reflect, sorumlu üretimi savunan moda devrimini destekliyor

reflect, İstanbul çıkışlı bir moda markası. Marka, oluşturduğu katılımcı ve sürdürülebilir tasarım anlayışı ile bir yandan moda alanına yeni bir bakış açısı geliştirmeyi hedeflerken, diğer yandan da toplumda sanatın gücüyle bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Dört kurucu ortak Eray Erdoğan, Edipcan Yıldız, Ece Altunmaral ve Egemen Filiz tarafından kurulan reflect adlı girişim, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefler doğrultusunda, “sorumlu üretim” ve “sorumlu tüketim” kavramlarını benimsiyor.

Üretimin her aşamasında adil ticaret şartlarının gözetilmesine ve kullanılan her materyalin çevre dostu (organik, geri dönüştürülmüş veya ileri dönüştürülmüş) olmasına öncelik veren reflect; üretimden paketleme ve dağıtıma kadar bütün süreçlerini sürdürülebilir bir çerçevede yapıyor.

reflect, aynı zamanda insanların kendilerine, topluma ve çevreye faydalı olan sorumlu tüketim fikrini benimsemesi için de çalışıyor ve ürünlerini satın alan herkesi bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyor.

Sertifikalı organik üretim, sınırlı sayıda ürün

“Hızlı moda” için kullanılan zararlı kimyasallar ve sentetik ilaçlar çevreyi geri dönüştürülemez bir şekilde kirletirken, reflect ekolojik dengeyi korumak ve bu duruma karşı harekete geçmek için organik üretimi tercih ediyor. Seri üretime ve aşırı tüketime karşı bir duruş sergileyen markanın tüm ürünleri sıkı denetimlere tabi, GOTS ve GRS sertifikalı, sınırlı sayıda ve uzun vadeli kullanımı hedefl iyor.

Marka aynı zamanda, sorumlu tüketim ve üretim konusunda global bir hareket olan “moda devrimi”ni de destekliyor. Bu hareketin bir parçası olarak şeff af üretim ve etik ticaret anlayışlarıyla çalışan marka, tasarladığı her bir ürünün hikayesini, sürecin bir parçası olan insanlarla beraber yazıyor.

reflect, ürün tasarım sürecinde, insanların yaratıcılığını, kimliğini ve ifadelerini merkezine alıyor. Ürünün arkasındaki hikayeyi tasarım sürecinin bir parçası haline getirerek, insanların ürünle duygusal ve kültürel bir bağ kurmasına yardımcı oluyor.

Bir koleksiyon için yola çıkarken reflect ilk olarak Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Hedefl erde yer alan başlıklarla ilgili bir meseleye eğiliyor ve bu meselelerden muzdarip dezavantajlı insanlar ile sanat terapisi atölyeleri düzenliyor. Sanat terapisinin, insanların kendilerini ve yaşadıkları sosyal sorunları en açık ve doğal bir biçimde ifade ettiği yöntem olduğuna inanan reflect, sosyal sorunlar etrafında geliştirdiği sanat terapileri ile insanların deneyimlerini yansıtmaları için çalışıyor. Sanat terapisi sonucunda elde ettikleri ifadeleri, farklı disiplinlerden tasarımcıların ve genç sanatçıların yorumlamalarıyla ürünlere aktarıyor.

İlk koleksiyon: Solidarity

Her koleksiyonda farklı bir sosyal meseleye odaklanacak reflect'in “Solidarity” adını taşıyan ilk koleksiyonu “Eğitimde Fırsat Eşitsizliği” konusuyla ilişkili olarak İstanbul'daki Suriyeli çocukların eğitime entegrasyonunu hedefl iyor. 10 farklı tasarımla ortaya çıkarılan tişört, sweatsshirt, çorap ve bereyle kadın ve erkekler için ayrı ürünler hazırlanmış. Koleksiyonun her parçasının tasarımında farklı disiplinlerden genç sanatçılarla beraber çalışan reflect, önümüzdeki dönemde havlu ve kimono gibi ürünleri de koleksiyonuna ekleyecek.