Kadınlar siyasette ‘kadın liderliği’ istiyor

Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nda bu yıl ilk kez sorulan iki sorunun cevapları, Türkiye’de kadınların siyasi liderlik noktalarında kadınları görmeyi tercih ettiğini ortaya koyuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması” nın 2017 sonuçları geçtiğimiz gün açıklandı.

Araştırmaya göre 2017 yılında kadının en büyük sorunu: ‘Şiddet’. İkinci sırada ‘işsizlik’; üçüncü sırada ise ‘eğitimsizlik’ geliyor.

Kadir Has Üniverisitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ve Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu’ tarafından açıklanan araştırma, 23 ilde, kadın ve erkek toplam bin 216 kişi ile gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 55 ile “şiddet”. Araştırma yapıldığından bu yana en önemli sorun olarak belirtilen şiddet, son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Bu yıl yüzde 55 olarak belirlenen oran geçtiğimiz yıl yüzde 77,8; 2015 yılında ise yüzde 86,6’lık bir kesimin en önemli sorunu olmuştu.

Türkiye’deki kadınların en önemli ikinci sorunu ise yüzde 12 ile işsizlik. İşsziliği, yüzde 11 ile eğitimsizlik takip ediyor.

“18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesi” ile ilgili soruya, yüzde 70’lik bir kısım “18 yaşından küçük çocuklar hiçbir şart altında evlendirilmemelidir” cevabını veriyor. Bu oranın 2016 yılında, yüzde 75 seviyesinde olduğunu vurgulamakta fayda var.

Çocuk işçiliğine hayır, evde kız çocuklarının çalışmasına evet

Katılımcılar, 14 yaş ve altı çocukların “ev dışında bir işte çalışması” seçeneğine yüzde 88 oranında “çocuk için uygun değil” diyor.

Katılımcıların verdiği cevaplara baktığımızda kız çocuklarının ev işlerine daha uygun görüldüğü sonuçlarının yüksek olduğu orta çıkıyor. Oğlan çocuklar ise ev işlerine dahil edilmiyor.

Dört kadından üçü çalışmıyor

Araştırmaya katılan kadınların sadece yüzde 25’i şu anda aktif olarak iş yaşamında varlık gösteriyor. Katılımcıların yüzde 34’ü geçmişte çalıştığını, yüzde 41’i ise hayatında hiç çalışmadığını söylüyor. Çalışmayı bırakan kadınların iş yaşamından ayrılmalarının en önemli sebebi “evlilik ve ev işi sorumlulukları”. Hayatında hiç çalışmayan kadınlara şu an çalışmalarını engelleyen sebepler sorulduğunda ise “istemiyor” olmaları ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada, “çocuk bakım desteği eksikliği” ve “baba/eş/aile izni olmaması” nedenleri geliyor.

Kadınlar erkeklere “pek” güvenmiyor

Araştırmaya katılanların çoğunluğu hayatlarından genelde memnun olduklarını söylüyorlar. Bu konuda ortalama değerlendirme 10 üzerinden 7.6. Bu memnuniyeti ilişkiler açısından en fazla açıklayan kaynak ise, eşlerden ve arkadaşlardan duyulan memnuniyet.

Kadınların genel hayat memnuniyeti değerlendirmeleri erkeklerinkinden daha fazla, ancak ilişki memnuniyeti açısından kadınlar, erkeklere göre eş, kayınvalide ve kayınpederlerinden daha az memnunlar.

Katılımcıların güven sorularına verdikleri yanıtlarda ise, en fazla güvenin aile üyelerine duyulduğu gözleniyor. Aile dışı kişilere duyulan güven sıralamasında ilk sırayı asker ve polis alıyor.

Kadınlar ve erkekler arasında kişilere güven duyma konusunda tek anlamlı fark eşlere duyulan güvende görülüyor: Kadınlar eşlerine erkeklere oranla daha az güveniyorlar.

Yüzde 81 kadın parti liderini destekliyor

Ankette bu yıl ilk kez sorulan iki soruya gelen cevaplar ise Türkiye’de kadınların siyasi liderlik noktalarında kadınları görmeyi onayladığını ve tercih edebileceğini ortaya koyuyor.

“Bir kadın sizin görüşlerinizi savunan bir partinin lideri olsa, o partiye oy verir misiniz?” sorusuna kadın katılımcıların yüzde 81’i “evet” diyor. “Diyelim ki bir seçim sezonunda çok benzer özelliklere sahip bir erkek ve bir kadın cumhurbaşkanı adayı var, hangisini tercih ederdiniz?” sorusuna kadın katılımcıların yüzde 63’ü “Kadın adayı tercih ederdim” derken erkek katılımcıların yüzde 53’ü “Erkek adayı tercih ederdim” diye konuşuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir