Mülteci Olimpiyat Atletleri Takımı’nın artık bir bayrağı var

Küresel anlamda kaotik günler geçirdiğimiz bir dönemde, Rio Olimpiyatları’nın Mülteci Olimpiyat Atletleri Takımı’na ev sahipliği yapması büyük anlam taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde devam eden Olimpiyat oyunlarının bugüne kadar gerçekleşen oyunlardan en büyük farkı, mülteci sporculardan oluşan bir takıma ev sahipliği yapması. Olimpiyatların açılış töreninde ilk defa bir Mülteci Olimpiyat Atletleri Takımı, diğer ülkelerin takımları arasında geçiş yaptı ve Olimpiyat bayrağı taşıdı. 

Küresel anlamda kaotik günler geçirdiğimiz bir dönemde, bu birleştirici yaklaşım son derece anlamlı. Olimpiyat komitesinin 47 sporcu arasından seçtiği 10 atlet, sadece savaşın gölgesi altında yaşayan ülkelerini değil, tüm dünyayı temsil ediyor. 

Bu arada Olimpiyat oyunlarına katılan Mülteci Takımı’nın Olimpiyat bayrağını taşımış olması, bir tür “kimliksizleştirme” olarak değerlendirilebilirdi. Nitekim böyle de oldu. 

Kar amacı gütmeyen kuruluş The Refugee Nation (Mülteci Devleti) bazı sanatçıları Olimpiyat Takımı için bir bayrak ve milli marş tasarlamak üzere görevlendirdi. 

Bu bayrak ve milli marşın hem Olimpiyatlara katılan atletleri hem de dünya genelinde sayıları her geçen gün artan mültecileri temsil etmesi hedefl endi. The Refugee Nation kurucuları Artur Lipori ve Caro Rebello, mültecilerin bir kimliği hak ettiğini ve bu çalışma ile bunu sembolik de olsa yerine getirdiklerini ifade ediyorlar. 

Bayrak, can yeleklerini simgeliyor 

Tasarlanan bayrak açık turuncu renginde. Üzerinden siyah bir bant geçiyor. Bu renkler, mültecilerin daha güvenli bir yaşama kaçmak için kullandıkları can yeleklerini simgeliyor. 

Bayrağı tasarlayan Yara Said adında Suriyeli bir mülteci. Artık Amsterdam’da yaşıyor. “Eğer bir mülteci olarak can yeleği giydiyseniz, bu bayrağı görmek sizin için çok anlamlı olacaktır. Bu çok güçlü bir hatıra” diyor Said. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi şu an için atletlerin müsabakalar sırasında bu bayrakları formalarında taşımalarına izin vermiyor. Buna rağmen The Refugee Nation Rio genelinde binlerce bayrak dağıttı ve herkesin mültecileri desteklemesi için çalışıyor. 

Hatta bayrağın formalar üzerinde taşınması için bir imza kampanyası bile başlatılmış durumda. 

Bayrağın tasarımcısı Yara Said, imza kampanyasından sonuç alınmasa da, bu bayrağın bir duruşu simgelediğini söylüyor ve ekliyor: “Biz buradayız, güçlüyüz, insanız ve yaşamaya devam edeceğiz.”

10 kişilik takım 43 kişi arasından seçildi

Komite’nin yönetim kurulu tarafından resmen onaylanan ve Mülteci Olimpiyat Atletleri Takımı olarak adlandırılan 10 kişilik takım 43 kişilik sporcu havuzundan seçildi. Olimpiyat Komitesi tarafından belirlenen sporcuların tüm antrenman masrafl arı karşılanıyor. Olimpiyat Komitesi sporcuların belirlenmesinde iyi sporculuk düzeyi, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmış bir mülteci statüsü, kişisel durum ve öz geçmiş gibi kriterlerin rol oynadığını açıkladı.