Akıllanmayan kalmasın!

Telefonlarla başlayan akıllanma furyası aldı başını gidiyor. Ben de haftalardır akıllanan evlerden, otomobillerden alışverişten bahsediyorum. Bu hafta da 'akıllı olmasa da olur' ama akıllanınca hayatı kolaylaştıran 'nesneleri' masaya yatıralım, ilham alalım.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Şimdilerde en sevdiğimiz, en popüler kelime akıllı. Telefonların başlayan akıllanma furyası aldı başını gidiyor. Benim de birkaç haftadır anlattığım gibi, alışveriş akıllandı, evler akıllandı, otomobiller akıllandı. Ama bu 'akıllı' trendi dur durak bilmiyor. Teknoloji hayatı kolaştırmak için var diyoruz ya işte teknoloji bu konuda sürekli gelişiyor, kendini yeniliyor. Hatta durum öyle bir hal aldı ki o da 'akıllı olmasın canım' der olduk. Akıllı bavullar mı istersin akıllı taraklar mı? Bu hafta akıllı olmasa da olur ama akıllanınca hayatı kolaylaştıran örneklere bakalım, ilham alalım istedim. Ne dersiniz?

Akıllı fırça

L’Oreal'in Kerastase Saç Koçu adını verdiği akıllı saç fırçası, sensörlerle donatılmış. Bu yıl Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı Inovasyon ödülüne layık görülen cihaz kullanıcının saç kalitesini ölçüp, saç bakım rutininin etkileri konusunda bilgi veriyor. Bir uygulama aracılığıyla saçın zarar görüp görmediğini bildiriyor.

Akıllı mutfak tartısı

Drop adlı akıllı tartı yemek yapmanın en sıkıcı yanı tartma, ölçme sorununa çare oluyor. Tartı, 1 gramdan daha az ya da 6 kilograma kadar ölçü yapabiliyor. Tartının kendi ağırlığı ise 300 gram. Drop, 300’den fazla tarif barındırıyor. Bir tarifi seçtikten sonra, kabınızı tartının üzerine koyuyorsunuz sonra da uygulamanın yönlendirdiği şekilde malzemeleri eklemeye başlıyorsunuz.

Akıllı bandaj

Swensea Üniversitesi, Yaşam Bilimleri Enstitüsü,yaranın iyileşme durumunu algılayıp doktora mesaj gönderebilen bandajların deneneceğini duyurdu. 5G teknolojisi ile çalışacak olan bandajlar, ne tür bir tedavi gerektiğini ve hastanın hareketlilik seviyesini doktora bildirecek. Nano-teknoloji kullanan akıllı bandajlar yaranın durumunu her an kontrol altında tutabilecek. Yaranın durumu, konumu ya da ne kadar hareketli olduğu da takip edilebilecek.

Akıllı lastik

Pirelli, Pirelli Connesso platformuyla lastikleri akıllandırdı. Platform, winter Sottozero ve P Zero modellerinde yer alacak. Lastiklerin iç katmanlarında yer alacak olan sensörler yardımıyla, akıllı telefona önemli veriler gönderilecek. Pirelli, Connesso dijital platformu ile 19 inç ve üzeri P Zero ve Winter Sottozere modellerinde akıllı lastik üretimine başladı. Connesso platformu, lastik kullanım durumu, bakım zamanları ve anlık durumları akıllı telefondan takip edebilmek imkanı sunacak.

Akıllı kask

BMW, HUD akıllı kaskını geçen yıl duyurdu. Bu kaskla, sağ göz hizasındaki prompter benzeri saydam bir ekranla sürücüye ihtiyaç duyabileceği tüm verileri sağlabiliyor. Motosikletin lastik, yakıt ve yağ durumu, akıllı telefona gelen bildirimler, yol ve navigasyon verisi, aksiyon kamerası kontrolü gibi çok sayıda işleve sahip olan bu kask henüz satışa çıkmaya hazır bir ürün değil.

Akıllı ilaç kutusu

Karmaşık ilaç yönetim sistemlerinin aksine Pillsy sadece iki parçadan oluşuyor: herhangi bir standart ilaç kutusunu kapatabilen bir akıllı kapak. Mobil uygulamaları olan Pillsy’yi kurduğunuzda, telefonunuzun Bluetooth’u açık olduğu sürece kapak ve uygulama, kapağı açtığınız anda eşleşiyor. Kayıt yaptıktan sonra, ilaçlarınızı FDA veri tabanından bularak kaydediyor ve doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanım sıklığını ayarlıyorsunuz. Kapağı bildirim için küçük bir ışığı yakıp söndürebilse de sistemin asıl zekası uygulamada kendini gösteriyor.

Akıllı tabak

Dijital Sağlık Ödülü sahibi Fitly'nin geliştirdiği SmartPlate, yiyecekleri anında tanıyan, tartan ve analiz eden bir akıllı tabak. Gelişmiş nesne tanıma teknolojisine sahip akıllı tabak yediklerinizin besin değerini hesaplıyor. SmartPlate mikrodalgada, buzdolabında ya da bulaşık makinesinde rahatlıkla kullanılabiliyor.