IKEA’dan 1 milyar euroluk İklim Hareket Planı

IKEA, 1 milyar euroluk İklim Hareket Planı başlattı. Bu kapsamda rüzgar ve güneş enerjilerine 600 milyon euro yatırım yapılacak; küresel ısınmanın yol açtığı felaketlerden zarar gören toplumlara 400 milyon euroluk destek sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

IKEA, yenilenebilir enerji yatırımları ve fakir ülkelerin küresel ısınma mücadelesine destek olmak amacıyla 1 milyar euroluk İklim Hareket Planı başlattı. 

IKEA, bu plan kapsamında rüzgar ve güneş enerjilerine 600 milyon euro yatırım gerçekleştirecek. Perakende devi 2009 yılından bu yana yenilenebilir enerjilere 1.5 milyar euro yatırım yaptı.

IKEA Vakfı ise, dünya genelinde sel, kuraklık ve ormansızlaşma gibi küresel ısınmanın yok açtığı felaketlerden zarar gören ailelere ve toplumlara destek olmak amacıyla 400 milyon euro yatırım yapacak. 

IKEA CEO’su Peter Agnefjall, şirket tarafından başlatılan ‘İklim Hareket Planı’ için, “İnsanlar liderlerinin öncülük etmesini isterler. Bu bizim gibi şirketler için de geçerli. Yatırımlarımız, ‘kazan-kazan- kazan’ yatırımları olacak. Bu yatırımlar hem müşterilerimiz, hem iklim, hem de IKEA’ya yarar sağlayacak” yorumlarında bulunuyor. 

İklim değişikliği ile mücadele deklarasyonu 

2020 yılına kadar tüm enerjisini kendisi üretmeyi hedefleyen IKEA, iklim değişikliği ile mücadele edeceğini açıklayan 30 şirket ile birlikte bir deklarasyon yayımladı. 

ABD’nin dünya önderliğinin iklim değişikliği mücadelesinde de geçerli olması gerektiğinin vurgulandığı metninde politik karar alıcıların harekete geçmesini beklemeden iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine engel olmak için hep birlikte hareket edilmesinin elzem olduğu belirtiliyor. 

Deklarasyon BICEP (Business for Innovative Climate & Energy Policy) tarafından yayımlandı. BICEP, İklim ve Enerji Politikaları üzerinde yenilikçi adımlar atılmasını savunan ve iklim değişikliği ile uyumlu bir ekonomik büyüme benimsenmesi gerektiğini savunan şirketlerin birleştiği bir platform. Üyeler arasında IKEA’nın yanı sıra, Levis, Starbucks, GapAdidas Group, Annie’s, AspenSnowmass, Ben &Jerry’s, CA Technologies, eBay, EileenFisher, Ikea, Intel, JonesLangLaSalle, L’Oréal, Nestle, New Chapter, Nike, OrganicValley, Patagonia, Starbucks, Swiss Re, Symantec, The North Face, Timberland, Unilever gibi firmalar bulunuyor. Manifestoda temiz enerji kullanımının teşviki, karbon salımları düşürülmesi, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak vurgusu ve birlikte hareket etme gerekliliği vurgulanıyor. 

IKEA, dünya genelinde dokuz ülkede çevre adına 2 milyar dolar yatırım yaparken, 206 adet rüzgar türbini inşa etti. IKEA’nın 2015 hedefi enerjisinin üçte ikisini yenilenebilir enerjilerden elde etmek. 

IKEA Vakfı CEO’su Per Heggenes, “Fakirlik içinde yaşayan çocuklara daha fazla sunmak; hem onlar hem de aileleri için çok daha iyi bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz” derken, bu hedefe ulaşmak için iklim değişikliği ile mücadelenin vazgeçilmez önem taşıdığını vurguluyor. 

1943 yılında kurulan IKEA, bugün dev bir aile şirketi olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. 28 ülkede 322 mağazası bulunan IKEA’yı geçen sene ziyaret edenlerin sayısı 716 milyona ulaştı. IKEA’nın online ziyaretçi sayısı ise 1.5 milyara ulaşıyor.

Büyük otomobiller yok

IKEA’nın iklim değişikliği ile mücadelede sergilediği tutum, markanın kurucusu Ingvar Kamprad’ın yönetim modelinin bir yansıması olarak devam ediyor. Bu yönetim modelinde şu noktalar ön plana çıkıyor: IKEA’da “titr”ler olmadığı gibi, büyük otomobiller de yok. Şirket çalışanları bisikletle veya yürüyerek ofise geliyorlar. IKEA’da işe başlayan herkese, şirketin kurucusu Ingvar Kamprad tarafından 1976 yılında kaleme alınan “Mobilya Satıcısının Vasiyet Senedi” veriliyor. Kitapçıkta özellikle şu cümle dikkat çekici: “Asla on dakika bile boşa harcamayın, çünkü bu kaybedilen on dakika, asla geri gelmez.”

Bu konularda ilginizi çekebilir