Henkel, sürdürülebilirlik elçileri yetiştiriyor

Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Hande Ardane, "2030 yılına kadar ürünlerimizin ve süreçlerimizin yarattığı değeri üç kat artırmaya yönelik bir idealimiz var. Bunu yapabilmek için ise, sürdürülebilirlik gücümüzü tüm değer zincirimize yansıtmak için çalışıyoruz" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Henkel, Sürdürülebilirlik Programı kapsamında net bir sürdürülebilirlik anlayışı kazandırmak ve sürdürülebilirliğin önemini başkalarına aktarmalarını sağlamak amacıyla çalışanlarına eğitimler veriyor. Kuruluş, bugüne dek 79 ülkede yaklaşık 10 bin çalışanına eğitim vererek onların sürdürülebilirlik elçisi olmalarını sağladı. Henkel’in sürdürülebilirlik elçileri, çocuklara kaynakların sorumlu bir şekilde kullanımını öğretmek için faaliyetlerde bulunuyorlar ve şimdiye kadar 47 ülkede yaklaşık 84 bin öğrenciye ulaşmayı başardılar.

Sürdürülebilirlik Elçisi programını Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Hande Ardane ile konuştuk:

"Ürünlerimizle yarattığımız değeri 3 kat artırma kararı verdik"

“Henkel’de müşteriler ve tüketiciler için olduğu kadar tüm toplum için de sürdürülebilir değer yaratmayı istiyoruz. Bu konuda 2030 yılına kadar ürünlerimizin ve süreçlerimizin çevresel ayak izi karşılığında yarattığı değeri üç kat artırmaya yönelik bir idealimiz var. Bu ideale ulaşmak için de herkesin katkıda bulunması gerekiyor. Bunu yapabilmek için ise, sürdürülebilirlik gücümüzü tüm değer zincirimize yansıtmak için çalışıyoruz. Henkel’de sürdürülebilirlik şimdiye kadar hep önemli bir konuydu. Bununla birlikte sürdürülebilirliğe çalışanların günlük hayatlarında da katkıda bulunabilmeleri için bu konuda farkındalık sağlayıp, çalışanların da katılımları önemliydi. Çünkü aynı şirketler gibi her bir birey de davranışlarıyla daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunabilir.

Örneğin; kişisel kararlarının harcadığı enerji, su ve diğer kaynakların tüketimi üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Bu nedenle, çalışanlarımıza net bir sürdürülebilirlik anlayışı kazandırmak ve onların sürdürülebilirliğin önemini başkalarına aktarmalarını sağlamak üzere Sürdürülebilirlik Elçileri adını verdiğimiz global programı hayata geçirdik. Sürdürülebilirlik Elçileri Programı kapsamında çalışanların sürdürülebilirliğin önemini meslektaşlarına, tedarikçilere, müşterilere ve tüketicilere ve öğrencilere daha iyi aktarabilmesi için Henkel çalışanlarına eğitim veriliyor.

Amaç; çalışanlara net bir sürdürülebilirlik anlayışı kazandırmak ve onların da sürdürülebilirliğin önemini başkalarına aktarabilmelerini sağlamak. Bugüne kadar tüm dünyada 10 binin üzerinde çalışan sürdürülebilirlik elçisi olmak ve iş arkadaşlarını, tedarikçileri, müşterileri, hatta okullardaki çocukları sürdürülebilir faaliyetinin önemiyle ilgili ikna edebilmek adına gerekli bilgiyi edinmek için eğitime katıldılar. Henkel çalışanlarının da kendilerini bu konuya adamaları mutluluk verici. Bu konudaki hedef; sürdürülebilirliği sağlamak için çalışanların hepsinin Sürdürülebilirlik Elçisi olması ve bu fikrin aktif savunucuları olmaları.”

"e-learning yöntemini kullanıyoruz"

"Bu konuda Henkel’in şirket portalinde e-learning yönteminin kullanıldığı eğitimler yer alıyor. Bu online eğitimlere katılıp, program içindeki sınavı tamamlayan her çalışan Sürdürülebilirlik Elçisi olmaya hak kazanıyor. Programın içinde sürdürülebilirliğin ne olduğundan, bu konuya nasıl katkıda bulunabileceklerine kadar geniş çaplı bilgiler yer alıyor."

Çocuklar için keşif dünyası girişimi

"Henkel, üretimden müşteri iş birliklerine, bir sosyal sorumluluk projesinden çalışanlarına kadar değer zinciri boyunca tüm şirket aktivitelerinde sürdürülebilirliği geliştiriyor. Bu kullanılan hammaddelerden üretime, lojistikten ürünlerin imhasına, tüketicilerden sosyal sorumluluk projelerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Şirketin her bir biriminin yaptığı katkılar ile örneğin Henkel yarattığı değer ve bunun oluşturduğu çevresel ayak izi arasındaki ilişkiyi 2010 yılına göre yüzde 42 oranında artırdı. Bu konuda şirket içinde de çalışanlarda sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratıp, sürdürülebilirlik elçisi olmalarını teşvik eden aktiviteler organize ediyoruz.

Örneğin; geçtiğimiz günlerde Sürdürülebilirlik Haftasını kutladık. Daha sürdürülebilir bir dünya için atılacak en küçük adımın bile çok değerli olduğu bilinci ile çalışanlar sürdürülebilirlik köşesine yerleştirilen bir bisiklet ile pedal çevirdiler. Pedal çevirirken, kendi enerjilerini üreterek, bisiklete bağlı olan meyve suyu sıkacağını çalıştırarak, karşılığında meyve suyu kazandılar. Bunun yanı sıra gerek kurumsal gerekse ürün markalarımız tarafından geliştirilen sosyal sorumluluk projelerimiz bulunuyor. Bunlardan biri de çocuklara bilimi erken yaşta sevdirmek üzere hayata geçirdiğimiz ‘Keşif Dünyası’ girişimi. Keşif Dünyası’nın eğitim konsepti ve programı, Henkel uzmanlarının desteği ile birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri, çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak, uzmanlar tarafından hazırlandı. Türkiye’de de projenin hayata geçirilmesinde Yaratıcı Çocuklar Derneği ile iş birliği yapıyoruz. Eğitimler Yaratıcı Çocuklar Derneği bünyesinde bulunan eğitimciler tarafından veriliyor.

Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, çocuklara özel boyama sayfaları, deney malzemeleri vb. pek çok materyal bulunuyor. Programın içinde onlara bilimi sevdirecek eğitici ve eğlenceli deneyler bulunuyor. Programın çocuklara bilimi sevdirmek yanında bir katkısı daha var. Doğayı korumaya teşvik etmek için içinde sürdürülebilirlik ile ilgili bir modül yer alıyor. Böylece çocuklar sürdürülebilirlik kavramıyla, daha az tüketerek israftan kaçınmak, kullandıkları eşyaları tekrar kullanmak ve geri dönüştürmek gibi bilgilerle tanışıyorlar."

Sürdürülebilirlik elçileri, sürdürülebilirlik için ne yapacak?

Hande Ardane, "Sürdürülebilirlik elçilerinin aşağıdaki dört adımdan birini veya hepsini uygulayarak, sürdürülebilirlik bilgileri ile katkıda bulunmalarını teşvik ediyoruz" diyor:

1. Sürdürülebilirlik eğitimlerinden edindikleri bilgileri gelecek nesillerle paylaşmaları

2. Çalıştıkları tesislerde sürdürülebilirliğe uygun davranmaları

3. İş ortakları ile sürdürülebilirlik konusunda işbirlikleri geliştirmeleri

4. Kurumsal gönüllülük çalışmaları ile topluma fayda sağlamaları.