Tofaş, dünyanın en temiz 200 şirketi arasında
Dünya’daki temiz şirketlerinin karlılık oranlarını inceleyen Clean200 adlı yeni bir liste yayınladı.
Çeyrek dönemlerde güncellenecek olan Temiz200 listesinin ilk versiyonu yayınlandı. As You Sow ve Corparate Knights adlı düşünce kuruluşları tarafından yayınlanan Temiz200, temiz enerji ve teknoloji alanında faaliyet gösteren en büyük 200 şirketi listeliyor.
Listeye göre, son on yılda, temiz enerji şirketleri yüzde 21.82 yıllıklandırılmış getiri ile faaliyet gösterdi.
2016 yılında yayınlanan Carbon Underground listesinde ise en kirli 200 fosil yakıt şirketi listelenmişti. Bu şirketlerin yıllıklandırılmış karlılık oranının ise aynı dönemde sadece yüzde 7.84 oranında gerçekleştiği açıklanmıştı.
Raporun yazarlarından ve Corporate Knights’ın CEOsu Toby Heaps “Temiz200 listesindeki şirketler, kirli enerji şirketlerine göre son 10 yılda 3 kat daha iyi performans gösterdi. Bu rakamlar, temiz enerjinin yatırımcılarına somut ve sağlam kazançlar sağladığını ortaya koyuyor. Temiz enerji yatırımları yüksek karlılık oranına sahipler ve bu rakamlar teknolojiler gelişmeye devam ettiği için daha da yükselecek ve daha fazla yatırımcı kirli kömür ve fosil yakıt şirketlerinden geri çekilecek” diye yorumluyor.
Listedeki tek yerli tofaş
Türkiye’de faaliyet gösteren Vestas gibi şirketlerinin bulunduğu listede tek yerli şirket olarak TOFAŞ AŞ bulunuyor. Elektrikli araçlara yaptığı yatırım ile listeye giren TOFAŞ, Temiz200 listesine 88inci sırada yer bulmuş durumda.
Liste nasıl hazırlanıyor?
Temiz200, dünya çapında, en büyük halka açık şirketleri, toplam temiz enerji / teknoloji gelirlerine göre listeliyor. Listeye girebilmek için şirketlerin piyasa değerinin en az 1 milyar dolar olması ve gelirinin en az yüzde 10’nu temiz enerji / teknolojilerden elde etmiş olması gerekiyor. Listede 70’ten fazla şirketin gelirlerinin çoğunluğu temiz enerjiden elde ediyor.
Liste, enerji üretiminin yüzde 50’den azını yenilenebilir enerjiden elde eden petrol ve doğal gaz firmaları ile en büyük 100 kömür şirketini hariç tutmaktadır. Ayrıca, silah üretimi, ormansızlaşma, çocuk ve zorla insan çalıştırma gibi faaliyetlerden kar elde eden şirketler ile iklim değişikliğini reddeden faaliyetlerde bulunan şirketler hariç tutuluyor.