'Evde su arıtma cihazı pazarı' 602 milyon dolara gidiyor

Amway Müdürü Rick Good, “Euromonitor raporuna göre, su arıtma cihazı pazarının 2018 yılında 602 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bu artışın sebebi Türkiye’de musluk suyunun içilebilir kalitede olmaması ve bilinçli tüketicilerin su arıtma cihazlarına yönlenmesinden kaynaklanıyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Amway 2010 yılında Avrupa çapındaki faaliyetleri kapsamında yeni çevre uygulamaları kılavuzları kullanımını başlatarak, geniş kapsamlı bir çevre yönetim sisteminin geliştirilmesine adım attı ve yerel ve uluslararası faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin arttırılmasına ilişkin bir program başlattı. Pozitif sürdürülebilirlik faaliyetlerine ilişkin önemli bir örnek, Ev Bakım serisindeki bazı ürünlerin üretiminin ABD’den Avrupa’ya taşınmasıyla, nakliyeden kaynaklanan karbon salınımlarında yüzde 79 oranında azalma sağlaması.

Amway binalarında gerçekleştirilen enerji tasarrufu önlemleri ile Amway’in Almanya’nın Münih kentindeki yönetim merkezinde, 2 yıl içinde, doğalgaz tüketimi yüzde 43, elektrik tüketimi ise yüzde 22 oranında azaltıldı. Çevresel etkileri azaltan ürün, süreç ve ambalajların kullanılması, Amway politikalarının önemli bir diğer hedefi. Sevkiyatlarda kullanılan karton koliler doğada yüzde 100 kolayca çözünebilen mısır nişastası gevşek dolgusu içeren yüzde 60 geri dönüşümlü malzemeden üretiliyor. Şirket, Yaşam Döngüsü Analizini kullanarak ürünlerinin çevreye yönelik etkilerini azaltmaya özen gösteriyor. Nutriway kapsamında, bitkilerini sürdürülebilir bir şekilde yönetilen çiftliklerinde kendi yetiştiriyor, hasadını yapıyor ve işliyor.

Amway tarafından geliştirilen eSpring su arıtma sistemi ise 30 yıllık çalışmanın bir ürünü. Sistem, tek filtre ile 5 bin litre su arıtabiliyor ve 6 kişilik bir ailenin bir yıllık su ihtiyacını karşılıyor. Dayanıklı Tüketim Malları Geliştirme Müdürü Rick Good, Hava ve Su İşleme süreçlerinden de sorumlu. Good, şu bilgileri veriyor: “Euromonitor 2014 yılı raporuna istinaden; 2008 yılından itibaren büyüme kaydeden Su Arıtma Cihazı pazarı 2014 yılında 286 milyon dolara ulaşmış durumda. 2018 yılında ise bu rakamın 602 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bu artışın sebebi Türkiye’de musluk suyunun içilebilir kalitede olmaması ve bilinçli tüketicilerin su arıtma cihazlarına yönlenmesinden kaynaklanıyor. Amway son 10 yılda Türk tüketicilerine 96 bin adet eSpring su arıtma cihazı sattı.”

Elektriğin yüzde 50’si rüzgar enerjisinden

Rick Good’a, Amway’in sürdürülebilirlik konusunda yaptığı çalışmaları sorduk:

“Amway olarak operasyonel verimliliği sürdürülebilir iş uygulamalarına entegre etmeye yönelik çalışıyor ve bu alanda yeni olanaklar arayışımızı aralıksız sürdürüyoruz. Sürdürülebilir iş uygulamalarımız konusunda şu hedeflere odaklanıyoruz: Tedarik zinciri süreci genelinde su kullanımının azaltılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, alternatif enerji kaynaklarına yatırım olanaklarının belirlenmesi ve sürdürülebilir yapı ve çiftçilik uygulamalarının kullanılması. Üretim tesisleri ve şirket merkezimizde kullanılan bütün elektriğin yüzde 50’sini rüzgar enerjisinden karşılıyoruz. Amway’in Hindistan’daki (Tamil Nadu) ilk üretim tesisi ülkedeki birkaç LEED Altın Sertifikalı tesisinden birisi. Bu tesisimiz aynı zamanda sıfır atıklı bir tesis. Sürdürülebilir çiftçilik uygulamalarımız, doğayla uyumlu ekim ve hasat yapan Nutriway’in kurucusu Carl F. Rehnborg ile başladı. Rehnborg; yabani otları, böcekleri ve zararlıları kontrol altına almak üzere doğal yöntemlerden faydalanmanın daha iyi mahsül elde edilmesini sağlayacağı görüşü üzerinde duruyor. Bugün tarım uzmanlarımız besin öğeleri açısından zengin ekinlerimizin doğal olarak yetişmesini teşvik etmek üzere nöbetleşe ekim ve örtü bitkileri gibi pek çok sürdürülebilir yöntemi kullanıyor.”

Çevreye adamış bir aktivist

“Amway 1959’dan bu yana hem insanlar, hem de çevre için daha faydalı ve daha güvenli ürünler geliştirme taahhüdünü sürdürüyor. Amway’in 1959 yılında ilk ürünü L.O.C Sıvı Organik Temizleyici’yi piyasaya sunmasından bu yana, kurucularımız Rich De- Vos ve Jay Van Andel; Amway’i çevreye adanmış bir aktivist olarak tayin etmişler.

Kurulduğumuz günden bu yana sahip olduğumuz çevre taahhüdü, istikrarlı bir biçimde kurumsal felsefemizin temel taşına dönüşmüş durumda."

EPA ile ortak hareket ediyor

“Gerek değişen ve gelişen tüketici taleplerine, gerekse yeni bilimsel buluşlara cevap verirken, daima pozitif çevresel uygulamaların ön safl arına yer almak üzere yeni ve yenilikçi yolların arayışında olduk. Bu anlayış bizim DNA’mızda mevcut. Amway’in Ar&- Ge birimi 2008’den bu yana SaferChoice programı kanalıyla ABD Çevreyi Koruma Kuruluşu (EPA) ile ortak olarak hareket ediyor. Söz konusu ortaklık çerçevesinde, Amway’in ev bakım ürünleri insanlar için olduğu kadar, yaşadığımız dünya için de mümkün olan en yüksek seviyede güvenli olmalarını sağlamak üzere programın zorlu standartlarını yerine getiriyor.”

1 yılda 500 ml'lik 10 bin plastik şişe kadar su tasarrufu

“Bir eSpring filtresiyle bir yılda 500ml. boyutunda 10.000 adet plastik şişe kadar tasarruf sağlanıyor. Uluslararası Şişelenmiş Su Derneği (International Bottled Water Association) araştırmasına göre, 1 litre şişelenmiş su üretmek için 1,45 litre su harcanıyor. Gezegenimizdeki suyun yaklaşık yüzde 97’si içilebilir değil ve kalan yüzde üç de (yani temiz su) buzullar, yerin altı, atmosfer, nehir ve göller gibi çok farklı yerlerde bulunabilmekte. İçme suyumuzu sadece temiz su kaynaklarından elde edebiliyoruz ve bunlar da yeryüzündeki bütün suların yüzde 1’den azını oluşturuyor. Yeterli suyumuz var gibi görünse de, bölgesel su kıtlıklarının arttığına dair kanıtlar, ters ozmoz gibi atık su işleme yöntemleri hakkında iki kez düşünmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Bir eSpring filtresi yılda 10.000 plastik şişeye eşdeğer su tasarrufu sağlıyor.”

30 yıllık çalışmanın ürünü: Esprıng

“Amway’in su bilimcileri ve mühendisleriden oluşan ekibi 30 yılı aşkın bir süredir, piyasadaki en iyi su arıtma sistemini geliştirmek amacıyla aralıksız çalıştılar. eSpring; performans, fiyat ve elverişli kullanımı bir arada sunmak için tasarlandı. Diğer yandan, eSpring’in sunduğu pek çok özellik arasında bizi farklılaştıran üç özelliğimizi de performans, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik olarak da ifade edebiliriz. Amway su arıtma cihazları, filtre kartuşunda karbon blok filtre ve ultraviyole (UV) ışığının elektronik izleme teknolojisiyle (eCoupled) birlikte kullanıldığı ilk ev tipi su arıtma cihazları. UV lambası, suda bulunan, karbon blok filtrenin tek başına yakalayamadığı patojenleri imha eder. Pres karbon blok filtre içme suyunda bulunabilecek kurşun, cıva, asbest, radon ve pestisitler gibi sağlığı etkileyen 140’tan fazla kirletici maddeyi etkili bir biçimde giderir. eSpring sudaki kirletici maddeleri filtrelerken, günlük tüketim için önem taşıyan yararlı mineralleri ise muhafaza eder. Bu minerallerden bazıları kalsiyum, sodyum, magnezyum ve potasyumdur. eSpring, eCoupled kablosuz teknolojinin kullanıldığı tek su arıtma cihazı. Amway, 30 yıllık su arıtma geçmişinde 8 milyondan fazla ev tipi su arıtma cihazı sattı. Mart 2017’de su arıtma kategorisinde 30 yıllık bilimsel mükemmeliyet performansı itibariyle NSF International tarafından ödüllendirildik.