Adalar’ın ulaşım sorununa ada halkından sürdürülebilir çözümler

Rapora göre Adalılar için en öncelikle harekete geçilmesi gereken üç konu fayton, elektrikli ve motorlu araç kullanımı ile güvenlik olarak ön plana çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Kendine özgü doğası ve tarihi ile İstanbul’un Adalar ilçesi, diğer pek çok ilçeden farklılık gösteriyor. Bu farklılıkların en başında ise, 15 bin nüfuslu Adalar’da motorlu taşıt kullanımına izin verilmemesi yer alıyor. Buna rağmen, geçtiğimiz yıllar içinde Adalar’da kullanılan bisiklet, elektrikli araçlar ve yayalar arasında yaralanmaya sebep olan çarpışmalar Adalar Kent Konseyi’ni yaşam alanlarını daha yaşanabilir kılmak için çözüm bulmaya yönlendirdi.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Adalar Kent Konseyi ile birlikte Adalar’ın ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler geliştirmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye temsilcilerinin yanı sıra yerel halkın da katıldığı “Adalar Sürdürülebilir Ulaşım Çalıştayı” düzenledi. Ulaşım hakkında toplam 10 başlık özelinde en önemli sorunlar belirlenirken her birine çözüm önerileri geliştirildi. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, tüm sorun ve çözüm önerilerini hazırladığı çalıştay raporunda bir araya getirdi.

Rapora göre Adalılar için en öncelikle harekete geçilmesi gereken üç konu fayton, elektrikli ve motorlu araç kullanımı ile güvenlik olarak ön plana çıkıyor. En önemli sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri şöyle:

✓SORUN 1: Faytonların işleyişinde denetim ve yönetim eksikliğinin görülmesi.

✓ÇÖZÜM: Yönetmelik/yönerge eksikliklerinin giderilmesi; bu kararlar doğrultusunda düzenli denetimlerin hem kurumlar hem de Adalılar tarafından yapılması

✓SORUN 2: Motorlu ve elektrikli araçların gerekliliğinin sorgulanmaması.

✓ÇÖZÜM: Fayton ve bisiklet ile ulaşım sağlanması; yaya öncelikli ulaşımın teşvik edilmesi

✓SORUN 3: Trafik yönetiminden sorumlu kadroların yetersizliği

✓ÇÖZÜM: Mümkün olduğunca Adalar’da yetişmiş vatandaşlardan oluşturulacak bir emniyet komisyonunun kurulması, eğitilmesi ve denetiminin sağlanması

✓SORUN 4: Engelli/yaşlı/öğrenci ücretlerine indirim uygulanmaması

✓ÇÖZÜM: Her koşulda engelli/yaşlı/ öğrenci için standart indirimli ücretlerin uygulanması.

Bu konularda ilginizi çekebilir