Uzak ülkelerin yerel sporlarına sponsor oluyoruz

Futboldan basketbola Avrupa’nın dev liglerine, ünlü kulüplerine sponsor olan Türk şirketleri rotasını hem uzak ülkelere hem de pek tanınmayan yerel sporlara çevirdi. THY İrlanda’da kriket, Beko Yeni Zelanda’nın netbol ligine; Damat ise İtalya’nın rallisine sponsor oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI

İSTANBUL - Türk şirketlerinin küreselleşme atağının en önemli ayağını sponsorluklar oluşturuyor. Barcelona’dan Liverpool’a dünyaca ünlü futbol takımlarının, İtalya’dan Almanya’ya Avrupa basketboluna yön veren liglerin sponsorluğunu Türk şirketler üstlenmiş durumda. Ancak son dönemde futbol-basketbol-voleybol üçlüsünün hakim olduğu bu etkinliklere yenileri de ekleniyor. Hem de bir çoğu Türkiye’de pek yapılmayan, ilgi gösterilmeyen spor etkinliklerine... Yeni Zelanda’dan İrlanda’ya dünyanın bir çok ülkesinde sponsorluk üstlenen işte bu Türk şirketlerinin en ilginç sponsorlukları ise Kriket ve Netbol...

Kriket ve Türk Hava Yolları

Sopa ve top yardımıyla oval bir sahada 11’er kişilik iki takım arasında oynanan bu oyunun ana vatanı ise İngiltere’nin güneyi. Türkiye’de pek yaygın olmayan bu sporun Türk sponsorları arasında en dikkat çekeni Türk Hava Yolları. Önümüzdeki sezon başlayacak İrlanda Ligi’ndeki Cricket Ireland’ın isim Cricket Ireland’ın isim sponsorluğunu üstlenen THY’nin anlaşmasının 3 yıl sürmesi hedefl eniyor. THY Dublin Genel Müdürü Hasan Mutlu, “Diğer tüm ülkeler gibi İrlanda da Türk Hava Yolları için önemli bir destinasyon. Dünyada en fazla ülkeye uçan Türk Hava Yolları, bu yıl İrlanda’da 10’uncu yılını kutluyor. Bölgedeki büyüyen varlığını da bu bağlılık ve İrlanda sporuna desteğiyle sürdürüyor” diyor.

Amerikan futbolu ve Türk Hava Yolları

Türk işadamı Ersal Özdemir tarafından 5 yıl önce kurulan ABD’nin Indianapolis kentindeki futbol takımı “Indy Eleven”’e THY göğüs reklamı verdi. Böylece THY, uçmadığı bir yerin takımına sponsor olmuş oldu. Amerikan futbolunda maçlar toplamda 60 dakika sürüyor. 15’er dakikalık 4 çeyrek devre mevcut olan maçlar normal Türk futbolundan farklı olarak topun oyunda olmadığı anlarda zaman durduğu için maçlar ortalama 2 buçuk saat sürüyor.

Netbol: Beko

Netball Yeni Zelanda’da kadınlar arasında en popüler spor dalı. Basketbola olan benzerliği ile bilinen bu spor basketbol topu ile yada resmi netbol topu ile oynanıyor. Beko Netball Lig’i fikri, ilk olarak Mart 2015’te Beko Yeni Zelanda Ülke Müdürü ile Netball NZ arasında bir görüşme sırasında ortaya atıldı. Aralık 2015’te sponsorluk sözleşmesi imzalandı. Sponsorluk anlaşmasının süresinin uzatılması için yeniden görüşmelerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Otomobil yarışı: Damat Tween

Sponsorluk destekleğini bu yıl İtalya’nın başarılı ralli pilotlarından ikisi olan Giuseppe Dettori ve Carlo Pisano ikilisine veren Damat Tween, gelecek rallilerde de desteklerini sürdürmeyi planlıyor. Orka Holding İletişim Uzmanı Duygu Demiral, “Nisan ayında gerçekleşen ve Sardunya’nın en önemli ikinci rallisi olan Rally of Vermentino’da derece alan takımımızı, temmuz ayında İtalya’nın en önemli organizasyonlarından biri ve en önemli rallisi olan Rally Italia Sardegna’da da desteklemeye devam ettik. Bu yıl İtalya pazarına girerek rekor bir hızla 9 günde içlerinde Milano, Genova, Sassari, Varese ve Cagliari’nin de bulunduğu 9 farklı şehirde satış noktası kurduk” dedi.