'İsraf edecek suyumuz yok'

Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Doğan Altınbilek, Türkiye'nin su kaynaklarını dikkatli kullanması gerektiğini söyleyerek, "Son derece ekonomik davranmamız, su kayıplarını azaltmamız, yatırımlara devam etmemiz lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Azerbaycan'da, başlayan "1. Bakü Uluslararası Su Haftası" etkinlikleri kapsamında AZERSU AŞ. tarafından düzenlenen konferansa, Azerbaycanlı yetkililerin yanı sıra yaklaşık 40 farklı ülkeden ve ilgili uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı.

Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Doğan Altınbilek burada yaptığı konuşmada, 2000 yılında dünyada 1,1 milyar insanın sağlıklı suya ulaşımının bulunmadığını, 2,4 milyar insanın evinde tuvalet olmadığını hatırlatarak, bugün hala 663 milyon insanın içme suyu ulaşımı, 2 milyar insanın da tuvaletinin olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin yaklaşık 800 baraja sahip olduğunu bildiren Altınbilek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarı kurak bir iklime sahip olduğumuz için suları depolomazsak bazı yazlar çiftçilerimiz için son derece kurak geçer. Türkiye, güney komşularımız tarafından genelde su zengini ülke olarak kabul ediliyor. Fakat Türkiye ne su zengini ne su fakiri. İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan gibi ülkeler Türkiye'den 10 kat daha az suya sahip. Danimarka, Belçika, İskandinavya ülkeleri ise Türkiye'den en az 5 kat daha fazla suya sahip. Sularımızı dikkatli kullanmamız lazım. Bir damla bile israf edecek suyumuz yok. Son derece ekonomik davranmamız, su kayıplarını azaltmamız, yatırımlara devam etmemiz lazım." diye konuştu.

Uluslararası Su Haftası etkinlikleri kapsamında, Dünya Su Konseyi Yönetim Kurulu 61. Toplantısı da yarın Bakü'de gerçekleştirilecek.