Eskişehir BM’nin ‘sürdürülebilirlik programı’ üyesi oldu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi “Birleşmiş Milletler (BM) Herkes için Sürdürülebilir Enerji Programı”na Türkiye’den katılan tek şehir oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, binalarda enerji verimliliği adaptasyonunu hızlandırmak için “Birleşmiş Milletler (BM) Herkes için Sürdürülebilir Enerji Programı (SE4All)”na katılan 12 şehirden biri oldu. 

6 Haziran 2016 tarihinde Kopenhag’da düzenlenen Global Green Growth Forum – 3GF Konferansı’nda 2030’a kadar enerji oranlarını ikiye katlamayı hedefleyen ‘BM Herkes için Sürdürülebilir Enerji Programı’nın bir parçası olan BEA ortaklığına katılan yeni 12 şehir duyuruldu. Arap Emirliği, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika, Kolombiya gibi ülkelerden de şehirlerin katıldığı platformda Eskişehir, bu ortaklıkta yer alan Türkiye’den tek şehir oldu.

C02’nin dörtte biri binalardan kaynaklanıyor 

Dünyadaki enerji tüketiminin üçte biri, sera gazı emisyonunun da dörtte biri binalardan kaynaklanıyor. Bina verimliliği politikaları, yeni ve mevcut binalardaki enerji talebini yüzde 25-50 düşürebilir. Building Eff iciency Accelerator (BEA) Platformu (Bina Verimliliği Hızlandırıcı Platformu), yeni ve mevcut binalardaki enerji talebinin düşürülmesinde yerel yetkililere destek verecek, binaları iyileştirmek adına yerel seviyede işbirliği ve planlama yapacak. Enerji maliyetlerini düşürerek insanlara daha konforlu ve verimli yaşam alanları sağlayacak. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de dahil olduğu platform kapsamında ortak şehirlerden bina verimliliği alanında bir politika geliştirmeleri, projeyi hayata geçirmeleri ve yapılan çalışmalar neticesinde ne kadarlık bir enerji tasarrufu sağlandığını takip etmeleri bekleniyor. Proje ile hastaneler, okullar, kamu binaları gibi binaların iyileştirilmesi; yeşil bina sertifikasının verilmesi ya da binalarda kullanılan enerji temel değerlendirmesi gibi faaliyetlerin teşvik edilmesi hedefleniyor. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 23 katılımcı şehir; BEA kapsamındaki 30 işletme, hükümet ve binalarda enerji verimliliği konusunda uzmanlaşmış teknik uzmandan oluşan küresel bir ağa erişim imkanına sahip olacak. Binalarda yapılan iyileştirmeler neticesinde enerji maliyetlerinin de düşürülmesi beklenen proje ile Eskişehir, bina verimliliği hakkında politika geliştirme ve projelerin uygulanmasında da uzmanlardan teknik destek alacak. 

Kopenhag’daki konferansta konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen; dünya da gelişmiş ülkelerin kendi enerjisini üreten yeşil, doğayla iç içe binalar ve şehirler inşa ettiğine dikkat çekti. Alt yapı çalışmaları devam eden bina verimliliği projeleriyle, Eskişehir’in tıpkı Avrupa kentlerinde olduğu gibi insanların yaşam alanlarının daha rahat ve üretken hale geleceğini belirtti. 

12 yeni şehir 

Bina verimliliği üzerine Birleşmiş Milletler'in kurduğu uluslararası platformun yöneticisi ve WRI Ross Center for Sustainable Cities'in Bina Verimliliği Girişimi Yöneticisi Jennifer Layke, Danimarka'da düzenlenen 3GF Konferansı'nda Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'le bir araya geldi. Eskişehir’in de içinde bulunduğu 12 yeni üye şehri ilan etmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Layke, “Dünyadaki enerji tüketiminin üçte biri, sera gazı emisyonunun dörtte biri binalardan kaynaklanmaktadır. Bina verimliliği, ekonomiye fayda sağlarken aynı zamanda sera gazı emisyonunu düşürebilmek için en uygun maliyetli çözümlerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Bu uluslararası platform ile yerel yönetimlerin bina verimliliği hakkında politika geliştirmesine ve daha verimli binalara sahip olmasını hedefl iyoruz. Bu sayede, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra iklim değişikliğinden hava kirliliğine ve halk sağlığına, kentsel sorunların çözümüne katkı bulunacağımıza inanıyoruz” dedi.

catszdvdzvzdvvdzdzvdzvdzv.jpg