Çekirdek yatırımlara yeni damlalar bekliyor

Geçen yıl 17 milyon TL'lik yatırım havuzuna ulaşan Big Bang Startup Challenge, bu yıl can suyuna yeni 'damlalar' bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

En iyi üniversite kuluçka merkezleri arasında dünyada 3. ve Avrupa'da 2. sırada olan İTÜ 'Çekirdek'in Big Bang Startup Challenge yarışması bu yıl da rekor hedefliyor. Dünyada girişimcilere en fazla kaynak sağlayan ilk üç girişimcilik yarışması arasında yer alan yarışmada girişimciler 7'nci kez kozlarını paylaşacak. Bu yıl yarı finale kalan 170 girişimden sıyrılarak finale kalan 20 girişim, İstanbul'da sahnede yatırım ve hibe imkânından pay almak için yarışacak. Yarışma, geçen yıl 17 milyon TL'lik yatırıma ulaşmıştı. İTÜ Çekirdek, bu yıl yeni paydaşları ile bu miktarı daha öteye taşımayı hedefliyor İTÜ Çekirdek, bu yıl girişimlere can suyu olan etkinliğin yatırım havuzuna yeni 'damlalar' bekliyor.

Yatırımlar merdiven Geçen yıl 40'ı aşkın destekçi, 14 yatırımcı şirket ve yatırımcı ağı ile 10 bireysel yatırımcının yer aldığı etkinlik, bu yıl da pek çok kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor. Bu yıl da yarı finale kalanlar arasında geleceği etkileyecek başarılı girişimcilerin, süpriz ve heyecanlı işlerin olduğunu vurgulayan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, bu yıl yine dünya çapında ses getireceğin inandıkları yerli girişimlere daha fazla destek olmak için yeni yatırımcılara kucak açtıklarını belirtti.

Firmaların riskinin çok daha az olduğunu kaydeden Tunçalp, küçük miktarlardaki yatırımların değerli girişimlere merdiven olduğunu ve onlar bu merdivenleri tırmanarak zirveye ulaştığında yatırım yapan şirketlerin de kazandığını söyledi. Big Bang'te çok fazla girişimin hayatına dokunulduğunu vurgulayan Tunçalp, "Bu küçük yatırımlarla -biz çekirdek yatırım diyoruz- girişimciler için bir nefes. Ufak paraları damlatarak, girişimlere can suyu olacak yatırımlar arıyoruz" dedi.

Gelecek vadeden yatırım imkanı

İTÜ Çekirdek olarak birçok şirkete iyi, gelecek vadeden girişime yatırım yapma imkanı sunduklarını ifade eden Tunçalp, "Bunun en yakın örneği geçen yılın ilk 20'si birçoğu ihracata bile başladı. Girişim startup ekosistemine uzak olan, bilmeyen şirketler, yatırım yapmaktan korkmasınlar. Herkesin bir noktada bir girişime yatırım yapması gerekiyor, nesiller değişiyor. Özellikle kendi alanlarında yenilikçi girişimlere yatırım yapıp uçlarından tutmaları gerek. Bu tehdit değil pazarı da büyütüyor" diye konuştu. Döviz kurlarındaki bu oynaklığa karşı, şirketlerin yatırım yapmaktan kaçınmaması gerektiğini söyleyen Tunçalp, "Küçük miktarlarla girdiğiniz girişim bir anda unicorn oluyor. Bu fırsat bile olabilir" dedi.

Nanomik, ürününü rafa çıkardı

Türkiye’de nanobiyoteknoloji alanındaki ender girişimlerden olan Nanomik geçen yıl 780 bin TL’lik destekle en çok ödül kazanan 2. girişimdi. Nanomik, şimdi ürününü piyasaya çıkardı. İhracat için de yoğun talep alıyor. Doğal gıda koruyucusuna odaklan Nanomik, patojeniteyi engellemek için çalışarak, biyolojik mücadeleyle mikrobiyal hasarların indirgenmesi gibi yaklaşımlar kullanıyor.

Scoutium’a İngiliz külüplerinden ilgi

Geçen yıl yarışmada bir çok ödül kazanan Scoutium, futbolcuların keşfedilmesini sağlayan bir girişim olarak hizmet veriyor. Yarışmadan sonra 1 milyon dolar yatırım aldı. İstanbul Startup Angels üyelerinden Hande Enes, Ali Keçecioğlu, İTÜ Çekirdek ve Nokta Yatırım ile yeni yatırım turunu tamamlayan Scoutium, 16 kat büyüdü. Çalıştığı kulüplerin birçoğu da İngiliz kulüpleri oldu.

Hegelson, Yalova’da tesis kurdu

Geçen yıl İstanbul Sanayi Odası’nın yatırımıyla desteklediği Hegelson, Yalova’da üretim tesisini kurdu. Atık ve fire halı geri dönüşümü ile otomotiv plastik hammadde üretimi sağlayan girişim, dönüştürdüğü halıları, granür olarak satmaya da başladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir