GES ile tarladan 100 bin liralık enerji üretiliyor

GMKA'nın hibe desteğiyle kurulan güneş panelleri ile Balıkesir'deki 13 yerleşim yerine yılda 100 bin liralık elektrik enerjisi sağlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Balıkesir'de bir sulama birliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA) verdiği hibe destekle 3 dönüm alanda kurduğu güneş panellerinden, yılda 100 bin liralık elektrik enerjisi elde ediyor. Üç yıl önce tamamlanan ve 2,5 yıldır elektrik üreten tesis, bu elektriği terfi istasyonlarında kullanıp üreticiye uygun koşullarda su temin ederek, bölgede ilave 7 bin 500 dönüm araziyi sulu tarıma kavuşturdu.

Balıkesir Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği Başkanı İsmail Çoban, üreticinin gücünün su ve enerji maliyetleriyle doğru orantılı olduğunu söyleyerek, birliğin maliyet kalemleri içinde enerjinin ciddi yer tuttuğunu, bu nedenle arayışa girdiklerini belirtti.

Güneş enerjisiyle elektrik üreterek, bunu terfi istasyonlarında kullanıp üreticilere daha uygun şartlarda su temin etmek için GMKA'ya başvurduklarını anlatanÇoban, projelerinin o dönem resmi kurumlar içinde birincilikle kabul gördüğünü ifade eden, "Ajansın maksimum verebileceği destek 450 bin lirayken, biz 448 bin lira hibe aldık. Toplam proje bedeli 650 bin lira civarındaydı" dedi.

6 Eylül ilçesine bağlı kırsal Pamukçu Mahallesi'nde bir tarlaya 614 güneş paneli yerleştirdiklerini söyleyen Çoban, yatırımın 3 bin metrekare alana sahip olduğunu bildirerek 13 yerleşim yerine hizmet verildiğini açıkladı.

100 bin lira tasarruf

GMKA'nın verdiği desteğin üzerine kendi öz kaynaklarını koyarak bu yatırımı gerçekleştirdiklerini dile getiren Çoban, "Yılda ortalama 100 bin lira değerinde elektrik üretiyoruz, tasarruf yapıyoruz. Fotovoltaik (ısıya maruz kaldığında enerji üretebilen) sitemi kurup, elektrik üretmeye başladıktan sonra enerji maliyetlerindeki düşüş çiftçiye yansıdı. Ayrıca ilave 7 bin 500 dönüm arazi de sulu tarıma kavuştu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir