5G, meraklı ve hayal kuran nesiller gerektiriyor

RÜŞTÜ BOZKURT

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RÜŞTÜ BOZKURT

Teknolojilerdeki büyük değişmelerin yaşam biçimi ve yaşam tarzlarımızı etkilediğini önceki yazılarda da ele aldık. Bu yazıda, 5G mobil iletişim standardının, “girişimci ruhu besleme ve birbirini anlayan insanları yaygınlaştırma etkisi”, “bilgi sistemlerinin erişebilirliği artırması”, “meraklı ve hayal kuran bir neslin” yetiştirilmesi gibi yaşamımızı derinden etkileyen yanlarına kısa değinmeler yapalım.

Girişimci ruhu besleyiciliği

5G sistemi, internet, blockchain gibi yeni teknik kazanımların uygulamaya dönük potansiyellerini artırıyor. Teknoloji potansiyelleri rekabet sistemi ve rakip anlayışımızı değiştirecektir. Bilgi sistemlerine erişme, verileri derleme ve saklama, analitik ile işimize yarar verileri belirleme, makine öğreniminin desteği ile içgörüleri güçlendirme süreci hızlanacaktır. Özellikle erişebilirlikleri artırması nedeniyle 5G standardı, rekabet gücü yaratmak için “girişimci ruhu besleme” ihtiyacını da büyütmektedir. Bu ihtiyaçların neler olduğunu, gelecekte nasıl evrileceğini, yerel ve küresel ölçekte rekabet gücü yaratma etkilerini öngörmek ve önlem almak önemli. Öngörmenin bir sonraki aşamasını da “ gerişimci ruhu besleyen” bir toplumsal algı, eğitim-öğretim sistemi, gözetim ve denetim mekanizmalarını tasarlama, yapılandırma, işlevsel hale getirme ve kültür yaratma oluşturuyor.

Birbirini anlamanın yaygınlaşması

Kalkınmanın temel güçlerinden biri de, “bilgili ve temas halinde olan bir halka sahip olmaktır.” Toplumsal enerjiyi arkasına almamış bir kalkınmadan söz etmek zor. Bu açıdan bakıldığında, 5G standardının bağlantı, iletişim ve işbirlikleri potansiyelleri “sosyal mesafeleri” daraltacak; birbirimizle temaslarımız sıklaşacaktır.

Birbirimizle temas, “birbirimizi anladığımız” zaman etkili olur. 5G standardının, birbirimizle temas olanaklarını artırmasını, birbirimizi anlamaya dönüştürmeliyiz. Can Yücel’in çağrısına kulak vermeliyiz: "En uzak mesafe/ Ne Çin’dir / Ne Hindistan/ Ne Afrika/ Ne de yıldızlar geceleri ışıldayan/ En uzak mesafe iki kafa arasındadır/ Birbirini anlamayan”.

Temel sorumuz net: Birbirini anlayan yurttaşlar olmaya yatırım yapmalıyız. Sözel ve yazılı iletişim olanaklarını artıran 5G standardını, birbirini anlayan insanları çoğaltmanın aracı haline getirmek, önümüzdeki 10 yılın önemli gündem maddelerinden biri olacaktır.

Bilgi sistemlerine erişebilirliği artırması

Murat Altaş’ın aktardığı bilgiye göre, “Zihin kuramı olarak adlandırılan, başkalarının bilgi, duygu, inanç, niyet ve zihinsel durumlarının farkında olma becerisine sahip yapay zeka geliştirildi.” Makine öğrenimi, insanlık yaşamının bütün derinliklerine doğru ilerliyor. Bu açıdan bakıldığında, Prof.Dr. Türker Kılıç’ın paylaştığı, “ Beyin, yaşam yaratan bilgi işleme sistemidir”. Beyin, yaşam dilini, yeni yaşantıları, seçim yapmayı, bilinci ve zihni yaratır. Bu açıdan “bilgi sistemlerine erişebilirlik” geleceği yaratmanın çok temel ihtiyacıdır. Bu açıdan, 5G standardının bağlantı olanaklarını, iletişim kolaylıklarını ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmek başarının da anahtarı haline geliyor.

Bir teknolojik sıçramanın adı olan 5G aşamasının üretim metotlarında, ulaşım ve iletişimde yaratacağı etkilerin bilgi sistemlerine erişmeyle ilgisini zihinlerimizde netleştirmek, geleceği inşa etmede önemli bir adım olacaktır.

Meraklı ve hayal kuran bir nesil yetiştirmesi

HBR/T’nin Ekim 2018 sayısında Francesca Gino, makalesinde insan doğasının çok temel güdülerinden biri olan “merak ” yeni bilgi ve deneyimlere ulaşma, daha önce benzeri görülmemiş olasılıkların peşinden gitme olduğunu bertiyor; şirketlerin performansını nasıl etkilediğini analiz ediyor.

Bir toplumun gelişmesi ya da bir iş yerinin performansının arttırılmasında her düzeyde merakın beslenmesi gerekiyor. Merak, insanları belirsiz dış koşulların yaratacağı gelişmelere karşı direncini artırıyor. Yönetilenler ile yönetenler arasında saygıya dayalı işbirliğini pekiştiriyor.

Sorgulayıcı düşüncenin gelişmesini, öngörme ve önlem alma yetkinliğinin artırılmasını sağlıyor.

5G mobil iletişim standardı, bağlantılılık, iletişim ve işbirliği ihtiyacını artırıcı etkileri nedeniyle, merakları diri toplumlar için yeni fırsat alanları yaratıyor. 5G standardı, toplumsal örgütlenmenin bütün katmanlarında meraklı ve hayal kuran bir nesil yetiştirmenin stratejisini tasarlamayı hayati önemde bir konu haline getiriyor.