Türkiye’de işgücü mobilleşiyor, yüzde 66 uzaktan çalışıyor

İş dünyasındaki gelişmeler, çalışma şekli bakımından dengeyi esnek çalışma lehine çevirdi. Günümüzde Türkiye’de çalışanların yüzde 66’sı uzaktan çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte iş yapış süreçlerinden insanların tercihlerine kadar birçok konuda değişim yaşanıyor. Kolay iletişim kuran ve teknoloji sayesinde her şeye bir tık mesafesinde yakın olan insanlar artık iş süreçlerinde daha özgür olmak istiyor. Bu da insanların esnek çalışma olarak adlandırılan uzaktan çalışmaya yönelmelerini sağlıyor.

Regus, 114 ülkede hazır ofis ve esnek çalışma alanı çözümleri sağlıyor. Çeşitli türlerdeki ofislerin yanı sıra sayıları her geçen gün artan mobil, sanal ofis ve işyeri kurtarma hizmeti sunan şirket, çalışanların ve işletmelerin çeşitli fiyat aralıklarıyla istedikleri yerden, istedikleri zaman ve istedikleri şekilde çalışmalarını sağlamayı amaçlıyor. Regus’un müşterileri arasında girişimciler, yeni kurulan şirketlerin yanı sıra, milyarlarca dolar büyüklüğünde kurumlar da yer alıyor.

Regus, çalışma modellerinin değişmesi konusunda bir araştırma yayınladı. Türkiye’de iş dünyasından 233 kişiyi kapsayan araştırmaya göre Türkiye’deki çalışanların yüzde 66’sı uzaktan çalışıyor.

Regus Türkiye Ülke Müdürü Betül Genç, yapılan son araştırmanın sonuçları doğrultusunda, günümüzde işgücünün mobil özellik kazandığını söylüyor. Çalışanların sadece küçük bir kesiminin tüm mesailerini şirket merkezinin dışında home-off ice’te geçiren evden çalışanlardan oluştuğuna dikkat çeken Betül Genç, araştırma konusunda şu bilgileri veriyor:

“Çalışanlar, sabit bir ofis alanını ev gibi bir diğer sabit çalışma alanıyla değiştirme amacında olmadıklarını fakat şehir içi veya şehir dışı toplantılara gidip gelirken de aralarda işlerini yapmaya ve üretken olmaya devam edebilecekleri yerlere ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.”

“Gir ve çalışmaya başla” konsepti isteniyor

İş dünyasından insanların birkaç saat veya tüm gün boyunca verimli bir şekilde çalışabilecekleri “Gir ve çalışmaya başla” konseptinde lokasyonlara ihtiyaç duyduklarını açıkça dile getirdiklerine işaret eden Betül Demir, “Şehirlerin farklı bölgelerinde bulunabildiği için iş merkezleri popüler bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. Konsantrasyon sağlayan bu profesyonel ve sakin ortamlar, işe odaklanmanın ve gizliliğin çok zor sağlanabildiği gürültülü kafe ortamlarına göre ideal bir çalışma ortamı sunuyor” diyor.

Türkiye’de çalışanların üçte ikisi haftanın yarısında hatta daha uzun süre şirket merkezinin dışında, uzaktan çalışıyor. Uzaktan çalışırken işlerini nerede yaptıkları sorusuna yanıt verenlerin sadece yüzde 32’si işlerini çoğunlukla evden yürüttüklerini bildiriyor.

Evden çalışmaktan ayrışıyor

Uzaktan çalışmanın olağan bir yöntem olduğu açıkça görülmekle beraber bunun evden çalışma ile eşanlamlı olmadığı da ortada. Çalışanların sadece yüzde 11’lik küçük bir kesimi tamamen evden çalışıyor. Çalışanların yüzde 70’i ise, aynı şehirde veya şehir dışındaki toplantılara gidip dönerken verimli şekilde çalışmalarını sürdürebilmek için uzaktan çalıştıklarını bildiriyorlar.

Araştırmanın sonuçlarına göre, uzaktan çalışanların sadece yüzde 11’i tamamen home-off ice yöntemini benimsemiş ve tüm haftayı evden çalışarak geçiren kişiler. Uzaktan çalışma için en popüler lokasyonlar arasında çalışanların yaklaşık beşte birinin (yüzde 16) tercihi iş merkezleri. Çalışanların yüzde 4’ü genellikle yurtdışında bulundukları sırada uzaktan çalışma yöntemini kullandıklarını söylüyor.