DOSAB, 'ters ozmoz' ile arıttığı suyun yüzde 70’ini geri kazanacak
Membran Biyoreaktör (MBR) ve Ters Ozmoz teknolojileri ilavesini amaçlayan DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi Revizyonu Projesi, ÇED Raporu’nu aldı.
Esra ÖZARFAT
BURSA - Atık Su Arıtma Tesisi için ÇED başvurusu onaylanan DOSAB, 5 milyon euro tutarındaki revizyon yatırımına eylül ayında başlamayı planlıyor. Mevcut arıtma tesisine Membran Biyoreaktör (MBR) ve Ters Ozmoz teknolojilerinin eklenmesiyle arıttığı suyun yüzde 70’ini geri kazanacak olan DOSAB, tesisi önümüzdeki yıl eylül ayında faaliyete sokmayı planlıyor.
Bursa Çevre ve İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda; Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi Revizyonu projesinin ÇED Raporu’nun onaylandığı bildirildi. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) içinde yer alan DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi, DOSAB içerisinde yer alan işletmelerden kaynaklanan evsel ve endüstriyel nitelikli atık suların arıtımı için 2007 yılında kuruldu. Bölgedeki tüm endüstriyel ve evsel atık sular, arıtma tesisinde biyolojik arıtma yapılarak, yasal sınırlar çerçevesinde arıtılıp Nilüfer çayına deşarj edilirken, aradan geçen sürede tesisin revizyonu gündeme geldi. Artan su ihtiyacına karşılık mevcut su miktarının yetersiz kalacağı ve suyun geri kazanımının artık bir gereklilik olduğundan yola çıkılarak DOSAB Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Membran Biyoreaktör (MBR) ve Ters Ozmoz teknolojileri ilavesini amaçlayan DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi Revizyonu Projesi ÇED Raporu’nu aldı. Gerekli izinlerin alınması, ihale ve proje onay süreçlerinin ardından bu yılın eylül ayında başlaması planlanan projenin 2017 eylül ayında tamamlanarak hayata geçmesi hedefl eniyor. Projenin maliyeti 5 milyon euro olacak.
82.500 metreküp/gün atıksu arıtılacak
DOSAB Atıksu Arıtma Tesisi Revizyon Projesi kapsamında 82.500 metreküp/gün atıksu arıtılacak, bu atıksuyun 25.000 metreküp/ günü membran biyoreaktör (MBR) kısmında, geri kalan 57.500 metreküp/gün debisi ise kurulu bulunan atıksu arıtma tesisine verilecek. MBR tesisinde arıtılan 25.000 metreküp/gün’lük kısım geri kazanım için ters ozmoz (RO) tesisine beslenecek ve bu tesiste yüzde 70 oranında su geri kazanılacak. RO tesisinden oluşan 7.500 metreküp/gün’lük konsantre atıksu ise deşarj edilmeyecek, tekrar kurulu bulunan atıksu arıtma tesisine beslenecek. Böylece kurulu bulunan atıksu arıtma tesisinde arıtılan atıksu miktarı toplam 65.000 metreküp/gün olacak. DOSAB, suyun geri kazanım aşamasında MBR ve Ters Ozmoz proseslerine bağlı herhangi bir atıksu deşarjı yapmayacak. 2007 yılından bu yana faaliyette olan DOSAB Atıksu Arıtma Tesisi geçen yıl 15. milyon metreküp arıtma yaptı.