Çöpe giden sebze meyveyi kurtarmak için teşvik

Çöpe giden sebze meyveyi kurtarmak için depolama, ambalajlama ve soğuk zincirde taşıma yatırımı yapan üretici ve tüccarlara teşvik verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yüce, yeni Hal Kanunu ile getirilen standartlarla sebze meyve ticaretinde yüzde 70 olan kayıtdışılığın yüzde 49 oranına çekildiğini, bu oranın orta vadede yüzde 20'lere çekilmesinin hedeflendiğini vurgularken, bu ürünlerde yüzde 25 olan zayi oranının ise düşürülmesinde istenilen sonuçlara ulaşılamadığını söyledi.

Yüce, Türkiye'nin 2016 perakende fiyatlarına göre 100 milyar TL büyüklüğündeki sebze meyve ticaretinde, yüksek zayi oranı nedeniyle 25 milyar TL'yi çöpe attığına işaret ederek, "Yeni Hal Kanunu bu ürünlerin depolanması, ambalajlanması ve soğuk zincirde taşınması konularında birtakım standartlar getirdi. Şimdi bu alanlarda yatırım yapanları teşvik edeceğiz. Gıda Komitesi'nde tedbir önerileri sunduk ve büyük ölçüde kabul gördü. Zayi oranlarını aşağı çekmek için depolama, ambalajlama, sınıflandırma, soğuk zincirde taşıma yatırımı yapan üretici ve tüccara ilave teşvikler vereceğiz" dedi.

Yüce, bakanlığın üretici örgütü belgesi verdiği 482 kuruluş olduğunu ve bir takım desteklerle bunları desteklemeye çalıştıklarını da belirterek, "Ama üretici arzu ettiğimiz pazar payına ulaşamadı. Üreticinin pazardaki payı AB ortalamasında yüzde 47 iken, bizde binde 1. Biz bu oranı çıkarabildiğimiz kadar yukarı çıkararak tarla ile sofra arasındaki mesafeyi kısaltacağız" diye konuştu.