"Bir sonraki iş modelini sizin küçük işletmeniz belirleyebilir"

Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, “Dijital artık hayatımızda ve sadece daha da hızlanarak günlük hayatımızda ve iş yapış biçimlerimizde yer alacak, iş yapış modellerimizi değiştirecek. belki de bir sonraki iş modelini sizin küçük işletmeniz belirleyecek” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Ekonomi Bakanlığı, Türk sanayicisini e-ticaret ile tanıştırmak, KOBİ’lerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak ve geleneksel ihracattan e-ihracata dönüşümü sağlamak için başlattığı e-ticaret mekanizmasını 15 Mart’ta tanıttı. Proje kapsamında e-ticaret sitelerine üye olan KOBİ’lerin üyelik ücretlerinin yüzde 80’i devlet tarafından hibe edilecek.

Dünyanın en büyük sanal pazaryeri olan Alibaba.com, Ekonomi Bakanlığı’nın projesine dahil olarak, sahip olduğu büyük veri kaynağı ile KOBİ’lerin dış pazarlarda yeni fırsatlar yaratmalarını desteklemeye devam edecek. Alibaba.com’un halihazırda Türkiye’de 2 milyonu aşan üyesi var.

Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat’a hem projeyi hem de KOBİ’lerin dijital dönüşüm sürecini nasıl karşıladıklarını sorduk.

Türk KOBİ’lerin dünyaya açılma süreçleri kısalacak

“T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde Türk KOBİ’lerinin yeni pazarlara erişimini kolaylaştırmak, yeni ihracatçılar oluşturmak, KOBİ’lerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak ve geleneksel ihracattan e-ihracata dönüşümü sağlamak amacıyla bir e -ticaret projesi geliştirdik. İhracatçıya yeni pazarlar oluşturmak, dış pazarlarda sürekli artan ve sabit müşteri portföyü oluşturmak, mevcut ihracatçıların verimliliğini artırmak gibi hedefl eri olan e-ticaret projemizle her yıl ihracat yapan ihracatçı sayısını ve ihracat menzilini artırmayı da amaçlıyoruz. E-ticaret sitelerine üye olan KOBİ’lerin üyelik ücretlerinin yüzde 80’i de devlet tarafından hibe edilecek. Ayrıca, Alibaba.com’un büyük veri kaynağıyla potansiyel ürün ve ürün grubu ile bölge ve ülkelerin belirlenmesini, verimliliğin artırılmasını, e-ticaretin toplam ticaret içindeki payını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartmayı da amaçlıyoruz. Bu proje, Türk KOBİ’lerinin dünyaya açılma süreçlerini bir adım daha kısaltarak yeni pazarlara erişimlerini attıracak.”

Uluslararası projeleri yerel ortağımızla pazara adapte edeceğiz

“Türkiye’de 2 milyonu aşan üye sayısı ve Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı olarak, Türk KOBİ’lerinin Alibaba.com üzerinden dış pazarlara açılarak yeni fırsatlar yaratmalarını desteklemeye devam ediyoruz. Alibaba. com’un kuruluş amacı, KOBİ’lerin uluslararası alanda iş yapmalarını kolaylaştırmak ve geliştirmek. Bunu Türk KOBİ’leri, her yıl Alibaba.com üzerinde yüzde 20 büyüyen sayılarıyla, işlerini uluslararası pazarlara açarak geliştiriyorlar. Genç ve adaptasyon hızı yüksek bir nüfusa sahibiz. Olumsuzlukları fırsata çevirmeyi çok iyi biliyor, online kanalları kullanarak olumsuz zamanlarda daha çok çalışarak daha yüksek hacimli sonuçlar alıyoruz. Bu özelliğimiz, yerele bağlı kalmadan her koşulda uluslararası projeleri olumsuz şartlardan bağımsız sunabilmemizi sağlıyor, bu yeni projemiz de bunun en iyi örneği. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’de büyümeye devam edeceğiz, uluslararası projelerimizi yerel iş ortağımızla pazara adapte edeceğiz.”

E-Glober ile işbirliği Türkiye’ye uzun süreli bağlılığımızın kanıtı

"Alibaba.com ile E-Glober, Türk KOBİ’lerinin uluslararası pazarlara açılarak büyümelerine destek olmak amacıyla 2015 Kasım ayında iş birliği yapma kararı aldılar. Bu iş birliği ile E-Glober, Alibaba.com’un Gold Supplier üyeliğinin Türkiye‘deki satışlarını ve yerel müşteri hizmetleri yönetimini gerçekleştiriyor, Alibaba.com ile işbirliği içinde müşteri ilişkilerini yürütüyor. Alibaba. com olarak 2008 yılından beri Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve bu süre zarfında her geçen gün sayısı hızla artan Türk şirketinin sınır ötesi ticarete açıldığını gördük. Bu iş birliği sayesinde daha da çok sayıda KOBİ’nin uluslararası ticaret fırsatından yararlanması için güçlü bir üs sunuyoruz. Zengin kaynaklara ve rezervlere sahip Türkiye, Avrupa’nın en yüksek internet erişim oranına sahip genç nüfusu, nitelikli işgücü ve yetenekli bireyleriyle uluslararası piyasalarda rekabet gücüne sahip olunması gereken her şeye sahip. Bizler, Türk KOBİ’lerinin bu nitelikli birikimlerini ticarete döndürebilmeleri ve dünyanın dört bir yanındaki uluslararası alıcılarla ticari ilişkilerini geliştirmeleri için Alibaba.com üzerinde gereken tüm desteği sunmaya hazırız. Bu iş birliği aynı zamanda Alibaba.com’un, Türkiye’ye olan uzun süreli bağlılığını da bir kez daha vurgulamış oldu."

Takip edin, güncellenin ve adapte olun

“Djital dönüşüme uyum sağlamak için KOBİ’lere ilk önerimiz internet sitelerini kurmaları. Ardından Alibaba. com’a üye olan şirketlere e-ticarette nasıl başarıya ulaşabilirler, hangi adımları uygulamaları gerekiyor ve bu adımları uygularken nelere dikkat etmeleri gerekiyor anlatıyoruz, devamlı eğitimler düzenliyoruz. Online ve anında soru sorup cevap alabilecekleri kanalımız 24 saat açık. Dijital artık hayatımızda ve sadece daha da hızlanarak günlük hayatımızda ve iş yapış biçimlerimizde yer alacak, iş yapış modellerimizi değiştirecek, bu kesin. Aynı zamanda, her geçen gün aynı hızda insanlar bu yeni modelleri geliştirerek yeni iş kanalları açacak. Önerimiz; takip edin, güncellenin ve adapte olun, belki de bir sonraki iş modelini sizin küçük işletmeniz belirleyecek.”

"Alibaba.com’dan en çok ABD’ye satıyoruz, en çok Çin’den alıyoruz"

Cüneyt Erpolat, Türkiye’de toplam e-ticaret hacminin 2017 yılı itibariyle yaklaşık 55-57 milyar TL civarında olduğunu söylüyor. E-ticarette öne çıkan segmentler ise perakende, elektronik biletleme ve seyahat. Rakamlarla bakacak olursak:

- Alibaba.com üzerinde Türkiye’den en çok talep edilen ilk 5 ürün; Yiyecek & İçecek; Giyim; İnşaat & Emlak; Tekstil & Deri Ürünleri ve Tarım.
- Alibaba.com üzerinde Türkiye’ye ithal edilen ilk 5 ürün; Tüketici Elektroniği Ürünleri; Makine; Otomobil&Motosiklet ürünleri; Ev & Bahçe ve İnşaat & Emlak.
- Alibaba.com üzerinde Türkiye’den en çok talepte bulunan ilk 5 ülke: ABD; Mısır; İngiltere; Çin; Hindistan.
- Alibaba.com Üzerinde Türkiye’nin en çok alım yaptığı ilk 5 ülke: Çin; Hindistan; Türkiye; ABD; Hong Kong.
- Alibaba.com üzerinde Türkiye’nin diğer ülkelerden en çok talep ettiği ilk 5 ürün: Cep telefonu; Cep telefonu çanta ve kılıfl arı; Fotokopi Kağıdı; Tıbbi sarf malzemesi; Otomatik aydınlatma sistemi.

Hedefimiz 1 yılda 10 bin yeni ihracatçı

Alibaba.com’un Türk iş ortağı E-Glober, Türkiye’den yeni ihracat yıldızları yaratmak ve Türk ihracatçılarının küresel pazarlarda dış ticaret hacimlerini artırmalarına destek olmak hedefiyle çeşitli ürün, hizmet ve danışmanlıklar sunan dijital ticaret ve yatırım şirketi. E-Glober CEO’su Orkan Aytulun Türkiye’de e-ticaretin ve KOBİ’lerin dijitalleşme sürecini şöyle anlatıyor: “Türkiye’de bulut servisi hizmeti alan, internet sitesi ve sosyal medya üyeliği olan KOBİ’lerin toplam KOBİ’lere oranı yüzde 4 civarında. Bu hizmetlerin en az birini kullanan KOBİ’lerin toplama oranı ise yüzde 47 civarında. Ancak bu servislerin hiçbirini kullanmayan yaklaşık yüzde 49 oranında KOBİ var.

Orkan Aytulun

E-ticaret oranı yüzde 2

Türkiye’de yapılan e-ticaret oranı şu anda yüzde 2 civarında. Bu rakamın yüzde 6’ya çekilmesi halinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısı yaklaşık 250-260 milyar dolar oluyor. Bu rakamın yüzde 25’inin ihracata döndüğünü düşünürsek, 50 milyar dolarlık bir fırsat ortaya çıkıyor. Yani 5 yılın sonunda 50 milyar dolarlık bir ihracat yaratmış oluyoruz. Türkiye’nin 2023 hedefl eri arasında yer alan 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük için de dijitalleşme gerekiyor. Hedefimiz, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin destekleriyle hayata geçirilen e-ihracat projesi için 1 yıl içerisinde 10 bin yeni ihracatçıyı sisteme dahil edebilmek. Hindistan, Rusya ve Meksika gibi ülkeler dünyadaki e-ticaret pazarından pay alabilmek için devlet ve bütün kurumlarıyla birlikte atak yapıyorlar. Projenin birinci fazında, KOBİ’lerin platforma üyelikleri; ikinci fazında, platform üyeliği dışında kalan diğer araç ve fonksiyonları içeren uluslararası pazarların ihtiyaçlarına yanıt verecek uçtan uca entegre bir ekosistemin oluşturulması planlanıyor. Bu araç ve fonksiyonlar, lojistik, ödeme sistemleri, finansman, gümrükleme (e-gümrük) ve denetim, dijital pazarlama, danışmanlık, data analitiği ve bulut hizmetlerini kapsayacak.”