İyi bir atık yönetimi ile ara mamul ithalatı azalır

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “İyi bir atık yönetimi ile yapılacak geri dönüşüm sanayimizin ihtiyaç duyduğu ikincil hammaddeleri sağladığından dolayı ülkemizin ekonomik geleceği açısından önem taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Plastik endüstrisi için atık yönetimi büyük bir önem taşıyor. İyi bir atık yönetimi olmadığında, plastik, kullanım sonrası çevresel sorunlara yol açabiliyor. Bu soruna çözüm arayan dünya plastik endüstrisi, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusundaki son gelişmeleri IdentiPlast 2017’de paylaştı.

PlasticsEurope ev sahipliğinde Viyana’da gerçekleştirilen 13. Uluslararası Plastik Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Konferansı’nın bu yılki ana teması “Döngüsel Ekonomi ve Plastik: Fırsatlar ve Zorluklar” olarak belirlendi.

Bu çerçevede, Avrupa Komisyonu tarafından önerilen Döngüsel Ekonomi Paketi’nin sunacağı yeni fırsatlar ile Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkelerini bekleyen zorluklar masaya yatırıldı.
Konferansta AB ülkeleri dışında tek ülke temsilcisi olarak Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV) sunum yaptılar.

Çevreyi kirleten cezalandırılmalı

Konferansta Türkiye’deki atık yönetimi ve geri dönüşüm uygulamalarını anlatan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun, yorumları şöyle oldu: “Türkiye atık yönetiminde Avrupa Birliği’nin 27 ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösteriyor ancak bu yeterli değil. Ülkemizde atık yönetimi konusunda gerçekten çok gelişmiş yasal düzenlemeler mevcut. Ancak uygulama da istenilen seviyede değiliz. Özellikle çevre bilincinin toplumda oluşması sadece eğitimle olmuyor. Etkin ceza uygulamaları olmalı. Çevreyi kirletmenin, ambalaj atıklarını ayırmamanın veya tüketiciye bu hizmeti sunmayan belediyelerin de yaptırımı istisnasız uygulanması gerekiyor. İyi bir atık yönetimi ile yapılacak geri dönüşüm sanayimizin ihtiyaç duyduğu ikincil hammaddeleri de sağladığından dolayı ülkemizin ekonomik geleceği açısından önem taşıyor. Bu sayede dış ticaret açığı verdiğimiz ara mamul ithalatını azaltmamız mümkün.”

Almanya ambalaj atıklarının yüzde 99’unu geri kazanıyor

Bugün Avrupa’da ambalaj atıklarının toplanması konusunda en başarılı ülkenin yüzde 99’luk ambalaj atığı geri kazanım oranı ile Almanya olduğunu söyleyen Yavuz Eroğlu, “Bu rakamın yarısı geri dönüştürülüyor, yarısı ise yakma tesislerinde enerji olarak geri kazanılıyor. Almanya bunu nasıl başardı? Eğitimle mi? Oturmuş kültürle mi? Evet bunlar önemli faktörler ama bunlar yıllar içinde çok ağır yaptırımların istisnasız uygulanması ile oturtuldu ve 1980’lerde yüzde 14 olan geri kazanım oranı bu sayede yüzde 99’a ulaştı. Bunun en güzel örneği trafik kurallarına uyulması ile ilgili günlük hayatta görüyoruz. Tünellerde otomatik hız denetleme sistemi olduğundan herkes hız sınırına uyuyor. Uymayanlara ise cezası hemen geliyor. Böyle olunca sanki bir kültürmüş gibi herkes tünelde hız sınırına uyuyor” dedi.

MUTLU BALIKLAR PROJESİ

Avrupalı meslektaşlarıyla hayata geçirdikleri ortak çalışmalarla atık yönetim sistemindeki iyi projeleri Türkiye’de uyguladıklarına değinen Eroğlu, şu bilgileri verdi: “Avrupa’da başlatılan Waste Free Oceans (Atıksız Denizler) Vakfı’nın organizasyonunu PAGEVPAGÇEV olarak Türkiye’de ‘Mutlu Balıklar’ projesi adıyla hayata geçirdik. İstanbul Boğazı’nda deniz yüzeyindeki atıklar, proje kapsamında özel bir ağ ile temizlendi. Üstelik bu temizliği sadece plastik atıklar için değil tüm ambalaj atıklarını toplamak üzere gerçekleştirdik. Toplanan atıkların geri dönüşüm işlemlerini ise PAGÇEV yerine getirdi. İstanbul Plastik Zirvesi ve imzaladığımız deklarasyon çerçevesinde Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi ve AB’de ‘öncü’ ülke olarak sektörümüzün menfaatlerinin korunması için çalışmalara devam edeceğiz. Avrupalı plastik örgütleri ile yakın işbirliği ve bilgi alışverişi sayesinde Avrupa’da plastikler aleyhine alınan kararlarda taraf olabiliyor ve bunların yaptırıma dönüşmemesi için mücadele veriyoruz. Fransa’nın 2020 yılında tek kullanımlık plastiklerin satışına sınırlama getiren tebliği buna bir örnektir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir