Hayalet ağlarla mücadele edilecek

Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı'nın tamamlanarak, Başbakanlığa gönderildi. Taslak, kıyıda oltayla balık avcılığı yapacaklar hariç sportif balıkçılığın izne tabi olması ayrıca hayalet ağlarla mücadele için kaybolan av araçlarına ilişkin bildirim zorunluluğu getirilmesini öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı'nın tamamlanarak, Başbakanlığa gönderildiğini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Bu taslakla 1971 yılında yayımlanmış ve halen geçerli olan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu yerine, sektörün hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verilmesi hedeflenmiştir." dedi.

Mevcut kanundaki eksikliklerin giderileceğine işaret eden Çelik, "Düzenlemeyle balıkçılık av filosu ve avcılıkla ilgili planlama yapmaya yasal dayanak oluşturulması, gerek su ürünleri yetiştiricilik alanları gerekse su ürünleri avcılığı için yapılan su ve alan kiralamalarında yaşanan bürokratik zorlukların ortadan kaldırılması, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'ndaki güncelliğini yitirmiş maddelerin kaldırılması, kaçak avcılık yapan ve kurallara uymayanlara uygulanacak cezalarda caydırıcılığın ve etkinliğin artırılması ile AB müktesebatına, uluslararası kuruluş veya sözleşmelerle getirilen yükümlülüklere uyum sağlanacaktır." diye konuştu.

Avlanma araçları, avlanacak tür, miktar, yer-zaman ve bölgelere ilişkin izinler ile balıkçı gemilerinin sayıları, boy ve motor güçleri konusunda düzenleme yapabilme yetkisi getirildiğinin altını çizen Çelik, başka ülkelerin karasuları veya uluslararası sularda ticari su ürünleri avcılığı yapacak Türk vatandaşlarının Bakanlıktan izin alma ve getirilen yükümlülüklere uyma zorunluluğuyla da diğer ülkelerle yaşanabilecek muhtemel problemlerin engellenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Sportif balıkçılar belgelendirilecek

Çelik, sportif balıkçılık faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapıldığını belirterek, "Özellikle 18 yaş üzeri ve 65 yaş altında denizlerde, kıyıda oltayla balık avcılığı yapacaklar hariç olmak üzere tüm sportif balıkçıların bir eğitim programı sonrası belgelendirilmesi ve izinlendirilmesi öngörülmektedir. Bu düzenleme ile aynı zamanda, hem kaçak avcılık hem de çevre ve istilacı türlerin balık stoklarına olan etkileri konusunda kamu bilincinin arttırılması hedeflenmektedir. Ayrıca önemli bir sosyal etkinlik olan kurallara uygun yapılan sportif balıkçılık aktivitelerinin toplum içinde yaygınlaşmasına katkı sağlanmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, hayalet ağlarla mücadele konusunda yasal bir düzenlemenin de getirileceğine dikkati çekerek, avcılık sırasında kopan veya kaybolan av araçları için ilgili birimlere bildirim zorunluluğunun sağlanacağını kaydetti.

Çelik, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için ihtiyaç duyulan balıkçılıkla ilgili verilerin toplanması ve kontrol hizmetlerinde etkinliğin artırılması amacıyla balıkçı gemilerinin uydu ve diğer teknolojik imkanlar aracılığıyla izlenmesine ve bu uygulamalara balıkçıların uyumunun sağlanması amacıyla yasal düzenlemenin de getirileceğini ifade etti.