2018’in yükseleni blok zinciri geliştiriciliği

YZ’ya ilişkin yetenekler Linkedin’de 2015’ten bu yana %200’e yakın artış gösterdi. Sözlü iletişim, liderlik, zaman yönetimi gibi beceriler, uygulaması en zor becerilere dönüşüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2018’i geride bırakırken, geleceğe bir not olarak üzerinden geçmek gereken noktalardan biri de yılın yükselen meslekleri oldu. Linkedin tarafından ABD ölçeğinde hazırlanan Yükselen İşler Raporu, Linkedin üyelerinin 2014-2018 yılları arasında profillerinde kullandıkları unvanlara ve bu unvanların değişimine göre belirleniyor. Araştırma yalnızca ABD verileri ile hazırlanmış olsa da, tüm dünyaya ilişkin bir fikir edinmek elbette mümkün. Gelişen teknolojiyle birlikte mesleklerin ve ünvanların da nasıl değiştiğini gözlemleyebiliyoruz. 2018’in yükselen mesleklerinin başında, 2014’ten bu yana tam 33 kat artış gözlemlenen Blok Zincir Geliştiriciliği gelmesi çok sürpriz değil. Keza hemen ardından Makine Öğrenmesi Mühendisi ve Uygulama Satış Yöneticisi gelmesi de pek sürpriz sayılmaz. Bildiğimiz her şey gibi ünvanlar ve meslekler de teknolojinin getirdikleri doğrultusunda yeniden yorumlanıyor.

Yapay Zeka'nın (YZ) yeri gitgide büyüyor

Peki yalnızca ünvanların değişimini algılamak yeterli mi, yoksa bunun yanında çalışanlardan beklenen yetenekler de bir dönüşüme uğruyor mu? Araştırma bu sorunun yanıtını vermeye de Yapay Zeka ile başlıyor.

Yapay zeka iş dünyasının önümüzdeki süreçte karşı karşıya kalacağı en önemli gerçeklik olarak görülüyor. YZ’nin yükselişi işlerimizi robotlara kaptıracağımız anlamına gelmiyor. Aksine YZ’ya ilişkin bilgilerimizi ve yeteneklerimizi geliştirmek zorunda olduğumuzu anlıyoruz. Çünkü son bir yılda ortaya çıkan her 15 işten altısının YZ ile ilgili olduğu araştırmada ortaya çıkan önemli bir sonuç. Hem de YZ’nin bu yükselişi yalnızca teknoloji sektöründe değil, konvansiyonel sektörlerde de görülüyor. YZ’ya ilişkin yeteneklerin Linkedin’de 2015’ten bu yana %200’e yakın artış gösterdiği gerçeği dahi bu durumu anlamak için yeterli.

Her ne kadar yükselenler listesinin neredeyse tamamı yazılım ve teknoloji ile ilişkili olsa da, elbette geleceğin tek gerçekliği de YZ değil. Temel işletme fonksiyonlarının da değiştiği gözlemleniyor. İdari Asistan, Güvence (Kalite) Uzmanı ve Satış Geliştirme Uzmanı gibi temel operasyonel işlerin de yükselen işler arasında olduğunu görüyoruz.

Tüm bu teknik ve teknolojik birikimin ardında ise tabi ki daha ‘yumuşak’ konular da var. Araştırma çağımızın en büyük yetenek boşluğunun yumuşak (nam-ı diğer) becerilerde olduğunu söylüyor. Sözlü iletişim, liderlik ve zaman yönetimi gibi beceriler edinmesi ve uygulaması en zor becerilere dönüşüyor. Tüm teknik ve teknolojik yetkinliklere haiz olsanız dahi iletişim konusunda zorlanıyorsanız, ortaya çıkaracağınız ürünler ya da her türden çıktılar, etkilerini neredeyse sıfırlayan bir duvarın ardında kalacaktır. Ya da zamanı doğru yönetemiyorsanız, ‘büyük buluşlarınız’ her daim gecikecektir. Bu duruma engel olmanın tek yolu ise teknoloji kadar, insani ve davranışsal yanlarımızı da geliştirmekten geçiyor. İşte bu yüzden ‘Katalist’ ya da ‘Hikaye Anlatıcı’ gibi unvanların da iş dünyasına renk katmaya başladığını görüyoruz.