2017'nin en iyi icatları

Performans arttıran spor ayakkabısı, her yöne giden asansörler, havasız otomobil lastikleri, görme engellilerin görmesini sağlayan gözlük, 3D okyanus çiftliği, önleyici tedaviyi yeniden tanımlayan klinik... 2017’nin sonuna yaklaşırken, yıla damgasını vuran bazı icatlara yakından baktık...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Time dergisi son sayısında 2017’nin en iyi 25 icadına yer verdi. Bu icatların hepsi yeni nesil teknolojileri temel alıyor. Bu 25 icat arasında en çok etkilendiklerimi paylaşmak istedim bu hafta...

3D okyanus çiftliği: Hayatını uzun bir süre balıkçılık yaparak kazanan, daha sonrasında ise GreenWave isimli sivil toplum kuruluşunu kuran Bren Smith, “Geleceğin çiftçiliği, istiridye, midye gibi deniz ürünleri yetiştirmek olacak” diyor. Geleneksel çiftçiliğin, üretim yapılabilen toprakların azalması, karbon emisyonlarının artması gibi çok sayıda sorunla karşı karşıya olduğunu ifade eden Smith, gıdanın sürdürülebilirliği için alternatif kaynaklara ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Bu da okyanuslardaki balıklar. Greenwave tarafından geliştirilen tohumlar; hem protein açısından zengin; hem gübre gerektirmiyor; hem de küresel ısınma ile mücadelede etkili oluyor. Tabi ki insanların et yemekten vazgeçmelerini ve tüm beslenme sistemlerini deniz mahsullerine yönlendirmelerini beklemek gerçekçi değil, fakat GreenWave, balıkçılara verdiği destekle 2013 yılından bu yana New England kıyısına 14 çiftlik kurulmasını sağladı.

Performans attıran spor ayakkabısı: Daha hızlı koşmanızı, daha yükseğe zıplamanızı sağlayan bir spor ayakkabısı hayal edin. Adidas tarafından tasarlanan Futurecraft 4D’nin hedefi de bu. Tasarım süreci sadece şekil ve boyutu değil, aynı zamanda esneklik, etki, yumuşaklık gibi unsurları da ön plana çıkarıyor. Tasarımın farklılaştığı konu ise 3D teknolojisi. Bu sayede ayakkabı tabanının her bir milimetre karesi ayrı şekilde geliştirilebiliyor. Futurecraft 4D teknolojisi ile tabanlar iki saat gibi kısa bir sürede basılabilecek. Bu da mağaza içinde bile ayakkabı üretilmesini sağlayacak. Bu ürünün ilk standart örneğinin Aralık ortası piyasaya çıkması bekleniyor.

Her yöne giden asansörler: Sadece yukarı ve aşağı değil, fakat sağa ve sola giden asansörler dendiğinde, aklımıza ilk gelen kuşkusuz Charlie ve Çikolata Fabrikası filmi olacaktır. Alman merkezli Tyssenkrupp, hızlı trenlerde kullanılan teknolojiyi asansörlere taşıdı. Multi adı verilen asansör sisteminde, asansör araçlar her yöne hareket edebildiği gibi, bir şaft yardımı ile birbirlerinin yanından da geçebiliyorlar. Böylece bekleme zamanı azalmış oluyor. Sistemin, bina tasarımlarında yeni bir dönemi başlatması bekleniyor. Sistemin 2021 yılında Berlin’de kullanılmaya başlayacağı belirtiliyor.

Havasız otomobil lastikleri: Gelecekte otomobillerimizin akıllı olacağı kesin, ama Michelin’e göre otomobil lastikleri daha da akıllı olacak. Michelin tarafından açıklanan yeni teknoloji kapsamında, geleceğin otomobil lastikleri havasız olacak, geri dönüştürülmüş malzemelerle üretilecek ve lastik sırtı 3D teknolojisi ile elde edilecek. Böylece takıp- çıkartılabilen lastik sırtı ile, aynı lastik farklı hava ve yol şartlarına uyum sağlayabilecek. Michelin’e göre, bu derece ileri bir teknolojinin hayata geçmesine daha 20 yıl var; ama havasız lastik veya lastik sırtının aşındığını haber veren sensörler önümüzdeki bir kaç yıl içinde pazara çıkmaya hazır olacak.

Görme engellilerin “görmesini” sağlayan gözlük: Görme engellilerin maruz kaldığı en önemli sorunlardan biri, yol bulmak. eSight 3 tarafından geliştirilen gözlükler, görme hissini veren ileri teknolojiye sahip. Gözlük, HD video kaydı yapıyor ve daha sonra bu videoyu büyütme, kontrast gibi farklı algoritmalar kullanarak, görme engelli bir bireyin “görebileceği” forma sokuyor. Ürün Şubat ayında piyasaya sunuldu. Fiyatı 9 bin 995 dolar. Dolayısıyla her ihtiyacı olanın, kolaylıkla ulaşabileceği bir ürün değil. Şirketten yapılan açıklamaya göre, ürünün binden fazla insana ulaştığı tahmin ediliyor.

Önleyici tedaviyi yeniden tanımlayan klinik: Birçoğumuz hasta olmadan doktora gitmiyoruz. Peki, hasta olmadan doktorla iletişim halinde olsak da, hastalanmadan gerekli önlemi alsak nasıl olur? Forward’ın temelinde yatan fikir de bu. Forward, bir klinik; ya da bir tür üst düzey spor salonu. Aylık üyelik ücreti 149 dolar. Üyeler bir ay boyunca sınırsız olarak, genetik görüntüleme, kan testi, zayıfl ama programları, rutin doktor kontrolü gibi hizmetler alabiliyorlar. Forward’ın Kurucusu ve CEO’su Adrian Aoun, eski bir Google yöneticisi. Aoun, Forward’ı “insaların geleceğine bakan klinik olarak tanımlıyor.”