ABD'nin Paris Anlaşması'ndan geri çekileceği iddiası

ABD Başkanı Trump'ın, iklim değişikliğini önlemek için imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi geri çekeceği öne sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ABD Başkanı Donald Trump'ın, iklim değişikliğini önlemek için geçen yıl yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi geri çekmeye hazırlandığı iddia edildi.


Amerikan medyasında yer alan ve Beyaz Saray'a yakın iki isme dayandırılan haberlerde, Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çıkma kararı aldığı önü sürüldü.

Uzun süredir Amerikan kamuoyunda tartışılan bir konu olan iklim anlaşması, kampanya döneminden bu yana Trump'ın 'gözden geçirileceği' sözünü verdiği başlık olarak biliniyor.

Trump: Kararımı birkaç gün içinde açıklayacağım

Öte yandan konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Trump, "Paris Anlaşması ile ilgili kararımı birkaç gün içinde açıklayacağım. ABD'yi yeniden büyük yapalım!" değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ilk yurt dışı ziyaretinde Avrupalı liderlerle bir araya gelen Trump'ın söz konusu anlaşmayla ilgili kararını bu ziyaret dönüşünde açıklayacağını bildirmiş, kararın ne olduğuyla ilgili spekülasyona girmeyeceğini söylemişti.

Fransa’nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan metin konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.

İklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen anlaşma, 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girmişti.

Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir