Süper Lig ekiplerinin 2016-17 sezonu karnesi

Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonu dün tamamlandı. Galatasaray, Fenerbahçe beklenileni karşılayamazken, Trabzonspor geçen sezona göre daha iyi bir performans sergiledi. Medipol Başakşehir'in ise tek eksiği kupa oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Spor Toto Süper Lig'de 2016-2017 sezonu sona ererken, beklentilerin çok altında bir performans ortaya koyan Galatasaray, aldığı sonuçlarla hayal kırıklığı yaşattı.

Sezon başından itibaren aldığı istikrarsız sonuçlarla dikkati çeken sarı-kırmızılı ekip, şampiyonluk yarışının oldukça gerisinde kaldı ve ligi zirvede tamamlayan Beşiktaş'ın 13 puan ardında, 64 puan ve averajla 4. sırada yer bulabildi.

Galatasaray, sezona Beşiktaş önünde kazandığı TFF Süper Kupa şampiyonluğu ile başlamasına karşın, sonrasında futbolunu istenilen seviyeye bir türlü çıkaramadı ve üst üste ikinci sezonda da ligi önde bitiremedi.

Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda rekabet edemedi

UEFA Finansal Fair Play Kriterleri'ne uyumsuzluğu gerekçesiyle Avrupa kupalarından 1 yıl men edilen ve bu sezon UEFA organizasyonlarında mücadele veremeyen sarı-kırmızılı ekip, Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda da varlık gösteremedi.

Ligin 17. haftası sonunda 36 puanla zirvenin sadece 3 puan arkasında bulunan Galatasaray, ikinci yarıda büyük bir düşüş yaşadı. Farkı kapatma anlamında eline geçirdiği tüm fırsatları kötü kullanan sarı-kırmızılılar, sezon sonunda zirvenin 13 puan gerisinde kaldı.

Galatasaray, 4. olarak tamamladığı ligin ilk 3'ü içinde yer alan Beşiktaş, Medipol Başakşehir ve Fenerbahçe'ye karşı bu sezon hiçbir müsabakayı kazanamayarak oldukça kötü bir istatistik yakaladı.

Sarı-kırmızılılar, Ziraat Türkiye Kupası son 16 turunda Medipol Başakşehir'e elenerek, son 3 sezonun şampiyonu olduğu bu kulvarda da erken havlu attı.

Teknik direktör değişikliği ters etki yaptı

Sezona Hollandalı teknik adam Jan Olde Riekerink ile başlayan Galatasaray'da, üst üste alınan başarısız sonuçların ardından takımın başına Igor Tudor'un getirilmesi beklenen etkiyi yapmadı.

Galatasaray'ın önce Ziraat Türkiye Kupası'nda Medipol Başakşehir'e elenmesi, ardından da ligde Kayserispor'a evinde yenilmesi Riekerink'in görevden alınmasına neden olurken, Kardemir Karabükspor'un genç teknik direktörü Igor Tudor, yönetimin yeni tercihi oldu.

Süper Lig'in 20. haftası sonunda Riekerink'ten, zirvenin 5 puan gerisinde bir takım alan Tudor, son 4 maçını kazanmasına karşın zirvenin 13 puan gerisinde sezon sonuna geldi.

Sezonu erken açacak

Galatasaray, Süper Lig'i 4. sırada tamamlaması nedeniyle yeni sezonda UEFA Avrupa Ligi'ne 2. ön eleme turundan dahil olacak ve sezona erken başlayacak. UEFA Avrupa Ligi'nde 2. ön eleme turu maçlarının 13 ve 20 Temmuz'da oynanacak olmasından dolayı sarı-kırmızılı ekip, yeni sezon hazırlıklarına yine bu ay içinde start verecek.

Teknik direktör Igor Tudor, oyuncularına sadece 2 hafta izin verdiğini ve sonrasında yeniden topbaşı yapacaklarını duyurdu.

Boş geçilmeyen 5 senenin ardından, 2017 yılı kupasız kapanacak

Türkiye'de yerel futbol organizasyonlarına son yıllarda damgasını vuran takım olan Galatasaray, en kısır dönemini geçiriyor. Sarı-kırmızılı ekip, boş geçilmeyen 5 senenin ardından 2017 yılını kupasız kapatacak. En son 2011'de hiçbir şampiyonluk elde edemeyen Galatasaray, bu kısır dönemlerine 2017 yılını da ekledi.

Galatasaray, geride kalan 5 yılda 3 lig, 3 Türkiye Kupası ve 4 TFF Süper Kupa olmak üzere 10 şampiyonluk yaşamıştı.

Fenerbahçe için sezon hayal kırıklığıyla geçti

Şampiyonluk parolasıyla başladığı Süper Lig'de 8 sene sonra ilk 2'nin dışında kalan sarı-lacivertliler, Türkiye Kupası ve Avrupa'da da istediği sonuçları elde edemedi. Son şampiyonluğunu 2013 - 2014'te yaşayan Fenerbahçe, zirveyi 2014 - 2015'te Galatasaray'a, son iki sezonda ise Beşiktaş'a kaptırdı.

Sezonu mutlu sonla bitiren Beşiktaş'ın 13, ikinci Medipol Başakşehir'in ise 9 puan gerisinde 64 puanla ligi tamamlayan Fenerbahçe, şampiyonluk hasretini 4 yıla çıkardı.

18 yıl sonra 3. oldu

Fenerbahçe, 18 yıl sonra ligi 3. sırada bitirdi. Son olarak 1998-1999 sezonunda ligi 3. sırada tamamlayan Fenerbahçe, 18 yıl sonra aynı dereceyi tekrarladı.

4. yıldıza yine rötar

Süper Ligi zirvede tamamlayamayan Fenerbahçe, 4. yıldız hayaliyle çıktığı 3. sezonda da istediğini alamadı. Lig tarihinde 19 şampiyonluğu bulunan ve 2014-2015'te Galatasaray'la girdiği 20. şampiyonluk yarışında rakibine geçilen sarı-lacivertli takım, 4. yıldız hedefini yine erteledi.

Son iki yılda Beşiktaş'ın şampiyonluğunu gören sarı-lacivertli taraftarlar, 4. yıldız için gelecek sezon takımlarının ligi zirvede bitirmesini bekleyecek.

Kupa ve Avrupa hedefi de gerçekleşmedi

Fenerbahçe, ligde olduğu gibi Ziraat Türkiye Kupası ve Avrupa'da da taraftarını üzdü. Süper Lig'de şampiyonluk yarışının haftalar öncesinde uzağında kalan Fenerbahçe, sezona UEFA Şampiyonlar Ligi parolasıyla başlamıştı.

UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turunda Fransa 1. Lig ekibi Monaco karşısında havlu atan sarı-lacivertliler, play-off turunu geçerek adını UEFA Avrupa Ligi'ne yazdırdı. UEFA Avrupa Ligi'nde bu sezon şampiyon olan İngiliz temsilcisi Manchester United'ın da yer aldığı grubu birinci bitiren sarı-lacivertliler, buna karşın bir sonraki turda Rus ekibi Krasnodar'a elenerek Avrupa'ya veda etti.

Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası'nda ise yarı finale kadar gelebildi. Yarı finalde sarı-lacivertliler, Medipol Başakşehir'e 2-2 biten iki maçın sonunda penaltılarla elendi.

Derbi kaybetmedi

Fenerbahçe, sezonu kupasız kapatmasına rağmen oynadığı 5 derbi maçı da kaybetmedi. Süper Lig'de Beşiktaş'la iki maçta da berabere kalan sarı-lacivertli takım, Galatasaray'ı ise iki karşılaşmada da mağlup etti.

Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası son 32 turunda ise Beşiktaş'ı Vodafone Park'ta 1-0 yenerek yeni stadındaki ilk mağlubiyetini yaşattığı rakibini kupanın dışına itti.

Bu sezon derbilerde 3 galibiyet, 2 beraberlik alıp sadece 1 gol yemesine rağmen Fenerbahçe'nin bu performansı, kupa almaya yetmedi.

Bu sezon 57 resmi maça çıktı

Sarı-lacivertliler, Süper Lig'de 34, Ziraat Türkiye Kupası'nda 11, Avrupa kupalarında ise 12 müsabakada boy gösterdi. Fenerbahçe, bu maçlarda 31 galibiyet, 16 beraberlik, 10 yenilgi yaşadı. Sarı-lacivertli takım, 102 kez rakip fileleri havalandırırken, kalesinde 53 gol gördü.

Kadıköy'de kötü performans

Fenerbahçe, bu sezon seyircisi önünde oynadığı maçlarda kötü bir performans ortaya koydu.

Sarı-lacivertli takım, ligde son 26 yılın en kötü iç saha performansına imza attı. Ülker Stadı'nda bu sezon Süper Lig'de 17 maçta 8 galibiyet, 6 beraberlik, 3 yenilgi alan Fenerbahçe, seyircisi önünde 21 puan yitirdi. Fenerbahçe, 1990-1991 sezonunda iç sahada 22 puan kaybetmişti.

Fenerbahçe, Türkiye Kupası ve Avrupa Ligi'nde de seyircisi önünde elendi. UEFA Avrupa Ligi'nde Krasnodar, Ziraat Türkiye Kupası'nda ise Medipol Başakşehir karşısında Ülker Stadı'ndaki rövanş maçlarında yeterli skoru elde edemeyen sarı-lacivertliler, iki kupaya da evinde veda etti.

Deplasmanın en iyi iki takımından biri

Fenerbahçe, iç sahada gösterdiği performansın aksine deplasmanda aldığı puanlarla sezonun en iyi iki takımından biri oldu.

Sarı-lacivertliler, şampiyon Beşiktaş'la deplasmanda en fazla puan toplayan (34) ekip olmayı başardı. Fenerbahçe ayrıca, 5 sezon sonra dış sahadaki en iyi performansını sergiledi. Aykut Kocaman döneminde, şampiyonluğa ulaştığı 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe, dış sahada 37 puan elde etmişti. O sezondan sonra en iyi dış saha performansını yakalamasına rağmen sarı-lacivertli takım sezonu 3. sırada bitirmekten kurtulamadı.

Sezon başı teknik direktör değişikliği

Fenerbahçe, bu sezon iki teknik adamla çalıştı. Sarı-lacivertliler, sezona geçen yılki teknik adam Portekizli çalıştırıcı Vitor Pereira ile başladı. UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Monaco'ya elenilmesinden sonra Pereira ile yollar ayrıldı.

Sarı-lacivertli yönetim, Süper Lig'in başlamasına kısa bir süre kala teknik direktörlüğe Hollandalı Dick Advocaat'ı getirdi. Advocaat'la sezon öncesi kampı geçirmeyen Fenerbahçe'ye, Hollandalı teknik adam da çare olamadı.

Kötü istatistikler

Fenerbahçe bu sezon kötü istatistikleriyle ön plana çıktı. Sarı-lacivertliler, Süper Lig'de sezonun ilk 3 maçını kazanamayarak 59 yıllık lig tarihinin en başarısız başlangıcına imza attı.

Fenerbahçe, ikinci devre başlangıcıyla da taraftarlarını üzdü. Sarı-lacivertliler, Dick Advocaat yönetiminde ilk 5 maç baz alındığında, son 19 sezonun en kötü ikinci devre başlangıcını yaptı.

Medipol Başakşehir'in tek eksiği kupa oldu

Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk iddiasını 33. haftaya kadar sürdüren ve 2016-2017 sezonunu 73 puanla 2. sırada tamamlayan Medipol Başakşehir, tarihinin en iyi sezonunu geçirdi. Ziraat Türkiye Kupası'nı da finalde kaybeden turuncu-lacivertliler, başarılı geçirdiği sezonu kupa ile taçlandıramadı.

Süper Lig'de bundan önceki iki sezonu 4. sırada tamamlayan ve istikrarlı bir şekilde gelişimini sürdüren Medipol Başakşehir, 3. haftada oturduğu liderlik koltuğunda 15 hafta kalmayı başardı.

Ligde 33. haftaya Beşiktaş'ın 4 puan gerisinde giren Medipol Başakşehir, siyah-beyazlıların puan kaybetmemesiyle şampiyonluk umutlarını yitirdi.

İlk kez UEFA Şampiyonlar Ligi şansı

Turuncu-lacivertliler, ligi ikinci sırada tamamlayarak Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılma hakkını elde etti. Son iki sezonda UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden İstanbul ekibi, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarına katılma mücadelesi verecek.

Medipol Başakşehir, iki ön eleme turunu geçmesi halinde gruplara kalacak, elenmesi halinde ise yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.

Türkiye Kupası'nı yine finalde kaybetti

Medipol Başakşehir, Ziraat Türkiye Kupası'nda Galatasaray ve Fenerbahçe gibi güçlü takımları eleyerek adını finale yazdırdı. Turuncu-lacivertliler, Atiker Konyaspor ile oynadığı final maçında rakibine penaltı atışları sonucunda kaybetti. Abdullah Avcı'nın ekibi, ikinci kez mücadele ettiği finalden yine kupasız ayrıldı.

50 maçta 5 yenilgi

Medipol Başakşehir, bu sezon 50 resmi maça çıktı. Spor Toto Süper Lig'de 34, Ziraat Türkiye Kupası'nda 12 ve UEFA Avrupa Ligi'nde 4 maç oynayan turuncu-lacivertliler, yalnızca 5 yenilgi aldı. Türkiye Kupası'nda maç kaybetmeyen İstanbul ekibi, Süper Lig'de 3 yenilgi aldı. Medipol Başakşehir, Beşiktaş'la ligin en az mağlup olan takımı unvanının da sahibi oldu.

Avrupa'da erken veda

Süper Lig'de 2015- 2016 sezonunu 4. sırada bitirerek üst üste ikinci kez UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden Medipol Başakşehir, 3. ön eleme turunda Hırvatistan'ın Rijeka takımı ile eşleşti. Evinde oynadığı ilk maçtan golsüz beraberlikle ayrılan turuncu-lacivertliler, Visca'nın golleriyle deplasmanda rakibiyle 2-2 berabere kaldı ve turu geçmeyi başardı.

Play-off turunda ise Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımı ile karşı karşıya gelen Medipol Başakşehir, sahasındaki ilk maçı 2-1, deplasmandaki ikinci karşılaşmayı da 2-0 kaybederek gruplara kalmayı başaramadı.

Ligde iç sahada maç kaybetmedi

Abdullah Avcı'nın ekibi, Süper Lig'de iç sahada oynadığı maçlarda aldığı sonuçlarla dikkati çekti. Turuncu-lacivertliler, sahasındaki 17 maçta yenilgi yüzü görmedi.

Beşiktaş'la birlikte iç sahada yenilmeyen iki takımdan biri olan Medipol Başakşehir, 12 galibiyet ve 5 beraberlik aldı. Ligde 2015-2016 sezonunun son 5 iç saha karşılaşmasını da kaybetmeyen turuncu-lacivertliler, evindeki yenilmezlik serisini 22 maça yükseltti.

Şampiyonluk yaşamış 5 takıma karşı üstünlük

Medipol Başakşehir, Süper Lig'de şampiyonluk yaşamış 5 takıma karşı bu sezon oynadığı maçlarda aldığı başarılı sonuçlarla adından söz ettirdi.

Turuncu-lacivertliler, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor ile oynadığı 13 maçta 8 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 mağlubiyet yaşadı.

Abdullah Avcı'nın ekibi, Galatasaray'ı ligde ve kupada 3 kez yenerken, Süper Lig'de Bursaspor'a karşı 2 maçta da üstünlük sağladı. Turuncu-lacivertliler, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'u ise birer kez mağlup etmeyi başardı.

Beşiktaş ve Trabzonspor ile deplasmanda berabere kalan Medipol Başakşehir, Fenerbahçe'ye ise dış sahada 1-0 mağlup oldu. Turuncu-lacivertliler, Fenerbahçe ile Ziraat Türkiye Kupası'nda oynadığı iki maçta da berabere kaldı, sarı-lacivertlileri penaltılarla eledi.

Trabzonspor geçen sezona göre daha iyi

Spor Toto Süper Lig'i 51 puanla 6. sırada tamamlayan Trabzonspor, geçen sezona göre 11 puan fazla topladı.

Geçen sezon ligi 40 puanla 12. sırada bitiren bordo-mavililer, 2016-2017'de ise 14 galibiyet, 9 beraberlik, 11 mağlubiyetle 51 puan elde ederek daha iyi bir performans gösterdi.

Bordo-mavililer, bu sezon görev yapan teknik direktör Ersun Yanal ile 2014-2015'yi 57 puanla 5. sırada tamamlayarak Avrupa kupalarına katılma başarısı göstermişti.

İkinci yarı daha fazla puan

Sezona iyi başlayamayan Trabzonspor, ligin ikinci bölümünde ilk yarıdan daha fazla puan topladı.

Ligin ilk 16 haftalık bölümünde 16 maçta 5 galibiyet, 3 beraberlik, 8 mağlubiyetle 18 puanla 13. sırada yer alan bordo-mavililer, 18 haftalık ikinci yarıda ise 9 galibiyet, 6 beraberlik, 3 mağlubiyet alarak 33 puan topladı ve sezonu 6. sırada kapadı.

Son 6 sezonun en az golünü yedi

Trabzonspor, 34 hafta sonunda yediği 34 golle son 6 sezon içerisinde en az golü kalesinde gördü.

Bordo-mavililer, 2015-2016 sezonunda 59, 2014-2015'te 48, 2013-2014'te 41, 2012-2013'te 40, 2011-2012'de 39 gol yemişti.

4 sezonun en az golünü attı

Trabzonspor, attığı gol bakımından ise son 4 sezonun en kötü performansını gösterdi.

Ligde 34 haftada 39 gol atan bordo-mavililer, geçen sezon 40, 2014-2015'te 58, 2013-2014'te 53 gol atmıştı.

10 maçlık çıkış, 6 maçlık düşüş

Bordo mavililer, sezon içerisinde en başarılı dönemi ikinci yarının başlamasıyla yaşadı.

Bordo-mavililer, ikinci yarının başlamasıyla ilk 10 maçta 8 galibiyet, 2 beraberlik alarak ligde 5. sıraya kadar yükselirken, ilk 4 ve Avrupa kupalarında iddialı konuma geldi. Karadeniz ekibi, en kötü seriyi ise sezonun son 6 haftasında gösterdi. Bordo-mavililer, son 6 haftada 2 mağlubiyet, 4 beraberlik alarak galibiyet yüzü göremezken, beşincilik koltuğunu da Antalyaspor'a kaptırdı.

Kupada gruplarda elendi

Ligde Avrupa kupalarına katılma başarısı yakalayamayan Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda da varlık gösteremedi.

Kupada Serhat Ardahanspor ve Çorum Belediyespor'u eleme maçlarında geçen bordo-mavililer, mücadele ettiği H Grubu'nda Atiker Konyaspor ve Gümüşhanespor'un ardından üçüncü sırada yer alarak organizasyona veda etti.

13 sezon sonra Avrupa'da art arda yok

Ligi 6. sırada tamamlayan Trabzonspor, Avrupa'dan 13 sezon aradan sonra art arda 2 sezon uzak kaldı.

Son olarak 2000-2001, 2001-2002 ve 2002-2003 sezonlarında üst üste 3 dönem Avrupa'da yer alamayan Trabzonspor, 2016-2017'nin ardından gelecek sezon da Avrupa'da mücadele edemeyecek. Bordo-mavililer, 13 sezon sonra ilk kez üst üste 2 dönem Avrupa kupalarına katılma başarısı yakalayamadı.

Deplasmanda 6 sezonun en iyisi

Trabzonspor, evinden daha fazla puan topladığı dış sahada, son 6 sezonun en iyi performansını sergiledi. Bordo-mavililer, 17 deplasman maçında 8 galibiyet, 4 beraberlik, 5 mağlubiyet alarak 28 puan toplamayı başardı. Karadeniz ekibi, iç sahada ise 17 maçta 6 galibiyet, 5 beraberlik, 6 mağlubiyetle 23 puan elde edebildi.

2010-2011 sezonunda dış sahada 42 puanla en başarılı olduğu dönemi yaşayan Trabzonspor, 2011-2012'de 24, 2012-2013'te 15, 2013-2014'te 19, 2014-2015'te 18, 2015-2016'da 13 puan toplamıştı.

Ligin ikinci yarısında deplasmanda hiç mağlup olmayan Trabzonspor, 2010-2011 sezonundaki 8 maçlık dış sahada yenilmeme serisini 9 müsabakayla geride bıraktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir