2017’de otomobil ev ve siyaset robotlara emanet

Geçtiğimiz 10 sene içinde yaşanan dijital gelişmeler tüm endüstrileri yakından etkiledi. 2017 yılında da, işlerimizi, kariyerimizi ve hayatımızı etkileyecek değişimler gündeme gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Sürücüsüz otomobil testleri; dijital dünyada ve uzayda Snapchat- Amazon yarışı; Sanal Gerçeklik donanımlarının popüler oyun konsolları ile rekabeti; bakkalların online olması; kullanıcılar için değer yaratan mobil cüzdanlar bunlardan bazıları.

Business Insider (BI) Intelligence Reseach Team, 2017 yılına yönelik büyük teknoloji trendlerini araştırdı. Araştırma; mobil, dijital medya, ödeme sistemleri, e-ticaret, Nesnelerin İnterneti, fintech alanlarını kapsıyor ve 2017’ye damgasını vuracak 30 büyük trendin haberini veriyor. Biz bu hafta, Nesnelerin İnterneti alanında değişim yaratacak 5 büyük trende yer veriyoruz.

1. APPLE VE SAMSUNG, YAPAY ZEKA TEMELLİ AKILLI EV HOPARLÖRLERİNİ PİYASAYA ÇIKARACAK

2016 yılının en dikkat çekici ürünü, Amazon’un Echo isimli akıllı hoparlörü oldu. Sözlü konuşmalara cevap verebilen, müzik çalabilen ve evdeki herkese hitap eden teknolojik bir ürün olan Echo’ya en büyük rakip Google’dan, Google Home ile geldi. Şu sıralar ise Apple ve Samsung, kendi yapay zeka temelli hoparlör ağlarını geliştiriyorlar. 2017 yılında dünyanın önde gelen akıllı telefon üreticilerinin geliştireceği akıllı asistanlar, evlerin kontrolünü tamamen ele geçirecek. Bu heyecanlı bekleyişin bir yansıması olarak 2017 yılında ABD’de 10 milyon cihazın satılması bekleniyor.

2. 5G DEVREYE GİRECEK

LTE, HSPA ve 3G gibi hücresel ağ teknolojileri, gerek teknik gerekse siyasi tartışmalar nedeniyle ertelemeler, kesintiler yaşadı. 5G konusunda ise herkes hem fikir: Bir an önce bu hıza ulaşmak gerekiyor. Dünyanın en büyük mobil çip üreticilerinden Qualcomm, 5G ağlarını destekleyen bir modem geliştirdiğini açıkladı. İlk 5G dağıtımlarının Güney Kore’de ve ABD’nin, Teksas ve Kalifornia gibi bazı bölgelerinde olacağı öngörülüyor.

3. BÜYÜK BİR SİBER SALDIRI YAŞANACAK

Nesnelerin İnterneti (IoT) birbiri ile iletişim halindeki cihazları yansıtıyor. Bu cihazların sayısı artıkça, kontrol edilmeleri de güçleşiyor ve güvenlik sorunları artıyor. Geçtiğimiz yıl, internet dünyasının en önemli DNS hizmeti sağlayıcılarından Dyn, hackerların saldırısına uğradı. DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) saldırısı Twitter, Spotify, PayPal ve Pinterest başta olmak üzere çok sayıda internet sitesini etkiledi. Her ne kadar şirketler siber güvenlik konusuna ciddi şekilde odaklansalar da, 2017 yılında büyük bir hacker saldırısı daha bekleniyor. Bunun nedeni, dünya genelinde hala saldırıya açık halde olan on binlerce internet bağlantılı cihazın olması.

4. TRAFİKTE SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİL TESTLERİ BAŞLAYACAK

Sürücüsüz araçlar hayatımıza girdi. Finlandiya’da sürücüsüz otobüsler; Massachusetts, Cambridge’de sürücüsüz okul servisleri; Singapur’da taksiler bunun örnekleri. Fakat bu test sürüşlerinde, her zaman bir sürücü vardı ve herhangi bir kaza durumunda müdahale etmeye hazır bekliyordu. Uber’in Pittsburgh’da gerçekleştirdiği sürücüsüz araç testlerinde, tehlikeli bölgelerde veya köprü geçişlerinde direksiyon insanlara teslim edildi. 2017’de ise, sürücüsüz araç alanında bir sonraki aşamaya geçilecek ve kamu organizasyonları şirketlere sürücüsüz araçları test etmeleri için izin verecek. Bu araçlarda, tehlike anında direksiyona geçecek bir insan da bulunmayacak.

5. NESNELERİN İNTERNETİ POPÜLİST POLİTİKACILARA YARAYACAK

Donal Trump başta olmak üzere, birçok popülist politikacı 2016 yılında ticaret ve göç konularına odaklandı. 2017 yılında ise tüm dikkatlerinin Nesnelerin İnterneti ile otomasyona yönelmesi bekleniyor. Adidas’ın yeni fabrikasının Atlanta’da açılması, bu riski yansıtan örneklerden birisi. Fabrikanın hedefi, üretimi tüketicilerin yakınına taşıyarak, tedarik zincirini kısaltmak olsa da, Adidas, bu fabrikada yerel işçileri istihdam etmek yerine, robotları kullanacak.

2017’de hükümetin üst basamaklarından gelmek yerine; Nesnelerin İnterneti’ni kullanarak kendilerine isim yapmayı hedefl eyen kişilerin sayısı artacak. Bu kişiler, teknolojinin imkanlarından yararlanarak kendilerine siyasi çıkar yaratmaya çalışacaklar.

Bu konularda ilginizi çekebilir