İmece ile Yeniden Köy Enstitüleri: İş içinde eğitim

Yenilikçi İmece Derneği Kurucu Başkanı Dr. Hayal Köksal’ın kaleme aldığı çalışma imecenin gücünü ortaya koyuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yenilikçi İmece Derneği Kurucu Başkanı Dr. Hayal Köksal’ın kaleme aldığı “İmece ile Yeniden Köy Enstitüleri” isimli çalışma ‘imece’nin gücünü ortaya koymayı amaçlıyor.

On yıl Anadolu’nun çeşitli kentlerinde İngilizce öğretmeni olarak çalışan Dr. Köksal, otuz bir yıldır çeşitli Üniversitelerde, özellikle de Eğitim ve Mühendislik Fakültelerinde “Eğitimde Kalite”, “Öğretmenlik Mesleğine Giriş”, “Yenilikçi Öğretmenlik”, “Şiddetsiz Eğitim”, “Çağdaş Sınıf Yönetimi” gibi dersler veriyor.

2003 yılından bu yana merkezi Hindistan’da bulunan Eğitimde Mükemmellik ve Toplam Kalite Dünya Konseyinin Türkiye Genel direktörlüğünü yapan Dr. Köksal çalışmasını şöyle anlatıyor: “Köyü ve köylüyü kalkındırmak için kurgulanan, kuramla uygulamayı iç içe geçiren ‘iş içinde eğitim’ felsefesiyle yoğurulmuş aydınlanmanın bu projesini kapatılmasından yıllar sonra kaleme alma nedenim, Köy Enstitülü büyüklerimizin paylaşımlarından hareketle gençlerin de bakış açısını katarak eğitim sorunlarımıza çözüm üretmek. Emek veren öğrencilerim başta olmak üzere onların bilgilenmesinde katkısı olmuş Köy Enstitülü büyüklerimin ve farkındalığı yüksek genç meslektaşlarımın seslerini içeren yazılı bir kayıt. Çok kısa süre yaşamış ama vatanın yirmi bir ocağında on yedi binden fazla mezun vermiş o ‘Aydınlanmanın Okulları’nın kapanışının üzerinden yarım yüzyıldan fazla zaman geçmesine karşın hâlâ yaşıyor olmasının kanıtı olan, yalnızca ikinci ve üçüncü kuşakları değil daha sonrakileri de kucaklayabilecek ve yıllarca sürdürülebilecek bir imecenin ürünü. İstanbul’da kuruluş aşamalarında yer aldığım iki Köy Enstitüsü ile ilgili Derneğin çalışmaları esnasında, gençleri de yaşını almış mezunların yanına çekebilmek amacıyla gerçekleştirmeyi kafama koyduğum bir proje 2016 yılında, hâlâ ilk günün heyecanı ve aşkı ile devam ediyor. Bunun nedeni; Köy Enstitülerinin mucizevi kurgusunun çağdaş yapısı. Yurt dışında bazı ülkelerde köylülerin sosyal yaşamına uyarlanmış benzerlerini gördüğüm bu sisteme, o ülkelerin insanları öylesine inançla sarılmışlardı ki gösterdikleri başarı inanılmazdı. Bu alanda ülkemizde de çok sayıda eğitimci, vakıf ve derneğin etkin olarak çalışıyor olması gurur verici, ancak ‘İmece’nin gücünün bu kişi ve kuruluşların emekleri birleşince daha da devleşeceğine inanıyorum.”