Çalışanları, fikirlerini söylemek için teşvik etmek önemli!

Proline Ar-Ge Direktörü Banu Altay, çalışan her bireyin inovasyonu tetikleyecek fikirlere ve önerilere sahip olabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Proline, 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren bir Türk teknoloji şirketi. Sistem entegratörü kimliğinin yanında, kent güvenlik yönetim sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri, biyometrik özelliklerin (parmak izi, damar izi, avuç izi, vb.) canlı taraması gibi farklı çözümler geliştiriyor. İnovasyonun yalnızca yapılan yatırımlardan ibaret olmadığını dile getiren Banu Altay, inovasyonun açığa çıkması için kurum kültürünün sürekli iyileşme sürecinde olması, değişim odaklı olması ve iletişim ile destelenmesi gerektiğini belirtti. Organizasyonda çalışan her bireyin inovasyonu tetikleyecek fikirlere ve önerilere sahip olabileceğini hatırlatan Altay, "Önemli olan kurumunuzda oluşan bu sesler arasından farklı olanları seçebilmek, insanları fikirlerini açıklayabilme konusunda teşvik etmek ve gerekli mekanizmaları oluşturabilmek. Sektör içerisinde tüm kurumlar bu yaklaşımla hareket etmeye başladığı noktada Türkiye Ar-Ge açısından önemli mesafeler kat edebilecek" diye konuştu.

Masa başı işi olmaktan çıktı

Şubat ayında çıkan Ar-Ge reform paketinin çalışmalarına olumlu yansımaları olduğunu belirten Altay, şöyle anlattı: "Ar-Ge personeli sayısının faaliyet gösterdiğimiz yüksek teknolojili sektörlerde 30'dan 15'e düşürülmesi, diğer şehir ve ülkelerdeki ofislerimizin de Ar-Ge merkezi olabilmesine olanak sağladı. Aynı zamanda bu paket sayesinde nitelikli üretim yapısına geçilmesi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi sağlanarak şirketlerin daha verimli çalışmasına olanak sağlandı.

Bizim gibi diğer Ar-Ge merkezlerinin de sorunu olan saha çalışmalarının destek kapsamına dahil edilmesi ile analiz aşamasında, saha testlerinde ve özellikle pilot uygulama alanlarında harcadığımız mesai de Ar-Ge faaliyetleri kapsamına girmiş oldu. Bu sayede Ar-Ge'nin artık sadece masa başında ve mesai saatleri içerisinde yapılan bir iş değil, yaşantımızın tamamen içine girmiş olduğunu söyleyebiliriz."

2022 Dünya Kupası'nın güvenliği Proline'a emanet

e-Pasaport projesini hayata geçiren Proline, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi'nde kullanılmak üzere BioPOS cihazını da geliştirdi. E-Kimlik pilot projesinde de yer alan şirket, Katar'ın başkenti Doha'ya 2015 yılında teslim ettiği proje ile 200 km'nin üzerinde fiber optik altyapı üzerine güvenlik kameraları, sensörler ve video analitik sistemler içeren güvenlik çözümünü, komuta ve kontrol merkezinde çalışan akıllı yazılımlar ile destekleyerek teslim etti. Taala adındaki proje ile 2022 yılında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'ın güvenlik altyapısı Türk mühendisliği ile hayata geçmiş oldu. Proline ayrıca, 2017 yılında hayata geçirilmesi ve AB ülkelerinin tüm havalimanlarında hizmete sunulması planlanan IDEA4SWIFT projesinde üçü Türk, altısı Fransız dokuz şirketten oluşan konsorsiyumun Türkiye liderliğini yürütüyor. Proje sınır güvenliğini arttırmayı ve havalimanlarındaki yolcu kontrol sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. Şu sıralar ürünün son testleri gerçekleştiriliyor.