Şimşek'ten kulüplere uyarı!

Maliye Bakanı Şimşek, kulüplerinin vergi borçlarıyla ilgili, "Bu kadar şaşalı transferler yapıyorlar ama 77 milyona karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri noktasında hassasiyetlerini bekliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURDUR - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kulüplerinin vergi borçlarıyla ilgili, "77 milyonunun hakkı hukuku olan vergiyi zamanında ödemeleri en önemli görevleridir. Bu kadar şaşalı transferler yapıyorlar ama 77 milyona karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri noktasında hassasiyetlerini bekliyoruz. Bu kadar açık ve net. Dolayısıyla futbol kulübü olmaları onlara özel bir muameleyi gerektirmiyor" dedi. 

Bakan Şimşek, Burdur Valisi Hasan Kürklü'yü makamında ziyaret etti. Kürklü'den Burdur'un mali, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgi alan Şimşek, kente gereken konularda desteklerini sürdüreceklerini söyledi.  

Şimşek, bir gazetecenin "Kulüplerin 100 milyon liranın üzerinde borçlarının olduğu söyleniyor. Kulüplerin bu borçlarının tasfiyesi için herhangi bir çalışma yapılıyor mu?. Eğer bu konuda bir imtiyaz varsa bu imtiyaz diğer sektörlere de sağlanıyor mu?" sorusuna Bakan Şimşek,

"Kulüplere hiç bir şekilde özel muamele olmayacak. Herhangi bir imtiyazları yok. Var olan imtiyazlarını da gelir vergisi reform tasarısıyla kaldırıyorum. Şu anda TBMM'nin gündeminde gelir vergisi reform tasarısı var. Bu tasarıda, geçmişte, yani AK Parti hükümetlerinden de önce sporculara özel bir muamele yapmışlar. Gelir vergisi yüzde 15'de sabitlenmiş oran olarak. Biz onu normal tarifeye bağlayacağız. Dolayısıyla o imtiyazı da kaldıracağız. Bahsettiğiniz anlamda hiç kimsenin bir imtiyazı yok. Tam aksine bu gelir vergisi reform tasarısı bütün imtiyazları istisnaları kaldırmaya yönelik çok önemli bir çaba. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde Meclisin takdirinde olan bir konu ama sonunda yasalaşacak ve uygulamaya konulacak" yanıtın verdi. 

"Vergiyi zamanında ödemeleri en önemli görevleridir"

Bakan Şimşek, kulüplerin borçlarıyla ilgili bugüne kadar bir yorumda bulunmadığını, kulüplerin kamuya bir takım borçları varsa kamunun bunların tahsilatını diğer bütün alacakları gibi tahsil edeceğini kaydetti. 

"Bir vergi borcunun kamu alacağının tahakkuk etmesi yüzde yüz tahsilata dönüşeceği anlamına gelmiyor. Çünkü bazı alacakların tahsili mümkün olmuyor. Türkiye'deki kulüplerin uzun vadede tabi ki kendi mali yönetimlerini güçlü bir şekilde yapmaları, bu anlamda mali bir disiplin yol tutmaları ülkenin lehine. Çünkü futbol endüstrisi büyük bir endüstri. Kulüplerin özellikle Avrupa'da hatta dünya ölçeğinde daha iyi konuma gelmeleri için mali yönetimlerini daha iyi yapmaları lazım. Bu kadar basit" diyen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"77 milyonunun hakkı hukuku olan vergiyi zamanında ödemeleri en önemli görevleridir. Bu kadar şaşalı transferler yapıyorlar ama 77 milyona karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri noktasında hassasiyetlerini bekliyoruz. Bu kadar açık ve net. Dolayısıyla futbol kulübü olmaları onlara özel bir muameleyi gerektirmiyor Tam aksine herhangi bir mükellef ne durumdaysa futbol kulüpleri de mükellefler olarak aynı şekilde değerlendiriliyorlar, aynı şekilde muamele görüyorlar. Bundan sonra da öyle olacak. Onun dışında benim herhangi bir kulüple ilgili özel bir yorum yapmam doğru olmaz."

Bakan Şimşek daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek bir süre partililerle basına kapalı görüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir