin düşünmeye pek fırsat bulamıyorum çünkü çok meşgulüm. Şu an burada çalışıyorum. Pek çok projemiz var. Bu işten sonra belki FIFA'yı düşünürüm. Bilmiyorum" dedi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir