Çocuklar akıllı kartla beslenecek

Sofra Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Kartal, "Özel okullarda ciddi büyüme hedefimiz var. Sektörel yönetim modeli geliştirdik. 'Scolarest' markamızda bölge müdürlerinden aşçılara kadar herkes okul beslenmesine odaklanacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Sofra/Compass Group toplu yemek sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin 81 ilinde hizmet veriyor. 22 binden fazla çalışanı var. Yılda yaklaşık 250 milyon öğün yemek üretiyor. Bu verilerle tüm Türkiye'yi yılda 3 defa beslediklerini belirten Sofra Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Nihat Kartal ile hem toplu yemek sektörünü hem de bu işte önemli bir segment olan 'okulların' yerini konuştuk. Kartal, "Sağlıklı beslenmenin okullardan başlayacağına inanan bir şirketiz. Özel okullarda ciddi bir büyüme hedefimiz var" diyor. Bununla ilgili sektörel bir çalışma hazırladıklarını anlatan Kartal, "İstanbul'da bunu yaptık. Yöneticilerimizi okul, hastane ve fabrika beslenmesi konusunda uzmanlaştırıyoruz. Yıllar önce okulları da fabrika gibi düşünüp aynı yemek menülerini koyuyorduk, şimdi tamamen sektörel yönetim modeli geliştirdik. Bunu uygulamaya koyduk" ifadelerini kullanıyor. Eğitim sektöründe 'Scolarest' markaları ile çalıştıklarını anlatan Kartal, "Bu markadaki bölge müdürlerinden aşçılara kadar herkes okul beslenmesi üzerine odaklanıyor. Zamanında hem okula bakan hem hastaneye, fabrikaya bakıyordu. Şimdi okul beslenmesi ile ilgili yöneticilerimiz sadece okul yönetsinler istiyoruz. Sektöre uzmanlık getiriyoruz" ifadelerini kullanıyor. Bu kapsamda sadece eğitim kurumlarına uyguladıkları Ye, Öğren, Yaşa (eatlearn-live) programını hayata geçirdiklerini belirten Kartal, "Bu program ile okul çocuklarına ne yemeleri, ne yememeleri ya da hangi gıdaların sağlıklı olup olmadığına dair bilgiler veriyoruz" diyor.

Bu bir davranış biçimi

Bunun bir 'felsefe' olarak kurgulandığını anlatan Kartal, "Ye-Öğren-Yaşa; öğrencilere daha bilinçli, daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü bir yaşamın temellerini sunan bir düşünce ve davranış biçimi. Çocuklarımız bu şekilde sürdürülebilir yaşama katkıda bulunuyorlar" diyor. Globaldeki gelişmelere bağlı olarak da yemek işinin artık profili farklı alıcılar tarafından oldukça önemsenmeye başladığını belirten Kartal, "Herkesin menüleri genişlemeye başladı. Salat bar artık normal bir şey, bu eskiden lüks geliyordu. Yemek artık bir motivasyon aracı haline geldi, çünkü iş verimini de artırıyor" ifadelerini kullanıyor.

ÇOCUĞUM OKULDA NE YİYOR BİLMEK İSTİYORUM DİYEN AİLELER ...

Hizmet verdikleri okullarda kantinlerde kullanılmak üzere akıllı kart sistemini geliştirdiklerini anlatan Kartal, "Velinin kontrolünde olan bu kartlar ile çocukların kantinlerde yemek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Aileler verdiğimiz akıllı kartları dolduruyor. Çocuklarının ne kadar para harcayabileceğini, ne yiyip ne yemeyeceği belirtebiliyorlar, biz de bu verileri karta yükleyebiliyoruz. İstenirse aylık raporlama ile çocuğun kart alışverişinin veliye iletiyoruz" diyor.

TOPLU YEMEK SEKTÖRÜNDE 5 BİN İŞLETME VAR

Türkiye'de toplu yemek sektörü yıllık 20 milyar liralık bir ekonomik değere sahip. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gıda üretim izni almış 5 bin işletme var. Bu sektörde 400 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Sofra Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Nihat Kartal, "Ekonomiye katkısı oldukça yüksek ve son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerin başında. Tabii dünyada yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak her alanda ortaya çıkan küresel rekabetin hazır yemek sektöründe de kendini gösterdiğinin altını çizmeli" diyor.

İZMİR BÖLGE'DE 240 PROJEMİZ VAR

Ege Bölgesi'nin kendileri için okul konusunda potansiyeli yüksek bir bölge olduğunu belirten Kartal, "Toplu yemekte İzmir Bölge'de 240'a yakın projemiz var. Günlük 100 bin kişiye hizmet veriyoruz. Sadece İzmir'de 40'a yakın okul ile çalışıyoruz, yaklaşık 10 bin kişiye ulaşıyoruz. İzmir için yapacak çok işimiz var. Burada büyümeye devam edeceğiz" şeklinde konuşuyor.