İş dünyası Paris Zirvesi sonrasına hazırlanıyor

Toplam değeri 12 trilyon dolar olan 600 küresel büyük ölçekli şirket, iş planlarını Paris Anlaşması doğrultusunda düzenlemeye başladı. Nestle, Nike, L’Oreal, Anglo Amerian bu şirketlerden bazıları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Dünyanın en büyük 600 şirketi, iş planlarını BM İklim Anlaşması kapsamında gözden geçiyor. Carbon Disclosure Project’in (CDP) 600 şirket hakkında yaptığı detaylı analiz, Paris Anlaşması’nın iş dünyasını dönüştürmeye başladığını gözler önüne seriyor.

Paris Anlaşması’nın uluslararası bir yasa olarak yürürlüğüne girmesine ramak kala, uluslararası şirketler, Paris anlaşmasının, operasyonlarına, mal varlıklarına ve giderlerine dair etkilerini hesaplamaya ve iş planlarına iklim anlaşmasını yansıtmaya başladılar.

Şirketlerin, şehir ve eyaletlerin, çevresel performansı ile ilgili olarak küresel mekanizma kurmaya yönelik kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan CDP, Paris Anlaşması’nın onaylandığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) tarihinden itibaren topladığı özel sektör verilerini sunuyor.

Verilere göre, toplam değeri 12 trilyon dolar olan 600 küresel büyük ölçekli şirket, iş planlarını Paris Anlaşması doğrultusunda düzenlemeye başladı. Şirketler arasında Nestle, Nike, L’Oreal, Anglo Amerian, Lufthansa, AkzoNobel, BHP Billiton, E.ON ve Iberdrola gibi şirketler bulunuyor.

İklim değişikliği işleri etkiliyor

CDP, 827 kurum ve kuruluşu kapsayan kapsamlı bir iklim değişikliği analizi ve anketi yürütüyor. Kurumlara sorulan sorular içerisinde şirketlere, operasyonlarında, mal varlıklarında ve harcamalarında değişikliğe yol açabilecek, iklim değişikliği ile ilgili herhangi bir risk ve/veya fırsatlar olup olmadığı soruluyor. Yüksek emisyonlu kamu hizmetleri sektöründe çalışan şirketlerin önemli bir kısmı (yüzde 47), iklim değişikliğinin işlerini etkilediğini ifade ediyor. Enerji gibi diğer yüksek emisyonlu sektörler de küresel iklim anlaşmasının sonuçlarını risk ve zorluk olarak belirtiyor. Ayrıca, anlaşmayı fırsat olarak nitelendiren şirketlerin sayısı (341) risk olarak nitelendiren şirket sayısından (272) daha fazla.

Düşük karbonlu gelecek kaçınılmaz

CDP’nin CEO’su Paul Simpson “Anlaşmanın resmi olarak yürürlüğe girmesi, küresel şirketler için bir dönüm noktası olacak. Anlaşma iş dünyasının artık eski çalışma ile devam edemeyeceğini ve düşük karbonlu geleceğin kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Topladığımız veriler, birçok şirketin, bu yeni gerçekliğin hali hazırda farkına varıldığını, anlaşmanın ticari faaliyetlerini etkileyeceğinin kabul edildiğini ortaya koyuyor” diyor.

Ülkelerin Paris Anlaşması’na verdikleri azaltım hedeflerinin yasal olarak bağlayıcı olmasıyla, tüm sektörlerdeki şirketlerin ticari faaliyetleri etkilenecek.

Doğal olarak yüksek emisyon üreten sektörlerde faaliyet gösteren şirketler en çok etkilenecek olanlar. Örneğin, küresel emisyonların yüzde 5’inden sorumlu olan çimento sektörü, düşük karbon fiyatında bile (ton başına 10 dolar) yıllık ortalama 4.5 trilyon dolar daha az kazanç elde etme riski ile karşı karşıya.