Eşyalar aklın ötesine geçti ‘zeki’ evler yolda!

Bu yıl 58’ncisi düzenlenen Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA'da giderek akıllanan ev eşyaları bu kez de yapay zekalarıyla yarıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA 2018’de bu yıl buzdolabından, fırına giderek akıllanan elektronik ürünler ve son teknolojiler yarıştı. Bu yıl 58’ncisi düzenlenen fuara bin 814 marka katılırken, 161,200 bin metrekarelik alanda kurulu fuarı binlerce kişinin ziyaret etti.
Geçen yıl akıllı teknolojiler, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojilerin öne çıktığı fuarda bu yıl da, bunların yanında yapay zeka, ekran gerçekliği artırılmış yeni tasarım televizyonlar, enerji tasarruflu cihazlar öne çıktı. Artık evlerin içinde eşyalar aklın ötesine geçecek yapay zekayla donatılarak ilgi çekmeye başladı. Bu yıl özellikle akıllı ev sistemlerinin yarışı dikkat çekti.

Tüketicinin beklentisi zeka

Amazon ve Google gibi şirketlerin akıllı ev asistanları birçok elektronik ürünün içine girmeye başladı. Bu platformlara buzdolabı, fırın gibi ev eşyalarının ses tanıma özelliği de ön plana çıkıyor. Tüketiciler de artık akıllı telefonlarla kontrol edilecen ürünlerin ötesinde sensörleriyle kendi anlayan ve kendi karar veren ürünler bekliyor. Bu yıl fuarda firmalar bu beklentileri karşılama yarışındaydı.

Markalar, IFA 2018’e lanse ettikleri zeki ev çözümleriyle damga vuruyor. Ev, oturma odası ve mutfaktaki pek çok cihazYapay zeka ve nesnelerin internetinin kullanılıyor. Nesnelerin internetine sahip akıllı ev cihazlarında gelecek yıllarda artış bekleniyor. IDC yetkilileri, akıllı hoparlör, temostat, fırın, TV gibi cihazların iOT sayesinde birbiriyle bağlantıda olacağını söylerken, IDC’ye göre 2017 yılında dünyada 433 milyon akıllı ev cihazı pazara sunuldu. IFA 2018’deki yapay zekayla bezenen ev cihazlarına yakından bakalım...

Yapay zekalı 8K televizyon

Samsung Electronics, IFA fuarında Yapay Zekâ Video Ölçekleme özelliğine sahip 8K televizyonunun tanıtımını yaptı. 8K Çözünürlük özelliği, çoğu film stüdyosunun karşıladığı bir standart olan 4.000 nit parlaklık üretebiliyor. Ayrıca Samsung yeni televizyonunda Yapay Zekâyla geliştirilen özel bir teknoloji olan 8K Yapay Zekâ Video Ölçeklemesiyle hem görüntü hem de ses kalitesini üstün 8K kalitesine çıkarmayı hedefl edi. Ayrıca kavisli monitör serisini IFA 2018 kapsamında tanıttığı yeni CJ79 modeliyle genişletti. 34 inçlik CJ79 kavisli monitör, Intel’in Thunderbolt 3 bağlantı desteğine sahip olmasıyla türünün ilk modeli olma özelliğini taşıyor.

Lekeleri anlıyor

Geleceğin evde yerli bir teknolojiler de var. Vestel’in BrilliART Bulaşık Makinesi, yapay zekasıyla ayrışıyor. İçindeki 13 sensör yardımıyla algılama kapasitesi üst seviyeye çıkan makine, kirlilik durumuna karşı yıkama döngüsünü ayarlama, kendisini voltaj dalgalanmalarından koruma, su hattı dalgalanmalarını telafi etme gibi özelliklere sahip.

Turşu yapıyor

Fuarın en ilginç detaylarından biri de Vestel’in FermentStore teknolojisine sahip buzdolabıydıydı. Bu buzdolabı fermente edilmiş gıda ürünü üretmek isteyen, ancak ideal koşullara ve alana sahip olmayanlara büyük kolaylık sağlıyor. Yoğurt, ekmek, turşu gibi 7 farklı gıda ürününün mayalanma işleminin ardından doğru soğutulmasını sağlıyor.

Çay demleyen akıllı otomat

Vestel Ventures bünyesindeki ilginç ürünler de fuarda sergilendi. Bunlardan biri Akıllı çay demleme otomatı SwarTeaIoT... Türk mühendislerce Türkiye’de geliştirilen ve üretilen SwarTeaIoT, demleme çay keyfine teknolojik bir boyut katıyor. SwarTeaIoT sayesinde, önceden su ve çayın yerleştirilmesi halinde cep telefonuna yüklenen bir uygulamayla uzaktan demleme yapılabiliyor. Cep telefonlarına veya bilgisayarlarına yüklenen aplikasyonla veya dokunmatik ekran üzerinden istenen bardak tipi ve dem oranında çay sipariş edilebiliyor. 6 saatten uzun süreyle lezzetini koruyabilen demleme çayı, sudan, çaydan ve elektrikten yüzde 50’den fazla tasarruf ederek sunabiliyor.

Uyku robotu

IFA 2018’de birbirinden ilginç icatlar da sergilendi. Bunlardan biri uyku robotu. Somnox adlı firma tarafından geliştirilen robot, insanların sağlığını ve mutluluğunu bir evcil hayvanın verdiği sıcaklık gibi artırmayı hedefl iyor. The Sleep Robot, bu alandaki ilk adımlardan biri. Uyku sorunu olan insanlara yardım etmeyi amaçlıyor.

Işığa uzaktan kontrol

Lenovo da akıllı ev cihazlarına alanına girdi. IFA 2018’de bir seri akıllı ev cihazı lanse etti. Lenovo, fiş, kamera ve ampule akıl verdi. Akıllı fişle prize takılı tüm cihazları kontrol mümkün. Akıllı ampul ise kullanıcıların evlerinin ışıklandırmasını uzaktan zamanlamasını ve özelleştirmesini sağlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir