Markaların 'Bloomberg'i

Ayşe Akçura ve Tolga Akçura tarafından kurulan eBrandValue, sosyal medya yoluyla markaların anlık değerini ölçüyor, zihin pazar payını belirliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Sosyal medya, müşteriyi her zamankinden daha güçlü bir konuma getirdi. Markalar, müşterilerine verdikleri sözleri tuttukları sürece başarılılar. Dolayısıyla, sürdürülebilir olmalarının tek yolu da, bu ilişkiyi korumak, geliştirmek ve güçlendirmekten geçiyor.

2013 yılından bu yana sosyal medyayı sorgulayan eBrandValue’nun misyonu da, markaların değerini yükseltmek.

eBrand Value için “markaların Bloomberg’i” demek yanlış olmaz; çünkü Özyeğin Üniversitesi profesörlerinden Dr. Tolga Akçura ile uzun yıllar ABD’de Wall Street’te bankacılık yapan eşi Ayşe Akçura tarafından kurulan şirket, markaların anlık değerlerini dolar veya TL bazında belirliyor. Bunu yapmak için de sosyal medyayı kullanıyor.

Goldman Sachs ve Citigroup gibi Wall Street’in önde gelen finans şirketlerinde çalışmış olan Ayşe Akçura 12 yılı aşkın bir finans deneyimine sahip. Sosyal medya, markalama ve pazarlama üzerine önemli çalışmaları bulunan; Purdue Üniversitesi’nin İşletme Yüksek Lisans öğrencileri tarafından iki sene üst üste En Seçkin Öğretim Görevlisi seçilen ve Doğrudan Pazarlama Derneği (Direct Marketing Association), Amerikan Pazarlama Derneği Konsorsiyumu (American Marketing Association Consortium) ve Andrew Mellon araştırma destekleri gibi bir çok ödüle sahip olan Dr. Tolga Akçura ise pazarlama konusunda uzman bir isim.

Peki, finans ve pazarlama bakış açılarının birleşiminden doğan eBrandValue nasıl çalışıyor? Ayşe Akçura ve Tolga Akçura’ya kulak verelim:

Sosyal medya verisinden anlık marka değeri

“eBrandValue’nun doğuşu, Carnegie Melon’da bir doktora tezine dayanıyor. ABD’de yaşarken, Özyeğin Üniversitesi’nin daveti ile Türkiye’ye kesin dönüş yaptık. Şirket Ocak 2013’te Türkiye’de kuruldu. Finansal piyasalara dair her şeyi görebildiğiniz bir borsa var. Markalar için böyle bir platform yok. Objektif olmayan bir ölçüm var. 2016 yılında hala 1960’ların geleneksel yöntemleri, pazar araştırma şirketlerinin hakim olduğu metodlar kullanılıyor. Biz de ‘Neden marka değeri de canlı olarak sosyal medya datasından çıkartılmasın?’ dedik. İlk beta ürünümüzü haziran 2013’te çıkardık.”

Sözleri sayısal değere dönüştürmek

“Böyle bir proje dünyada yok. Daha sınırlı benzer girişimler var. Kompleks bir algoritma kullanan bir yazılım hazırladık. Bu yazılım, müşteri davranışı teorisine dayanıyor ve sosyal medyayı takip ediyor. Yazılım, bir markanın, Facebook, Twitter gibi sosyal medyada veya herhangi bir reklamda bahsi geçtiğinde fark ediyor. Marka ismi olumlu mu, olumsuz mu kullanıldı; hangi içerikte geçti; rakiplerle birlikte mi anıldı, gibi farklı detaylar dikkate alınıyor. Markaların değişik ürün kategorilerinde diğer markalara göre nasıl bir performans gösterdiğini görebiliyorsunuz. Tüm bu veriler analiz ediyor ve anlık marka değeri oluşturuluyor. Saniyeler bazında, aylık bazda marka değeri nereye gidiyor; ürün bazında satış azalacak mı, artacak mı gibi sorulara cevap veriyoruz. Bizim yaptığımız iş organik değerleri ölçmek. Büyük veriyi hızlı bir şekilde sonuçlandırıyoruz. Çok fazla insan konuşuyor; biz tüm bunların sayısal değerini ortaya koyuyoruz.”

Zihin pazar payı

“Bugün sosyal medya verisini araştıran bir çok şirket var. Yöneticiler bu konuşmaları görüyor ama şunu soruyorlar: 'Gerçek dünya ile bunun bağlantısı ne? Benim satışlarım, cirom ne olacak?' Biz satışları tahmin ediyoruz. Her ay sonunda tahminler veriyoruz. Sadece sizin markanız hakkında bilgi toplamıyoruz, fakat tüm endüstri hakkında bilgi topluyoruz. Böylece rakiplerinizin kampanyalarını analiz edebiliyorsunuz; endüstri trendlerini öngörebiliyorsunuz; ve kendinizi büyük resimde daha iyi konumlandırabiliyorsunuz. Zihin pazar payınızı görebiliyorsunuz.

Türkiye’de finans, gıda perakendeceliği, fast-food, otomotiv sektöründe hizmet veriyoruz. Sigorta, perakende, telekom sektörleri için de çok faydalı bir hizmet olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Türk Hava Yolları için çok önemli bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.”

Y Combinator yatırım yaptı

“Silikon Vadisi’nde Y Combinator’a başvurduk. Y Combinator, ABD merkezli girişim hızlandırma programı ve şirketi. Airbnb, Dropbox, Instacard gibi çok önemli start-up’lara yatırım yapmış bir şirket. Bizimle 10 dakikalık bir görüşme yaptılar ve yatırım yapmaya karar verdiler. 8 bin başvurudan 96 şirket seçildi. Türkiye’den bizim dışımızda seçilen başka şirket olmadı. Bu yatırımın ardından, ABD’den büyük markalar bizimle görüşmeye başladılar. Y Combinator’a belirli bir cirosu ile giren ilk şirketiz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir