Avon, meme kanseri ile mücadeleyi “kafaya taktı”

Avon, Türkiye’nin kadın sağlığı konusunda en kapsamlı ve en uzun soluklu sosyal sorumluluk çalışması olan Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’nin 20. yılında yeni bir slogan belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Avon, 20 yıldır kesintisiz sürdürdüğü Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’nde daha fazla kadına ulaşmak ve daha fazla farkındalık sağlamak üzere yeni bir slogan ve sembol belirledi. Meme Kanseri Farkındalık Ayı olan ekim itibarıyla “Biz bu mücadeleyi kafaya taktık” yaklaşımını benimseyen Avon, kadınları pembe peruk ve saç aksesuarları ile konuya dikkat çekmeye çağırıyor.

Güzellik markası Avon, 130 yıldır kadınlarla birlikte, kadınlar için çalışan bir şirket. Güzelliğe Değer Katar mottosuyla hareket eden şirket, dünya çapında 6 milyondan fazla temsilcisiyle uluslararası alanda en büyük ve en güçlü kadın ağına sahip. Avon, Türkiye’nin kadın sağlığı konusunda en kapsamlı ve en uzun soluklu sosyal sorumluluk çalışması olan Meme Kanseri ile Mücadele Projesi’ne 1996 yılında başladı. Bu kapsamda bugüne kadar 4 milyon TL fon toplandı, 10 binin üzerinde kadına ücretsiz mamografi taraması ve bin 200 kişiye ek teşhis olanağı sağlandı. 2014 yılında projenin bilimsel ve toplumsal fayda etkisini artırma hedefiyle kanser konusunda en önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan Türk Kanser Derneği ile işbirliğine giden Avon, üç yıldır tarama, ek teşhis, çağrı merkezi desteği gibi imkânları bu işbirliği aracılığıyla sunuyor.

#kafayataktık hashtag’iyle sosyal medya pembeye boyanacak

“Meme Kanseri ile Mücadeleyi Kafaya Taktık” sloganı ve buna eşlik eden pembe peruk ve saç aksesuarlarıyla konuya ilişkin gündem yaratılması hedefleniyor. Avon bu kapsamda tüm kadınları saçlarına takacakları pembe aksesuarlarla çekecekleri fotoğrafl arı #kafayataktık hashtag’iyle sosyal medya hesaplarında paylaşmaya davet ediyor. Avon, herhangi bir aksesuar bulamayanlar için ise özel bir uygulama oluşturdu. Böylece kampanyayı desteklemek isteyenler mevcut fotoğrafl arı üzerinde oynayarak bu mücadeleyi kafaya taktıklarının simgesi olan pembe peruklu fotoğraflarını oluşturabiliyor.

Tüm kadınlar mücadelenin parçası olsun

Avon’un kadınları güzelleştirirken aynı zamanda hayatlarını da iyileştirme hedefiyle çalışmalarını yürüttüğünün altını çizen Avon Türkiye, Kuzey Afrika & Orta Doğu İletişim Direktörü Hande Orhan, “Meme kanseri ile mücadelemizi 20 yıldır kesintisiz ve samimiyetle sürdürüyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda hem farkındalık oluşturulması hem de tarama ve teşhis süreçlerine destek olunması konusunda önemli işlere imza attık. Bu sayede bugün Türkiye’de her 10 kadından 8’i Avon’un bu konudaki mücadelesinden haberdar. 20’nci yılımıza girerken kampanyamızın enerjisini yenilemek için ‘Biz bu mücadeleyi kafaya taktık’ dedik. Biz derken yalnızca Avon’u kastetmiyoruz. Tüm kadınları bu mücadelenin parçası yapmak istediğimiz için her bir kadının benimseyip paylaşabileceği bir slogan olduğunu düşünüyoruz. Pembe peruklarımız ve pembe saç aksesuarlarımızla da işe görsellik ve eğlence katıyoruz. Kampanyamızın yeni yaklaşımıyla genç kadınlara erken teşhisin önemini anlatma, mamografi fırsatını daha fazla kadına ulaştırma ve kendi kendine muayeneyi yaygınlaştırma hedeflerimiz konusunda daha hızlı mesafe alacağımıza inanıyoruz” diyor.

“Benim başıma gelmez” yaklaşımından uzaklaşmak gerekiyor

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman ise, kadınların öncelikle kendi bedenlerini tanımaları gerektiğine dikkat çekerek, genç kadınlara erken teşhisin öneminin daha iyi anlatılması gerektiğini ifade ediyor.

Duruman, “Genç kadınlar, ‘Benim başıma gelmez’ yaklaşımından uzaklaşarak, kendi kendine muayeneyi öğrenmeliler” diyor. 2014 itibariyle başlayan AVON ve Türk Kanser Derneği işbirliği, projeye bilimsel ve toplumsal fayda etkisi katıyor.

Bu kapsamda, 1 Ekim 2015 itibariyle Samsun, Kocaeli, Malatya, Van,Tekirdağ ve Kayseri’de meme kanseri taramaları başlamış. Bu tarama projesine özel olarak oluşturulan ve 12 ildeki kadınların ücretsiz olarak ulaşabileceği çağrı merkezi ile tarama talepleri toplanıyor. Mamografi veya meme ultrasonu talebinde bulunan kadınlar, kendilerine en yakın özel hastaneye ücretsiz olarak yönlendiriliyor, sonrasında gerekli görülen bir durum varsa tedavi masraflarının karşılanmasına destek olunuyor.

2016’da bu illere Rize, Hatay, Ankara, Diyarbakır, Giresun ve İstanbul eklenmiş ve toplam bin 500 kadın tarama çalışmalarından yararlanmış. Önümüzdeki dönemde hedef bu rakamı 2 bin 500 kadına çıkarmak.

Teşhis edilen her 4 kadın kanserinden biri meme kanseri

► Meme kanseri,dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alıyor.

► Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski var.

► Teşhis edilen her 4 kadın kanserinden 1’i meme kanseri.

► Her 30 kadından biri meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

► Meme kanseri görülme sıklığı Avrupa ve Amerika ülkelerine oranla ülkemizde daha az, ancak hastalığa bağlı ölüm oranları yüksek. Son yıllarda meme kanserinde erken tanı bilincinin artması ve düzenli taramalar sayesinde, ölüm oranları yarı yarıya azaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir