Türkiye dahil 110 ülke kuraklık tehdidi altında

Bakan Eroğlu, 110 ülkeden 1,5 milyar kişinin çölleşme ve kuraklık tehdidi altında olduğunu, Türkiye'yi bu risklere karşı korumak için kapsamlı eylem planları hazırladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklığın sadece çevresel bir problem olmadığını, ekonomiyi, güvenliği ve kalkınmayı da olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Yerkürede 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110'dan fazla ülkede yaklaşık 1,5 milyar kişiyi tehdit eden arazi bozulumu, çölleşme ve kuraklık bütün ekosistemleri etkiliyor" dedi.

Çölleşme ve kuraklığın Türkiye'nin de gerçeği olduğunu söyleyen Eroğlu, "Bu gerçeği temel alan ve bütün sektörleri içeren etkin bir mücadele için eylem planı ve projelerimizi hayata geçiriyoruz. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin etkilerinin en aza indirilmesinde orman varlığının artırılması, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi, toprağın korunması ve erozyonla mücadele edilmesi alınacak en önemli tedbirler arasında" diye konuştu.

Hedef orman varlığını yüzde 30'a çıkarmak

Türkiye'nin orman varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, "Son 14 yılda 3,7 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin orman alanı 1,5 milyon hektar arttı. 2023 yılına kadar orman alanımızı yüzde 28'den yüzde 30'a çıkartmayı ve dünyamızdaki her insan için bir adet olmak üzere 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. 1970'li yıllarda erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon tonken, son yıllarda yaptığımız başarılı çalışmalar sonucu bu rakamı 168 milyon tona indirdik. 2023 yılında ise erozyonla taşınan toprak miktarını 130 milyon tona düşürmeyi planlıyoruz."

Ülke genelinde çölleşme ve erozyonla daha etkin mücadele edilebilmek için kapsamlı eylem planları hazırladıklarını ifade eden Eroğlu, "Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimiyle ilgili 'Ulusal Havza Yönetim Stratejisi'ni hazırladık. Ayrıca Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi (2013-2023) ve Ulusal Eylem Planı hazırlandı. Bu çalışmaları daha da ileri götürmek gayesi ile Bakanlığımızın koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte 2013-2017 yıllarını kapsayan Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planlarını hazırlayarak uygulamaya koyduk" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir