“Mevcut durum sürdürülemez kendi gücünüzü hatırlayın” diyen bir Festival

Bu sene 9. kez düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali “Mevcut durum sürdürülemez; bunun değişebileceği gerçeğini idrak edin; sorunun aciz bir parçası olmaktan öteye geçin ve çözümün bir parçası olabileceğinizi hatırlayın” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu sene 9. yaşında. 2008 yılında sürdürülebilirlik adına fark yaratmak amacıyla yola çıkmış. Festival, “Mevcut durum sürdürülemez; bunun değişebileceği gerçeğini idrak edin; sorunun aciz bir parçası olmaktan öteye geçin ve çözümün bir parçası olabileceğinizi hatırlayın” diyor. Festival hakkında Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi çekirdek ekibini oluşturan Pınar Öncel, Gamze Selçuk ve Tuna Özçuhadar’ın görüşlerini aldık.

Festivalin iki temel amacı olduğunu söylüyorlar. Bunlardan ilki; “Herkes tarafından farklı şekillerde anlaşılan ve kullanılan sürdürülebilirlik kavramının derin ve çok katmanlı boyutlarına ışık tutmak, kelime anlamının ötesinde neyin sürdürülebilirliğinin kastedildiği, bunun neden önemli olduğunun net ve doğru şekilde tarif ederek gündeme taşımak”. İkincisi ise; “Gezegenin döngülerine daha uyumlu yaşam biçimleri için dönüşüme katkı verebilecek birey ve toplulukları kolektif harekete davet etmek, onların gücünü kendilerine hatırlatmak.”

Festival bu sene Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bayındır, Bodrum, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Fethiye, Güzelbahçe, İstanbul merkez, İzmir merkez, Kartal, Kayseri, Konya, Manisa ve Mersin’de gerçekleşiyor. Ekibin hedefi aynı modeli yurtdışında da gerçekleştirmek. Bu kapsamda önümüzdeki senelere yönelik bir girişimleri de var.

Peki festival nasıl başladı, belgeseller nasıl belirleniyor ve belki de en önemlisi, insanlar sürdürülebilir yaşam filmlerini merak ediyorlar mı? Pınar Öncel, Gamze Selçuk ve Tuna Özçuhadar’a kulak verelim:

Toplumda farkındalığın artması amacıyla ortaya çıktı

“Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) 2008 senesinde, çalışmalarımızın tamamiyle sürdürülebilirlik alanına vakfetmek istediğimiz bir dönemde bu konuda öncelikle toplumdaki farkındalığın artması gerekliliğinden ortaya çıkan bir girişim. Sürdürülebilirlik konusunda birlikte birşeyler yapmak isteyen birkaç arkadaş olarak yola çıktık; yıllar içerisinde yüzlerce kişinin ve kurumun desteğiyle gelişti. Festivali yaratmak istediğimiz etkiye odaklanarak, farkındalık artırmanın ötesine geçerek izleyenleri harekete geçmeye teşvik eden bir buluşma olarak tasarladık. SYFF ve her sene yüzlerce film arasından derlediğimiz seçkisi bizim için kültürel dönüşüme katkı veren araçlar. Görselin ve gerçeğin gücünden faydalanarak, içinde çözüm barındıran ilham verici belgeseller ile bu kavramın birbiriyle ilişkili olan çok katmanlı boyutlarına ışık tutarak bağımsız gibi görünen konuların ve sorunların birbiriyle ilişkisini görünür kılmayı, karşılaştığımız sorunların aslında birer semptom olduğunu gösterirken, hepsinin kökenindeki gerçek sorunların anlaşılmasını, mevcut durumun sürdürülemez olduğu ve bunun değişebileceği gerçeğinin idrak edilmesini, izleyicilere sorunun aciz bir parçası olmaktan öteye geçip çözümün bir parçası olabileceklerini hatırlatmayı amaçlıyoruz. Filmlerin ardından filmlerin içeriği ile benzer konularda çalışmalar yürüten konuşmacılar izleyicilerle yerel ölçekte neler yapılabileceği hakkında sohbet ediyor. Bu çalışmanın ‘Siz de Yapabilirsiniz!’ çağrısı ile farklı şehirlerde yerel ekipler tarafından eş zamanlı gerçekleştirilmesini sağladık.”

Yaratıcı çözümler sunan belgeseller

“SYFF seçkisi festivalin çekirdek ekibi tarafından yıl boyunca araştırılıyor; yüzlerce film taranarak belli kriterler doğrultusunda belirleniyor. Bütüncül bakış açısı içeren; bir sorunun bir boyutuna odaklanmak yerine ilişkileri göz önüne alarak sistemik ve bütüncül yaklaşabilen, yaratıcı çözümler barındıran ve hikaye anlatım teknikleri ile bilgi aktarımının ötesine geçerek kalbe ve duygulara hitap eden belgeselleri seçiyoruz. Ayrıca konu ve coğrafi açıdan çeşitlilik içermesine ve Türkiye gündemiyle ilişkilendirilebilecek içerikteki yapımları tercih ediyoruz. Festival bizim gönüllü gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik; festival dışında profesyonel çalışmalarımız da sürdürülebilirlik alanında olduğu için bu konuda tüm dünyada neler olup bittiğini yakından takip ediyoruz. SYFF’ye uygun bir belgesel bizim gözümüzden kaçsa bile parçası olduğumuz, birçok ülkede sürdürülebilirlik alanında çalışan profesyonellerin dahil olduğu networkümüzden meslektaşlarımızın gözünden kaçmıyor. Bu network, iş dünyası ve yerel yönetimler tarafından sürdürülebilirlik stratejisi geliştirmek ve uygulamak üzere kullanılan bir metodoloji olan TNS’i (The Natural Step Framework) kullanan profesyonellerden oluşuyor.”

Tamamen gönüllüler tarafından gerçekleştiriliyor

“Festival tamamıyla gönüllüler tarafından gerçekleştiriliyor ve herkese açık ücretsiz bir etkinlik. Sivil toplumdan, çeşitli fonlardan, özel sektörden ve kitlesel fonlama platformlarından kaynak sağlanıyor. SYFF2016 temel bütçesini, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Sivil Düşün AB Programı ve Buluşum Platformu’nda açtığımız kitlesel fonlama kampanyası ile karşılıyoruz; Amerikan yapımı belgesellerin gösterim ücretleri için ABD İstanbul Başkonsolosluğu’ndan, ayrıca Afd Fransız Kalkınma Ajansı, Ekol Lojistik, İstanbul ve İzmir Fransız Kültür Merkezleri, Petra The Flooring Co. ile Sanatorium Sanat Galerisi’nden destek aldık.”

Festivale ilgi her sene artıyor

SYFF 2008’deki ilk festivalden itibaren çok ilgili bir kitle tarafından takip ediliyor ve her sene bilinirliği arttıkça takipçi sayısı da artıyor. Sürdürülebilirlik konusuyla ilgili olan birçok kişinin heyecanla beklediği bir etkinlik. Birçok şehirde eş zamanlı yapıldığı 2014 yılından bugüne her sene takipçi sayısı katlanarak artıyor. Toplumun farklı kesimleri tarafından ilgi görüyor; izleyiciler arasında STK, kamu, yerel yönetim ve özel sektör çalışanları, öğretmenler ve öğrenciler, çiftçiler, akademisyenler bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir